Oczywiście pierwsze musi być CIASTO. Wyobrażasz sobie lato bez ciasta z jabłkami ? Ja zdecydowanie nie.
Jabłoń z papierówkami jest już tak stara jak ja...a nawet jeszcze starsza. I co roku darzy nas jabłuszkami. W tym roku obrodziła wyjątkowo obficie...niestety jabłka przez to są drobne, ale tak samo pyszne, choć obieranie ich może przysporzyć małego nerwa ;)
Miała być szarlotka, ale z racji tego, że więcej jabłek nie byłam w stanie obrać i pokroić ( lenistwo zwyczajne ), obrałam ich mniej, czyli tak w sam raz na kruchą tartę z jabłkami.
Ciasto do tarty przygotowałam z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię kruche - pełnoziarniste. Moje dzieci też bardzo lubią.
Tarta z jabłkami genialnie wygląda "przykryta" ciastem wykrawanym foremkami. Ja wybrałam kwiaty, ale ale wszelkie inne wzory również wskazane. Może listki, albo ... jabłuszka ?
PRZEPIS NA ORKISZOWĄ TARTĘ
Z JABŁKAMI
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 150 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
- około 1,5 kg jabłek papierówek ( lub innych kwaśnych )
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać ze skóry i pokroić w kawałki.
Jabłka posypać cukrem trzcinowym i cynamonem i posiekać nożem na drobniutkie kawałeczki.
Zimne masło pokroić w drobną kostkę, mąkę wymieszać z cukrem. Masło rozetrzeć z mąką, dodać żółtko i zimną wodę - posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto.
Ewentualnie przygotować ciasto w malakserze - ja tak właśnie robię.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy około 25-27 cm, mocno dociskając brzegi.
Nadmiar ciasta odciąć.
Na ciasto wyłożyć jabłka z cynamonem.
Pozostałe ciasto rozwałkować i wykrawać kwiatki lub inne kształty ciasteczek.
Ciasteczka ułożyć na wierzchu tarty z jabłkami.
Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 35-40 minut.
Upieczoną pozostawić do ostygnięcia.
*** Do tarty polecam formę z wyjmowanym dnem.
Smacznego !
Jaka piękna! Wygląda obłędnie :))
OdpowiedzUsuńbardzo ladnie i pysznie
OdpowiedzUsuń