Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego sprawdzi się zarówno na ciepły posiłek lub zimną przekąskę - na imprezę, piknik czy do pracy.
Pizzeriny mimo niewielkiej ilości dodatków, bo jest na nich tylko dynia i ser - smakują wyjątkowo i wcale nie grzeszą prostotą.
Dynię doprawiłam kminem rzymskim i papryką słodką - to wystarczyło, by nadać jej wyjątkowego smaku.
Do przepisu polecam wykorzystać mrożoną dynię w kostkach Poltino
PRZEPIS NA PIZZERINY Z DYNIĄ
I CAMEMBERTEM
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki
- maki
- 3/4 szklanki letniej wody
- 40 g drożdży świeżych
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- około 100 g mrożonej
- dyni w kostce Poltino
- około 20 g sera camambert
- szczypta soli
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta słodkiej papryki
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem i wodą. Oprószyć lekko mąką i odstawić na kilka minut, aż zaczną pracować.
Do drożdży z wodą, dodać oliwę i sól. Stopniowo dodawać mąkę - zagniatając ciasto.
Ciasto zagniatać w robocie lub ręcznie, do momentu aż stanie się jednolite i elastyczne.
Zagniecione ciasto na pizzeriny przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na niewielki kawałki.
Z każdego kawałka ciasta formować placuszek. Placuszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Dynię - uprzednio rozmrożoną - posypać solą, kuminem i słodką papryką. Wymieszać.
Tak przygotowane kostki z dyni układać na pizzerinach.
Ser camembert pokroić w cienkie plasterki. Na każdej pizzerinie ułożyć trochę sera.
Pizzeriny piec w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut.
Smacznego !
fajny przepis
OdpowiedzUsuń