kwietnia 23, 2018

Tort czekoladowy z wiśniami

  Tort czekoladowy sprawdza się w każdej sytuacji. Z powodzeniem możecie przygotować go dla kogoś bliskiego - jako podarunek. Będzie też hitem na stole, podczas każdej uroczystości rodzinnej.
Sprawdzi się także do kawy z koleżankami.

Tort czekoladowy lubi chyba każdy łasuch... I bardzo dobrze - bo czekolada to "przyjeciel" człowieka, a już z pewnością - każdej kobiety !

Czekolada lubi towarzystwo, dlatego połączyłam ją w parę, z mrożoną wiśnią od Poltino. Z wiśni przygotowałam aromatyczną frużelinę, która doskonale przełamała słodki smak tortu.

Zachęcam Was do podjęcia wyzwania i przygotowania takiego tortu.








PRZEPIS NA TORT CZEKOLADOWY
 Z WIŚNIAMI




Składniki:


Biszkopt kakaowy:


  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem czekoladowy:

  • 150 g czekolady deserowej
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 ml śmietanki 30%


Frużelina wiśniowa:

  • 150 g mrożonych wiśni Poltino
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny




Przygotowanie:



1. Jajka ubić z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę. Lub osobno ubić białka, a do piany dodać żółtka i wymieszać.

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sito.
Do ubitej piany jajecznej dodać mąkę z kakao i proszkiem - delikatnie, ale dobrze połączyć składniki.
Masę wylać do wyłożonej papierem  tortownicy o średnicy 20 cm.

Piec w temperaturze 160 stopni C przez około 30 minut.

Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i pozostawić do ostygnięcia.
Ostygnięty przekroić na 3 części.



2. W rondelku zagotować mrożone maliny z cukrem.
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odstawić, do napęcznienia.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody. Mąkę wlać do gotujących się wiśni - zagotować ciągle mieszając.
Wiśnie zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać, aż żelatyna zupełnie się rozpuści.
Frużelinę odstawić do ostygnięcia.



3. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i rozpuszczać czekoladę.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Następnie dodać płynną czekoladę i miksować. Podczas miksowania wlewać niewielkim strumieniem śmietankę.

Blat biszkoptowy ułożyć w tortownicy. Można blaty nasączyć rozcieńczonym alkoholem - np. wiśniówka lub likier kawowy.

Na blat biszkoptowy wyłożyć mniej niż 1/2 część kremu czekoladowego. Przykryć drugim biszkoptem.  Wokół brzegu biszkoptu wycisnąć pasek kremu  czekoladowego, tak by środek pozostawał zupełnie pusty - krem ma być rantem dla frużeliny. 
Frużelinę wyłożyć na biszkopt i przykryć ostatnim blatem czekoladowym. Torcik wstawić na około pół godziny do lodówki.

Schłodzony tort wyjąć z tortownicy. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem czekoladowym i ozdobić.




tort czekoladowy

czekoladowy tort z wiśniami



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo