Sprawdzi się także do kawy z koleżankami.
Tort czekoladowy lubi chyba każdy łasuch... I bardzo dobrze - bo czekolada to "przyjeciel" człowieka, a już z pewnością - każdej kobiety !
Czekolada lubi towarzystwo, dlatego połączyłam ją w parę, z mrożoną wiśnią od Poltino. Z wiśni przygotowałam aromatyczną frużelinę, która doskonale przełamała słodki smak tortu.
Zachęcam Was do podjęcia wyzwania i przygotowania takiego tortu.
PRZEPIS NA TORT CZEKOLADOWY
Z WIŚNIAMI
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
- 150 g czekolady deserowej
- 500 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 ml śmietanki 30%
Frużelina wiśniowa:
- 150 g mrożonych wiśni Poltino
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
1. Jajka ubić z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę. Lub osobno ubić białka, a do piany dodać żółtka i wymieszać.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sito.
Do ubitej piany jajecznej dodać mąkę z kakao i proszkiem - delikatnie, ale dobrze połączyć składniki.
Masę wylać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm.
Piec w temperaturze 160 stopni C przez około 30 minut.
Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i pozostawić do ostygnięcia.
Ostygnięty przekroić na 3 części.
2. W rondelku zagotować mrożone maliny z cukrem.
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odstawić, do napęcznienia.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody. Mąkę wlać do gotujących się wiśni - zagotować ciągle mieszając.
Wiśnie zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać, aż żelatyna zupełnie się rozpuści.
Frużelinę odstawić do ostygnięcia.
3. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i rozpuszczać czekoladę.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Następnie dodać płynną czekoladę i miksować. Podczas miksowania wlewać niewielkim strumieniem śmietankę.
Blat biszkoptowy ułożyć w tortownicy. Można blaty nasączyć rozcieńczonym alkoholem - np. wiśniówka lub likier kawowy.
Na blat biszkoptowy wyłożyć mniej niż 1/2 część kremu czekoladowego. Przykryć drugim biszkoptem. Wokół brzegu biszkoptu wycisnąć pasek kremu czekoladowego, tak by środek pozostawał zupełnie pusty - krem ma być rantem dla frużeliny.
Frużelinę wyłożyć na biszkopt i przykryć ostatnim blatem czekoladowym. Torcik wstawić na około pół godziny do lodówki.
Schłodzony tort wyjąć z tortownicy. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem czekoladowym i ozdobić.
3E54E
OdpowiedzUsuńamiclear diabetes
744AA
OdpowiedzUsuńamiclear for diabetes