maja 28, 2018

Curry z ciecierzycą i fasolą szparagową

    Nie stój dzisiaj przy garach zbyt długo...piękna pogoda wzywa, by wyjść na dwór.
Sposób na szybki obiad ? - curry z ryżem. Sprawdza się zawsze i zawsze smakuje. Dodatkowym atutem curry jest też to, że nie może być nudne. Za każdym razem inne, za każdym razem wyjątkowe.
Przygotowując curry kombinuję, dodaję różne składniki. Bo curry smakuje zarówo dobrze w wersji wegańskiej, wegetariańskiej, jak i z mięsem.


U mnie dziś wersja warzywna curry. Do potrawy dodałam mrożone warzywa od Poltino. Wybrałam mrożoną dynię oraz mrożoną fasolę szparagową.
Dodatkowo danie wzbogaciłam ciecierzycą.


Jeśli zatem nie masz czasu na gotowanie, curry sprawdzi się doskonale. Przygotujesz je szybko i nasycisz wygłodniały brzuszek ;)



curry z ciecierzycą




CURRY Z CIECIERZYCĄ 
I FASOLĄ SZPARAGOWĄ




Składniki:

  • 200 g mrożonej fasoli szparagowej zielonej
  • 200 g mrożonej dyni w kostce ( ewentualnie świeża dynia )
  • 1 puszka ( 400 g ) ciecierzycy
  • 4 kostki szpinaku mrożonego ( brykiet )
  • 1 puszka ( 400 ml ) mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm imbiru
  • kumin
  • chili
  • kurkuma
  • sos sojowy
  • sok z limonki lub cytryny
  • sól 
  • olej kokosowy




Przygotowanie:



Czosnek i imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć czosnek i imbir -  nie spalić czosnku.


Na patelnię dodać fasolę szparagową i dynię - nie rozmrażaną. Dusić, aż warzywa zmiękną.
Następnie dodać odsączona  ciecierzycę z puszki oraz szpinak w brykiecie.
Całość zalać mlekiem kokosowym.


Curry gotować kilka minut.
Pod koniec gotowania doprawić danie kuminem, chili i kurkumą. Dodać sos sojowy i sok z limonki lub cytryny. W razie konieczności - dosolić.


Doprawione curry pozostawić jeszcze na 3-4 minuty na małym ogniu.

Curry podawać z ugotowanym ryżem.


curry z dynią

wegańskie curry zz dynią

curry z fasolą szparagową


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo