Sposób na szybki obiad ? - curry z ryżem. Sprawdza się zawsze i zawsze smakuje. Dodatkowym atutem curry jest też to, że nie może być nudne. Za każdym razem inne, za każdym razem wyjątkowe.
Przygotowując curry kombinuję, dodaję różne składniki. Bo curry smakuje zarówo dobrze w wersji wegańskiej, wegetariańskiej, jak i z mięsem.
U mnie dziś wersja warzywna curry. Do potrawy dodałam mrożone warzywa od Poltino. Wybrałam mrożoną dynię oraz mrożoną fasolę szparagową.
Dodatkowo danie wzbogaciłam ciecierzycą.
Jeśli zatem nie masz czasu na gotowanie, curry sprawdzi się doskonale. Przygotujesz je szybko i nasycisz wygłodniały brzuszek ;)
CURRY Z CIECIERZYCĄ
I FASOLĄ SZPARAGOWĄ
Składniki:
- 200 g mrożonej fasoli szparagowej zielonej
- 200 g mrożonej dyni w kostce ( ewentualnie świeża dynia )
- 1 puszka ( 400 g ) ciecierzycy
- 4 kostki szpinaku mrożonego ( brykiet )
- 1 puszka ( 400 ml ) mleka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru
- kumin
- chili
- kurkuma
- sos sojowy
- sok z limonki lub cytryny
- sól
- olej kokosowy
Przygotowanie:
Czosnek i imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć czosnek i imbir - nie spalić czosnku.
Na patelnię dodać fasolę szparagową i dynię - nie rozmrażaną. Dusić, aż warzywa zmiękną.
Następnie dodać odsączona ciecierzycę z puszki oraz szpinak w brykiecie.
Całość zalać mlekiem kokosowym.
Curry gotować kilka minut.
Pod koniec gotowania doprawić danie kuminem, chili i kurkumą. Dodać sos sojowy i sok z limonki lub cytryny. W razie konieczności - dosolić.
Doprawione curry pozostawić jeszcze na 3-4 minuty na małym ogniu.
Curry podawać z ugotowanym ryżem.
Smacznego !
wole jaśka
OdpowiedzUsuń