października 24, 2017

Orkiszowe ciasto z orzechami i jabłkami

   Przepis na zdrowe słodkości zawsze warto mieć pod ręką. A gdy jeszcze jest niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu to już doskonale !

Orkiszowe ciasto z orzechami i jabłkami pachnie jesienią.... Orzechowy zapach przeplata się tu z zapachem jabłek kawy zbożowej i cynamonu.

Doskonałe do popołudniowej herbatki.

W cieście tym, część mąki zastąpiłam pełnoziarnistą mąką orkiszową. Mąka ta dodatkowo podkreśliła orzechowy smak ciasta.


ciasto-orzechowo-jabłkowe



PRZEPIS NA ORKISZOWE CIASTO Z  
 ORZECHAMI I JABŁKAMI



Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki kawy zbożowej
  • 80 g orzechów laskowych
  • 4 kwaśne jabłka




Przygotowanie ciasta:


1. Orzechy drobno zmielić lub użyć gotowych mielonych orzechów laskowych.


2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę około 2 cm.



3. Obie mąki wymieszać razem z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kawą zbożową.


4. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do ubitych jaj dodać roztopione masło - wymieszać. Następnie dodać sypkie składniki i raz jeszcze dobrze wymieszać.


5. Na koniec wsypać do ciasta pokrojone w kostkę jabłka  i za pomocą łyżki połączyć je z ciastem.


6. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach około 25x25 cm.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 45-50 minut.



orkiszkowa-szarlotka

ciasto-z-jabłkami-szybkie


orzechowe-ciasto


Smacznego !

3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo