sierpnia 18, 2016

Tartaletki z kremem patissiere i owocami

   Powtarzałam to już nie raz - klasyka zawsze najlepsza ! Dlatego dziś mam dla Was przepis na pyszne tartaletki. Kruche korpusiki wypełnione waniliowym kremem i udekorowane sezonowymi owocami.  Jeśli nie macie ochoty na zabawę z małymi tartaletkami, śmiało możecie zrobić jedną większą tartę. Też będzie pysznie ;)

krem patissiere


Ciasto kruche:

  • 200 g zimnego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli


Krem patissiere:

  •  3 żółtka w temperaturze pokojowej
  •  0,5 szklanki cukru
  •  1 szklanka mleka
  •  1 szklanka śmietanki 30%
  •  4 łyżki mąki pszennej 
  • sezonowe owoce ( u mnie maliny, jeżyny i borówki ) 


Wykonanie:
Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki nieco większe od foremek na tartaletki. Ciastem wykleić foremki, mocno dociskając do brzegów i nakłuć widelcem. 
*  / u mnie ciasta wystarczył na 24 sztuki tartaletek o średnicy około 6 cm. /

 Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki.

Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek.



Żółtka utrzeć z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Cały czas ubijając dodać partiami przesianą mąkę ziemniaczaną. Zagotować mleko ze śmietanką. Gorące, wlewać do masy żółtkowej, nie przerywając ubijania. Garnek ponownie ustawić na ogniu i gotować krem, aż zgęstnieje.

Ciepłym ale nie gorącym kremem wypełnić kruchy spód do tarty.

Na wierzchu każdej tartaletki ułożyć owoce, lekko wciskając je w krem.

babeczki z kremem i owocami

kruche babeczki z kremem waniliowym


Smacznego !

2 komentarze:

  1. Witam czy do kremu dodajemy mąkę pszenną czy ziemniaczaną? Pogubilam się bo w składnikach piszę o pszennej A w wykonaniu o ziemniaczanej :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo