Ja korzystam często i zapełniam spiżarnie coraz to nowymi przetworami.
Dżem z czarnej porzeczki to klasyk, który wykorzystuję do rozmaitych wypieków. Zwykle tego właśnie dżemu jest u mnie najwięcej.
Składniki:
- 0,5 kg owoców czarnej porzeczki ( bez szypułek )
- 0,5 kg przecieru z czarnej porzeczki
- 1 opakowanie cukru żelującego 3:1 Dr.Oetker
Wykonanie:
Do dżemu potrzebujemy przecier z czarnej porzeczki. W tym celu umyte owoce czarnej porzeczki, nie koniecznie oczyszczone z szypułek, rozgtować. Rozgotowane owoce przetrzeć przez gęste sito.
Przestudzony przecier umieścić w szerokim rondlu lub garnku, dodać 0,5 kg całych owoców czarnej porzeczki.
Wsypać cukier żelujący 3:1, dokładnie wymieszać. Zagotować owoce z cukrem. Od momentu zagotowania, gotować jeszcze 3 minuty.
Po tym czasie zdjąć garnek z palnika. Jeśli na wierzchu dżemu zgromadziła się piana, pomieszać dżem energicznie, aż piana zniknie. Ewentualnie zebrać nadmiar piany łyżką.
Dżem przekładać do słoiczków, od razu zakręcać.
RADA: nigdy nie stawiam moich dżemów "do góry nogami" Nie lubię ubrudzonych nakrętek. Zamiast tego przykrywam dżemy małym kocykiem i pozostawiać do wystygnięcia. W ten sposób przetwory doskonale się wekują.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz