grudnia 04, 2015

Szybki makaron z indykiem i szynką dojrzewającą


    Obiad w 15 minut ? To możliwe. Niezwykle szybki makaron, to danie, którym zaskoczycie rodzinę lub niespodziewanych znajomych. Robi się migiem, a smakuje niczym wytworne danie. I wcale nie trzeba być mistrzem patelni, żeby je przygotować. Myślę, że laik z dwiema lewymi rękami, tez da sobie radę ;)

Do mojego dania podałam wodę Sanpellegrino z limitowanej edycji z etykietą Real Foodie. Real Foodie to międzynarodowy portal skupiający blogerów, szefów kuchni i pasjonatów gotowania z całego świata. Zachęcam do zaglądania i czerpania inspiracji kulinarnych.


 Wodę Sanpellegrino oraz szeroki asortyment produktów z krajów śródziemnomorskich możecie kupić w delikatesach online Smaki Południa.


szybki makaron


Składniki:

  • 300 g makaronu świderki lub innego
  • 300 g mięsa z piersi  indyka
  • 3-4 plasterki szynki dojrzewającej
  • 4-5 suszonych pomidorów z oleju
  • 6-8 oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml śmietanki 30%
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • ser dojrzewający 



Wykonanie:
Makaron ugotować al dente, wg wskazówek na opakowaniu.

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę.
Na patelni na 2 łyżkach oliwy, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać rozgniecione ząbki czosnku. Po chwili dodać mięso z indyka, usmażyć.
Szynkę pokroić w paski, dodać do podsmażonego mięsa.
Po 2 minutach dołożyć pokrojone w paski pomidory i pokrojone w oliwki. Smażyć razem krótką chwilę.
Na koniec wlać śmietankę i tyle samo wody z gotowania makaronu.
Doprawić do smaku.
Makaron połączyć z sosem.
Posypać natką pietruszki i tartym serem.

makaron na szybko

makaron z suszonymi pomidorami

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo