Obiad w 15 minut ? To możliwe. Niezwykle szybki makaron, to danie, którym zaskoczycie rodzinę lub niespodziewanych znajomych. Robi się migiem, a smakuje niczym wytworne danie. I wcale nie trzeba być mistrzem patelni, żeby je przygotować. Myślę, że laik z dwiema lewymi rękami, tez da sobie radę ;)
Do mojego dania podałam wodę Sanpellegrino z limitowanej edycji z etykietą Real Foodie. Real Foodie to międzynarodowy portal skupiający blogerów, szefów kuchni i pasjonatów gotowania z całego świata. Zachęcam do zaglądania i czerpania inspiracji kulinarnych.
Wodę Sanpellegrino oraz szeroki asortyment produktów z krajów śródziemnomorskich możecie kupić w delikatesach online Smaki Południa.
Składniki:
- 300 g makaronu świderki lub innego
- 300 g mięsa z piersi indyka
- 3-4 plasterki szynki dojrzewającej
- 4-5 suszonych pomidorów z oleju
- 6-8 oliwek
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml śmietanki 30%
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- ser dojrzewający
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente, wg wskazówek na opakowaniu.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę.
Na patelni na 2 łyżkach oliwy, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać rozgniecione ząbki czosnku. Po chwili dodać mięso z indyka, usmażyć.
Szynkę pokroić w paski, dodać do podsmażonego mięsa.
Po 2 minutach dołożyć pokrojone w paski pomidory i pokrojone w oliwki. Smażyć razem krótką chwilę.
Na koniec wlać śmietankę i tyle samo wody z gotowania makaronu.
Doprawić do smaku.
Makaron połączyć z sosem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz