lipca 24, 2014

Szyszki z ryżu preparowanego



Dziś szaro, buro i sentymentalnie za oknem. Z sentymentu, wspominając dzieciństwo zrobiłam pyszne szyszki z ryżu preparowanego. Oryginalny przepis zawiera cukierki krówki, ja z córami ułatwiłam sobie sprawę i wykorzystałam gotową masę krówkową.


Deser to może mało letni, słodki i lepki. Jednak w takie dni, dni wytchnienia od upałów - jak najbardziej polecam.
A ile zabawy przy lepieniu :)







Składniki:
( na około 12 sztuk )

* 100 g ryżu preparowanego
* 50 g masła
* 200 g masy krówkowej




Wykonanie:
W rondelku rozpuścić masło razem z masą krówkową. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa nie może być gorąca, nie może także całkowicie wystygnąć, gdyż znów przybierze postać stałą.

Ostudzoną, lecz jeszcze płynną masę wymieszać z ryżem preparowanym. Powstałą masę można wstawić na kilka chwil do lodówki. Z zimnej łatwiej skleja się kulki. Uważajcie jednak, by masy zbyt mocno nie ochłodzić.

Z ryżu formować kulki, mocno ściskając. Gotowe szyszki schłodzić w lodówce, żeby mocno związały.



Smacznego !



8 komentarzy:

  1. Ależ apetycznie wyglądają twoje szyszunie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, to działaj ! A nuż ,Twoje wyjdą jeszcze ładniejsze ;)

      Usuń
  2. Robię je zawsze na święta i są przepyszne :D
    http://emotions-written-on-carts.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie szyszunie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do dupy ten przepis. Kulki lepią się cały czas do rąk mimo schłodzenia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Żeby masa nie lepiła się do rąk, posmaruj ręce lekko olejem roślinnym.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo