lipca 12, 2014

Muffiny jaglane z owocami



Muffiny jaglane to doskonałą propozycja dla osób nie spożywających glutenu.

Do ich przygotowania potrzebujecie mąki jaglanej, a tą sami zrobicie w domu w łatwy sposób
Do jej przygotowania użyłam kaszy jaglanej "KUPIEC". Kaszę zmieliłam w młynku do kawy i mąka gotowa !










Składniki:

1 1/3 szklanki mąki jaglanej ( zmielonej kaszy jaglanej )
1 szklanka mielonych migdałów
1 łyżeczka sody
3/4 szklanki cukru  trzcinowego
2 jajka
 1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego


dowolne owoce - u mnie czarne maliny



Wykonanie:

Przygotować 2 naczynia. W jednym naczyniu połączyć składniki suche, tj. mąkę jaglaną, cukier, sodę i mielone migdały.
W drugim naczyniu wymieszać ( mikserem jest najszybciej ) składniki mokre, czyli  jajka, olej i jogurt.
Do składników mokrych wsypać suche - całość wymieszać.

Masę przełożyć do formy na muffiny ( na 12 sztuk ). Na wierzchu ułożyć owoce. Masa jest dość rzadka, dlatego owoce zatopią się w niej podczas pieczenia.

Piec około 20 minut w 170 stopniach C.




Smacznego !

5 komentarzy:

  1. nie widzę tu w jakiej temperaturze i ile czasu piec? :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, przepraszam. Piec w 170 stopniach okolo 25 minut

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast zmielonych migdałów mogę wziąć zmielone orzechy włoskie?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo