czerwca 20, 2014

Biszkopt z truskawkami




Biszkopt z truskawkami to klasyka sezonu i obowiązkowe ciasto letnie.
Niezwykle szybkie w wykonaniu i dość proste w przygotowaniu.


Ja do tego ciasta używam śmietanki w proszku, gdyż uważam, że takie ciasto zyskuje na lekkości.














Składniki:

Biszkopt:
* 5 jaj
* 5 łyżek cukru
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki oleju


Masa:
* 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka"
* 400 ml zimnego mleka
* 2 galaretki truskawkowe
* 300 ml wrzątku

Ponadto:
* około  0,5 kg truskawek
* cukier puder




Wykonanie:

Jaja myć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia cukru. Do  piany z białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.
Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia - przesiać.
Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej - całość połączyć, delikatnie mieszając.
Masę wlać do klasycznej prostokątnej blachy wyłożonej  papierem do pieczenia.
Piec w 170 stopniach około 15-20 minut - do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z blachy i przekroić na dwa blaty.


Obie galaretki rozpuścić w 300 ml wrzątku - odstawić do ostygnięcia ( pilnować, żeby galaretka się nie zsiadła ).
Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać.

Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć truskawki, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem.
Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Smacznego !



10 komentarzy:

  1. szkoda,że nie mam miksera do ubijania :P ale jak tylko dojdzie to zrobię to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ŚLICZNOŚCI ,PYSZNOŚCI ! NIE MA TO JAK CIASTO Z TRUSKAWKAMI! ZAPRASZAM NA MÓJ ''PLEŚNIAK'' Z TRUSKAWKAMI : POZDRAWIAM:
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/06/plesniaczek-truskawkowyodkrywamy.html

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja:) chętnie bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam truskawki zaraz będę piekla

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie :) Klasyka, która zawsze się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały, też tak robię polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo