Składniki ( na 5 szt. )
100 g fasoli mamuciej
1/2 papryki czerwonej
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
sól
1/4 łyżeczki papryki ostrej ( u mnie KAMIS )
olej arachidowy lub inny do smażenia
5 krążków papieru ryżowego
SOS:
1 łyżka czubata mleka kokosowego ( tylko biała część, bez wodnistego płynu )
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
Wykonanie:
Warzywa umyć i osuszyć. Marchew obrać ze skóry.
Warzywa pokroić w cienkie paski długości około 5 cm.
Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju arachidowego. Na rozgrzany wrzucić pokrojoną marchew, smażyć mieszając przez 2 minuty. Dodać paprykę i selera naciowego - smażyć 1 minutę. Na koniec dodać pokrojoną w paski fasolę - smażyć jeszcze chwilę.
Warzywa mają pozostać chrupkie !
Na koniec warzywa doprawić solą i ostrą papryką. Odstawić.
Krążki papieru ryżowego namoczyć w ciepłej ( nie gorącej ) wodzie, przez 2-3 sekundy.
Wyjmować zmiękczony papier ryżowy na deskę.
Na brzegu krążka układać porcję warzyw, składać zawijając jak krokiety.
Do ruloników z warzywami można podać sos.
Mleko kokosowe lekko podgrzać, żeby ułatwić połączenie składników.
Do mleka kokosowego dodać sok z cytryny i sos sojowy - dokładnie wymieszać.
Smacznego !
Uwielbiam to :D
OdpowiedzUsuńooo tego to jeszcze nie znałam :)
OdpowiedzUsuńps. a u mnie? FLORAL na blogu , zapraszam!
o wow, ale bym pożarła :)
OdpowiedzUsuń