listopada 07, 2018

Tarta serowa z wiśniami ( bez pieczenia )


     Przepis na tartę serową z wiśniami spokojnie możecie wpisać na listę ciast do przygotowania na Święta.
Powody są co najmniej dwa.
Po pierwsze - robi się ją bardzo szybko...a wiadomo, w przedświąteczny czas, każda minuta jest cenna.
Po drugie - tarta wygląda bardzo świątecznie.


No dobra...do Świąt jeszcze sporo czasu. Dlatego na próbę warto zrobić tartę już teraz.
Powodów do jej zrobienia jest na pewno więcej niż powyższe dwa.


Tarta serowa to ciasto bez pieczenia. Niewymagające wielkich umiejętności cukierniczych, ani skomplikowanych receptur czy wyszukanych składników.





tarta serowa z wiśniami





PRZEPIS NA TARTĘ SEROWĄ
Z WIŚNIAMI



Składniki na tartę serową:





Kruchy spód:
  • 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego
  • 150 g masła
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao



Masa serowa:
  • 250 g miękkiego twarogu lub twarogu mielonego 
  • 3 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 ml mleka



Dodatkowo:
  • 30 g czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3 łyżki dżemu wiśniowego lub powideł
  • mrożone wiśnie 






 Wykonanie:


 1. Biszkopty pokruszyć w malakserze. Do okruszków biszkoptowych dodać kakao i dobrze wymieszać.
W rondelku rozpuścić masło. Przestudzić  i ciepłe wlać je do okruszków biszkoptowych.
Całość dokładnie wymieszać.
Tak powstałą masą wylepić dno i boki prostokątnej formy do tarty. Wstawić do lodówki.






2. Gdy spód ciasteczkowy stwardnieje w lodówce, wyłożyć na dno dżem wiśniowy.






3. W rondelku umieścić zmielony twaróg cukier i masło. Całość gotować na małym ogniu, aż tłuszcz się rozpuści i masa zacznie wrzeć.

W mleku rozrobić proszek budyniowy. Wlać do gotującej się masy serowej. Gotować, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć,  zdjąć z ognia.

Ciepłą masą wyłożyć na kruchy spód do tarty.  Wierzch ciasta  wyrównać.
Gdy masa zupełnie wystygnie, wstawić tartę do lodówki.



4. Czekoladę drobno połąmać lub pokroić. Przełożyć kawałki czekolady do małej miseczki. Wlać łyżeczkę oleju.
Czekoladę rozpuścić w mikrofali.

Mrożone wiśnie przekroić na połówki.


Płynną czekoladą polać wierzch tarty. Położyć połówki wiśni.


Tartę przechowywać w lodówce.



tarta sernikowa


łatwa tarta bez pieczenia


tarta z serem



Smacznego !

6 komentarzy:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo