Spróbuj i przekonaj się !
Domowe batony na bazie bakalii, to świetny sposób na zdrową przekąskę. Dodatek masła orzechowego dodaje im protein, dzięki czemu śmiało możecie zabrać je ze sobą także na trening.
Batony sprawdzą się doskonale jako drugie śniadanie lub słodka przekąska.
Nie zawierają cukru. Ich słodycz pochodzi jedynie z bakalii i ...banana !
PRZEPIS NA BATONY BAKALIOWE Z AMARANTUSEM
Składniki:
100 g suszonych moreli
100 g suszonej żurawny
1/3 szklanki masła orzechowego ( u mnie orzechowe i migdałowe w równych proporcjach )
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki ciemnego kakao
1 banan
1/2 szklanki ekspandowanego amarantusa
1/3 szklanki ekspandowanych ziaren gryki ( lub więcej amarantusa )
100 g suszonej żurawny
1/3 szklanki masła orzechowego ( u mnie orzechowe i migdałowe w równych proporcjach )
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki ciemnego kakao
1 banan
1/2 szklanki ekspandowanego amarantusa
1/3 szklanki ekspandowanych ziaren gryki ( lub więcej amarantusa )
Przygotowanie batonów:
1. Suszone morele oraz żurawinę zalać gorącą wodą i odstawić na minimum 10 minut. Po tym czasie odcedzić owoce na sicie.
2. Do rondelka przełożyć olej kokosowy oraz dowolne masło orzechowe/migdałowe lub inne. Podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą.
3. Do miski przełożyć namoczone bakalie, dodać pokrojonego w kawałki banana, kakao oraz płynne masło orzechowe z olejem kokosowym. Całość dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę.
4. Do masy bakaliowej dodać ekspandowane ziarna - wymieszać.
5. Niedużą kwadratową blaszkę, o wymiarach około 15x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę na batony przełożyć do blachy. Dobrze ugnieść i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Gdy masa stężeje, pokroić na kawałki. Batoniki można polać czekoladą.
Batoniki przechowywać w lodówce max 3 dni.
Smacznego !
super zdjęcia!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam domowych batoników, a bardzo często takie jadam :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
tak sie to robi
OdpowiedzUsuń