lutego 14, 2018

Tortelloni z sosem winno-jajecznym

      Jeśli jeszcze nie zaplanowaliście romantycznej kolacji...we dwoje lub sami ( bo samemu też można dobrze zjeść w Walentynki ), spieszę z szybkim pomysłem.

Tortelloni z sosem winno-jajecznym to danie, które przygotujecie w tempie ekspresowym. Ale, ale...musicie użyć gotowych tortelloni. Śmiało - w sklepach znaleźć można naprawdę świetne produkty gotowe. Na uwagę z całą pewnością zasługują świeże, gotowe dania Hilcona. W swojej ofercie Hilcona ma wiele produktów, więc na pewno wybierzecie coś dla siebie.

W daniu tym, tortelloni gra główną rolę, ale jego smak możecie modyfikować wedle potrzeby i gustów. Ja wybrałam tortelloni z mięsem i suszonymi pomidorami, ale sprawdzą się tu również pierożki ze szpinakiem czy grillowanymi warzywami, które także ma w swojej ofercie Hilcona.

Kilka minut, proste składniki i danie wyląduje na Waszych talerzach. Spróbujcie dziś swoich sił w kuchni, gwarantuję, że efekt końcowy będzie zachwycający !




tortelloni z sosem




PRZEPIS NA TORTELLONI 
Z SOSEM WINNO-JAJECZNYM 



Składniki:

  • 1 opakowanie tortelloni ( 250 g )
  • 1 nieduża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka tartego parmezanu



Przygotowanie:


1. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek posiekać.


2. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na podgrzany tłuszcz przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę - zeszklić. Dodać czosnek - podsmażyć około 1 minutę.


3. Na patelnię dodać gotowe tortelloni - podsmażyć przez 1 minutę. Następnie wlać wino i całość podgrzewać max. 5 minut. Wino musi nieco odparować.


4. W miseczce wymieszać jajka ze śmietanką, jogurtem naturalnym, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.


5. Gdy wino odparuje, zmniejszyć ogień i wlać mieszankę jajaeczno-śmietanową. Szybko wymieszać i trzymać na ogniu tylko do momenty podgrzania składników. Nie podgrzewać zbyt mocno i długo, gdyż z sosu zrobi się jajecznica. Na koniec tortelloni posypać parmezanem.


6.Na talerzu ułożyć garstkę liści mixu sałat. Na sałacie tortelloni. Polać delikatnie sosem i raz jeszcze oprószyć tartym parmezaanem.



tortelloni z sosem winnym

danie walentynkowe makaron

danie tortelloni

Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo