Tortelloni z sosem winno-jajecznym to danie, które przygotujecie w tempie ekspresowym. Ale, ale...musicie użyć gotowych tortelloni. Śmiało - w sklepach znaleźć można naprawdę świetne produkty gotowe. Na uwagę z całą pewnością zasługują świeże, gotowe dania Hilcona. W swojej ofercie Hilcona ma wiele produktów, więc na pewno wybierzecie coś dla siebie.
W daniu tym, tortelloni gra główną rolę, ale jego smak możecie modyfikować wedle potrzeby i gustów. Ja wybrałam tortelloni z mięsem i suszonymi pomidorami, ale sprawdzą się tu również pierożki ze szpinakiem czy grillowanymi warzywami, które także ma w swojej ofercie Hilcona.
Kilka minut, proste składniki i danie wyląduje na Waszych talerzach. Spróbujcie dziś swoich sił w kuchni, gwarantuję, że efekt końcowy będzie zachwycający !
PRZEPIS NA TORTELLONI
Z SOSEM WINNO-JAJECZNYM
Składniki:
- 1 opakowanie tortelloni ( 250 g )
- 1 nieduża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka tartego parmezanu
Przygotowanie:
1. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek posiekać.
2. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na podgrzany tłuszcz przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę - zeszklić. Dodać czosnek - podsmażyć około 1 minutę.
3. Na patelnię dodać gotowe tortelloni - podsmażyć przez 1 minutę. Następnie wlać wino i całość podgrzewać max. 5 minut. Wino musi nieco odparować.
4. W miseczce wymieszać jajka ze śmietanką, jogurtem naturalnym, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
5. Gdy wino odparuje, zmniejszyć ogień i wlać mieszankę jajaeczno-śmietanową. Szybko wymieszać i trzymać na ogniu tylko do momenty podgrzania składników. Nie podgrzewać zbyt mocno i długo, gdyż z sosu zrobi się jajecznica. Na koniec tortelloni posypać parmezanem.
6.Na talerzu ułożyć garstkę liści mixu sałat. Na sałacie tortelloni. Polać delikatnie sosem i raz jeszcze oprószyć tartym parmezaanem.
Smacznego !
Nigdy nie jadłam tortelloni :)
OdpowiedzUsuń