Sernik kajmakowy z chrupiącymi orzechami, na pewno trafi w niejedno serce łasucha.
Sernik kajmakowy jest aksamitnie kremowy, słodki, ale nie przesłodzony. Wierzch sernika polałam roztopioną białą czekolada i obficie posypałam mieszanką orzechów oraz skórką pomarańczową Bakalland.
Wypiek nie należy do trudnych, także śmiało - róbcie !
PRZEPIS NA SERNIK KAJMAKOWY Z ORZECHAMI
Składniki na sernik:
Spód do sernika:
- 200 g biszkoptów
- 150 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego mielonego
- 250 g masy kajmakowej z puszki
- 200 g śmietany 36%
- 1 szklanka drobnego cukru
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady
- 100 g mieszanki orzechów Bakalland
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie sernika:
1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić.
Wymieszać okruszki biszkoptów z kakao, następnie wlać płynne masło i dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25-26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze ugnieść.
2. Do misy malaksera włożyć ser, dodać śmietanę, kajmak, całe jajka oraz żółtka, wsypać cukier , i mąkę ziemniaczaną. Składniki dobrze połączyć, ale nie ubijać - najlepiej mieszać na wolnych obrotach.
Masę serową wyłożyć na biszkoptowy spód. Sernik piec w temperaturze 170 stopni C przez 70 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia. Ostygnięty wyjąć z tortownicy i wstawić do lodówki na 3-5 godzin.
3. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i pozostawić do rozpuszczenia czekolady.
Płynną czekoladą polać sernik.
4. Wierzch sernika posypać mieszanką orzechów i skórką pomarańczową.
5. Sernik przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony, ma wówczas idealną, zwartą konsystencję.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz