lutego 16, 2017

Kokosowe scones z rokitnikiem

   Wiosna stoi już na progu. Niebawem przegoni śnieg, mróz i rozgości się na dobre, rozrzucając ciepłe promienie słoneczne, strojąc drzewa w zielone pąki, a puste jeszcze trawniki obsypie delikatnymi stokrotkami. Tęsknię, bardzoooooo....
Ale wiosna to także coroczne zmagania i postanowienia, na wprowadzenie zdrowej i racjonalnej diety. Ten czas wyjątkowo nas motywuje, wszak my też chcemy wyglądać kwitnąco. Zbilansowana, bogata w składniki odżywcze i witaminy dieta, to klucz do sukcesu. Tylko proszę nie mylić pojęć - zdrowa dieta to nie dieta redukcyjna i odchudzająca. Tak, na pewno stosując zasady zdrowej diety ubędzie tu i ówdzie centymetrów, ale nie to jest naszym głównym celem. Nasz główny cel to dobre samopoczucie, piękna cera, jędrne ciało i błysk w oku.

Jako konsumenci mamy do wyboru szereg produktów, które pozwolą wzbogacić naszą dietę o różnego rodzaju witaminy i składniki odżywcze. Wybierajmy zatem mądrze.

Marka Łowicz wprowadziła w ostatnim czasie do swojej oferty bardzo ciekawe produkty. Mowa o dżemach prozdrowotnych: rokitnik, dzika róża i czarny bez. Te trzy produkty to 100% natury zamkniętej w słoiczku. Dżemy słodzone są zagęszczonym sokiem jabłkowym. Nie znajdziemy w nich ani grama białego cukru, znajdziemy za to bogactwo witamin i smaku.

A jako, że wspomniałam o zdrowym odżywianiu, mam dla Was przepis na zdrowe śniadanie ( lub drugie śniadanie ). Śniadaniowe bułeczki scones pojawiły się u mnie w wersji "healthy". Przygotowałam je na mące kokosowej, dodałam płatki migdałowe oraz dżem z rokitnika. Bułeczki są bardzo syte. Rano zjedzcie je, popijając zieloną herbatą lub zbożową kawą. Jeśli zaś wolicie zabrać je do pracy czy szkoły, jako drugie śniadania, to bardzo dobrze. Bułeczki na pewno zaspokoją Wasz przedpołudniowy głód.




To jak, gotowi na śniadanie takie, że Łoooo .... ?




kokosowe scones



Składniki:
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1/3 szklanki amarantusa ( możecie pominąć, dodając więcej mąki kokosowej )
  • 70 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki dżemu z rokitnika Łowicz
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • około 70 ml napoju-mleka kokosowego lub innego napoju roślinnego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Dodatkowo:
  • 1 łyżka dżemu z rokitnika Łowicz
  • 1 łyżka płatków migdałowych 


Wykonanie:

Ziarna amarantusa rozdrobnić w młynku do kawy lub w innym urządzeniu na mąkę.

W misce wymieszać wszystkie suche składniki, czyli obie mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Do suchych składników dodać olej kokosowy ( w postaci stałej . Palcami lub widelcem rozetrzeć składniki.

Następnie dodać dżem z rokitnika, jajko, płatki migdałowe oraz napój roślinny - zagnieść ciasto. Gdyby było zbyt suche, dodać jeszcze odrobinę napoju roślinnego.



Ciasto rozwałkować na okrąg średnicy około 20 cm. Ciasto jest dość kruche, dlatego wałkować należy delikatnie i nieustannie scalać brzegi okręgu.

Rozwałkowane ciasto posmarować łyżką dżemu z rokitnika i posypać migdałami.

Ciasto podzielić na 8 części.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę przenosić ostrożnie pojedyncze trójkąty ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15-20 minut.


zdrowe scones bezglutenowe

bułęczki śniadaniowe scones


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo