Jeśli tylko natkniecie się na te owoce, kupcie choć kilogram i przygotujcie szybki dżem.
Składniki:
- 1 kg oczyszczonych czerwonych porzeczek
- 1 opakowanie Żelfix 3:1 Dr.Oetker
- 350 g cukru
Wykonanie:
Porzeczki uprzednio oczyścić z gałązek, pozostawiając same owoce. Owoce dokładnie opłukać i odważyć 1 kilogram
Przełożyć porzeczki do dużego rondla lub szerokiego garnka, wsypać Żelfix i dokładnie wymieszać.
Ustawić garnek na ogniu, mieszając doprowadzić do wrzenia.
Kiedy owoce się zagotują wsypać cukier i raz jeszcze całość zagotować . Od momentu zagotowania pozostawić dżem na ogniu jeszcze 2 minuty - nie przerywać mieszania, gdyż dżem może się przypalić.
Po tym czasie zdjąć garnek z palnika, usunąć powstałą pianę. Pianę zebrać delikatnie lub mieszać dżem, a piana sama zaniknie ( ja osobiście zbieram ).
Przekładać dżem do czystych słoiczków, od razu zakręcać.
RADA: nigdy nie stawiam moich dżemów "do góry nogami" Nie lubię ubrudzonych nakrętek. Zamiast tego przykrywam dżemy małym kocykiem i pozostawiać do wystygnięcia. W ten sposób przetwory doskonale się wekują.
Smacznego !
Robiłem zakupy, wziąłem dżem z czerwonej porzeczki firmy Gomar, bo słoik mi się podobał, Spróbowałem dżemu i oniemiałem z wrażenia, bardzo smaczny!!!!
OdpowiedzUsuńnajpierw trzeba pozbierac albo kupic
OdpowiedzUsuńW razie potrzeby, słoiki w wielu rozmiarach można kupić w sklepie https://udanewypieki.com.pl/
OdpowiedzUsuń