Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców agrestu
- 1 laska wanilii
- 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 Dr.Oetker
Wykonanie:
Owoce agrestu oczyścić z szypułek i dokładnie opłukać. Owoce umieścić w szerokim rondlu lub garnku i pognieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Część owoców można pozostawić w całości.
Laskę wanilii przeciąć na pół i wydobyć nasiona. Nasiona i laskę wanilii dodać do agrestu.
Wsypać cukier żelujący 2:1, dokładnie wymieszać. Zagotować owoce z cukrem. Od momentu zagotowania, gotować jeszcze 3 minuty.
Po tym czasie zdjąć garnek z palnika. Jeśli na wierzchu dżemu zgromadziła się piana, pomieszać dżem energicznie, aż piana zniknie. Ewentualnie zebrać nadmiar piany łyżką.
Dżem przekładać do słoiczków, od razu zakręcać.
RADA: nigdy nie stawiam moich dżemów "do góry nogami" Nie lubię ubrudzonych nakrętek. Zamiast tego przykrywam dżemy małym kocykiem i pozostawiać do wystygnięcia. W ten sposób przetwory doskonale się wekują.
Smacznego !
można polubić agrest
OdpowiedzUsuń