stycznia 22, 2016

Lazania ze szpinakiem i serem ricotta

   Jeśli chcecie przygotować danie na 2-3 dni, zróbcie lazanię. Lazania doskonale smakuje także po odgrzaniu. Lazanię ze szpinakiem jeść możecie jako danie samodzielne, lub podać z grillowanym fletem z kurczak/indyka i lekką sałatką.



lazania z ricottą



Składniki:
  • 12-15 płatów makaronu do lazanii
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego
  • 250 g sera ricotta
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 g tartego sera żółtego
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • sok z cytryny

Na sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 350 ml ciepłego mleka
  • sól, pieprz





Wykonanie:

Makaron wrzucać partiami ( po 2-3 płaty ) na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 2 minuty. Podgotowane płaty makaronu rozkładać na tacy.

Szpinak rozmrozić na sicie. Odlać wodę.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę podsmażyć na oliwie/oleju/maśle. Dodać czosnek, smażyć. Po chwili dołożyć szpinak, smażyć całość kilka 3-4 minuty. Szpinak doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Odstawić do ostygnięcia.
Do zimnego szpinaku dodać ser ricotta, wymieszać.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć pierwszą warstwę makaronu. Na makaron szpinak, znowu makaron, szpinak i makaron.



Przygotować sos beszamelowy.
W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, przesmażyć. Powoli wlewać ciepłe mleko, cały czas mieszając. Gotować, nie przerywając mieszania, aż sos będzie gładki i puszysty.
Gdyby w sosie pozostały grudki mąki, przetrzeć sos przez sito.
Na koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sosem beszamelowym zalać lazanię. Posypać tartym serem.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 40-45 minut.


lazania z ricottą i szpinakiem


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo