września 28, 2017

Korzenny kisiel wiśniowy

   Słyszycie kisiel, myślicie - nic specjalnego ? To koniecznie spróbujcie takiej wersji tego prostego, domowego deseru.
Nawet jeśli kisiel wywołuje w Was niemiłe wspomnienia i nie tykaliście go od czasów dzieciństwa.
Dziś przełamujemy stereotypy i ulepszamy domowy kisiel. W takiej wersji na pewno Wam posmakuje... I pisze to ja - ta, która kisielu nie cierpi ( takiego z torebki )... a raczej nie znosiła, dopóki nie poznałam jego lepszej strony.

Domowy kisiel przygotowany z owoców, smakuje zupełnie inaczej, niż półprodukt z torebki. Jego przygotowanie wcale nie zajmuje dużo więcej czasu. Naprawdę, zrobicie domowy kisiel w dosłownie kilka minut. A smak - smak wynagrodzi wszystko.

Moja wersja kisielu, to wersja bardzo jesienna, można by nawet pokusić się o stwierdzenie, że to wersja zimowa. Kisiel łączy w sobie smak soczystych i kwaskowatych wiśni oraz aromat korzennych przypraw, takich jak cynamon, goździki, kardamon.

Do przygotowania kisielu użyłam mrożonych wiśni Poltino. Nie musiałam pestkować owoców, gdyż te przed mrożenie zostały pozbawione pestek. Przyspieszyło mi to znacznie, przygotowanie deseru.


kisiel-wiśniowy-z-przyprawami-korzennymi



PRZEPIS NA KORZENNY KISIEL WIŚNIOWY
( 3 porcje )



Składniki:
  • 300 g mrożonych wiśni Poltino
  • 3 płaskie łyżki cukru ( lub mniej, jeśli wolimy mniej słodko )
  • 200 ml wody + do rozrobienia mąki
  • 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 7-8- gożdzików
  • 5-6 ziaren kardamonu
  • kawałek cynamonu lub szczypta cynamonu mielonego

 Dodatkowo:
  • gęsty jogurt naturalny
  • listki mięty
  • kilka rozmrożonych wiśni




Przygotowanie:


W rondelku umieścić mrożone wiśnie - bez konieczności uprzedniego rozmrażania. Dodać cukier i zalać wodą.
Dodać także przyprawy: goździki, cynamon i kardamon.



Owoce gotować na małym ogniu kilka minut, aż cukier się rozpuści, a przyprawy oddadzą aromat.
Po około 7-8 minutach zdjąć z ognia, wyjąć wszystkie przyprawy i ustawić ponownie na palniku.


W niewielkiej ilości wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną.  Tak przygotowaną zawiesinę, wlać na gotujące się owoce - zagotować, ciągle mieszając.


Ugotowany kisiel przełożyć do przygotowanych naczyń - szklanki, pucharki lub miseczki.


Gdy kisiel nieco ostygnie, na wierzch wyłożyć porcję jogurtu. Deser udekorować listkami mięty i wiśniami.
Zjadać od razu po przygotowaniu.


kisiel-korzenny

kisiel-domowy



domowy-kisiel-owocowy


kisiel-owocowy-deser


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo