lipca 31, 2017

Szpinakowy tort z mascarpone i malinami

    Możecie zrobić klasyczny tort z kremem mascarpone i malinami....ale będzie zwyczajnie i nudno. A żeby nudno nie było - zróbcie zielony biszkopt ze szpinakiem !
Szpinakowy tort z mascarpone i frużeliną malinową zrobi furorę. Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej !

zielony-torto-z-malinami

Czy szpinakowy biszkopt smakuje szpinakiem ? No nie ! Szpinak nadaje biszkoptowy zielony kolor, ale smak biszkoptu bardzo się nie zmienia.
Do mojego biszkoptu dodałam poza szpinakiem, kilka listków bazylii, i to właśnie listki bazylii nadały smak biszkoptowi. Jeśli nie lubicie - pomińcie składnik.

Biszkopt szpinakowy wymaga dłuższego czasu pieczenia. Jest nieco wilgotniejszy i bardziej zwarty.


Tort szpinakowy przełożyłam kremem z serka mascarpone oraz frużeliną z malin. Myślę, że frużelina z wiśni również by do niego pasowała. Także możecie wybierać - malina czy wiśnia ?


tort-z-malinami-i-mascarpone



PRZEPIS NA SZPINAKOWY TORT Z MASCARPONE I MALINAMI



Składniki
( * szklanka o pojemności 250 ml )

Biszkopt szpinakowy:
  • 100 g mrożonego szpinaku Poltino
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • garść listków bazylii

Frużelina malinowa:
  • 300 g malin ( mogą być mrożone )
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody

Krem mascarpone:
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 300 g śmietanki 30%



Wykonanie:


1. BISZKOPT

Szpinak rozmrozić i rozdrobnić blenderem na gładko.

Jajka ubić z cukrem na jasną puszystą masę ( można też ubić z cukrem same białka, po czym do ubitej piany dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilę ).

Do ubitych jaj dodać szpinak - połączyć składniki miksując na niskich obrotach. Nie przerywając miksowania, wolnym strumieniem wlać olej.



Na koniec do masy jajecznej dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać - najlepiej za pomocą szpatułki.

Masę przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 25-26 cm.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 40 minut ( do momentu aż wetknięty w biszkopt patyczek będzie suchy ).

Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i pozostawić do ostygnięcia. Gdy będzie zupełnie ostygnięty, przekroić go na 3 krążki.

2. FRUŻELINA MALINOWA

Maliny umieścić w rondlu, wsypać cukier, dolać sok z cytryny - gotować na małym ogniu, aż maliny się rozpadną.
Pod koniec gotowania dodać rozrobioną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną.

Żelatynę zalać zimną wodą. Napęczniałą żelatynę, dodać do gorącej frużeliny.
Odstawić frużelinę do ostygnięcia.

3. KREM MASCARPONE

Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Gdy składniki się połączą, nie przerywając ucierania cienkim strumieniem wlewać słodką śmietankę. Miksować jeszcze 2-3 minuty, aż krem stanie się puszysty. Odłożyć 1/3 kremu,( do dekoracji tortu ), a resztę podzielić na 4 części.

Pierwszy blat biszkoptowy położyć na podkładce. Zamknąć obręcz tortownicy.
Biszkopt posmarować cienką warstwą kremu mascarpone. Na krem wyłożyć zimną, tężejącą frużelinę.
Kolejny blat posmarować kremem mascarpone i stroną posmarowaną kremem położyć na frużelinę. Następnie ten sam blat posmarować kremem z wierzchu, wylać frużelinę i przykryć ostatnim blatem, uprzednio posmarowanym kremem mascarpone.

Wierzch tortu udekorować kremem mascarpone, malinami i listami bazylii.

torto-z-malinami-i-mascarpone

zielony-tort-z-malinową-frużeliną

tort-szpinakowy-z-mascarpone


biszkopt-szpinakowy-tortszpinakowy-biszkopt-z-malinami-i-kremem


Smacznego !

3 komentarze:

  1. Faktycznie wygląda obłędnie i nie jest nudn :) . Wszystkie ciasta i desery z malinami są moimi ulubionymi

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik przepyszny����Miałam tylko problem z frużeliną bo nie chciała gęstnieć ale dodałam więcej żelatyny��Pychotka ��������

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort wygląda przepysznie, tylko szkoda że nie mogę go spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo