kwietnia 03, 2017

Sos twarogowo-jogurtowy do pieczonych warzyw

     Zastanawiasz się z czym podać pieczone warzywa czy frytki z piekarnika ? Idealnie sprawdzi się sos na bazie twarogu. Jest gęściejszy niż sos jogurtowy i dobrze komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw, takich jak marchew, batat czy dynia oraz inne.

Taki sos twarogowy wykorzystać możesz także do sałatek, np z brokuła czy kalafiora, a także do jaj. Sprawdzi się także jako "smarowidło" ma kanapki.

Sos twarogowy może mieć wiele wariantów smakowych. Ja do mojego sosu dodałam czosnek i natkę pietruszki, ale możecie przygotować go również z innymi dodatkami, np z koperkiem, oliwkami, kaparami, mieloną papryką wędzoną.



czosnkowy-sos-do-warzyw



PRZEPIS NA SOS TWAROGOWO-JOGURTOWY




Składniki na sos twarogowo-jogurtowy:
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1-2  ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz


Wykonanie sosu twarogowo-jogurtowego:

Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i oberwać listki. Łodyżki wyrzucić.
Czosnek obrać - w zależności od upodobań dodać 1 lub więcej ząbków.

Twaróg rozkruszyć widelcem, przełożyć do małego malaksera lub do naczynia blendera. Dodać jogurt, listki pietruszki i czosnek.
Całość zmiksować na gładki sos.



Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sos twarogowo-jogurtowy podawać do pieczonych frytek, np z batatów lub innych dań.



sos-jogurtowo-czosnkowy-na-twarogu

twarogowo-jogurtowy-soso-do-frytek-pieczonych



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo