lutego 23, 2017

Mus kokosowy z marakują

    Dziś z cyklu - zdrowe desery. Bo deser nie zawsze musi być z białym cukrem, niezdrowym tłuszczem czy białą mąką. Ja wiem, że czasem trzeba, czasem człowiek musi zjeść ciastko z kremem czy mega czekoladowy deser. No życie jest tylko jedno i nie ma sensu się ograniczać.
Ale z drugiej strony, warto poznawać nowe smaki, doświadczać zmysłami smaku, być otwartym na to, co inne.

Mus kokosowy z maracują to deser wpisujący się w modny ostatnio nurt "fit" i "healthy". Nie jest ani trudny w wykonaniu, ani wymagający użycia wielu składników. Główny składnik to mus kokosowy, czyli wysuszony miąższ kokosa, zmielony na gładki mus. Mus kokosowy możecie kupić na www.look-food.pl. Znajdziecie tam też wiele innych ciekawych produktów.

Deser kokosowy podany z kwaśną i aromatyczną marakują zyskuje wyrafinowany smak i elegancję.
Może zaskoczycie znajomych i podacie im taki deser ?


deser kokosowy


Składniki:
  • 2 pełne łyżki musu kokosowego ( u mnie Look Food )
  • 200 ml zimnej przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka ksylitolu ( lub cukru )
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • marakuja



Wykonanie:

Żelatynę wsypać do miseczki i zalać odrobiną zimnej wody i odstawić. Gdy napęcznieje wstawić do naczynia z gorącą wodą lub mikrofali i rozpuścić.

Mus kokosowy przełożyć do niedużego naczynia, zalać zimną przegotowaną wodą. Dodać ksylitol lub cukier. Całość zmiksować blenderem na jednolity płyn.

Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i raz jeszcze całość dobrze zmiksować.

Tak powstałe mleczko kokosowe przelać do dwóch malutkich miseczek lub niedużych filiżanek i wstawić do lodówki.



Gdy mus stężeje wyjąć go z lodówki.

Do naczynia wlać trochę gorącej wody. Miseczki/filiżanki na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie i ostrożnie wyjąć mus.

Deser ułożyć na talerzykach. Mus kokosowy polać miąższem z marakui.



mus kokosowy

pannacotta kokosowa

kokosowa pannacotta


Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo