stycznia 30, 2017

Pieczone jabłka faszerowane jaglanką

    Macie czasem ochotę na ciepłą i słodką kolację ? Świetnym rozwiązaniem na takie zachcianki, są pieczone jabłka. Faszerować je można na wiele sposobów. Są zwolennicy jabłek faszerowanych samymi bakaliami i miodem lub konfiturą, inni lubią jabłka nadziewane twarogiem (  swoją drogą, bardzo dobre, polecam PRZEPIS ), jeszcze inni lubią bardziej dietetycznie, czyli jabłka pieczone "solo", bez dodatków.

Moja dzisiejsza propozycja jest jeszcze inna. Proponuję Wam zdrowe nadzienie jaglane. Jabłka faszerować możecie kaszą jaglaną lub płatkami jaglanymi ( uprzednio ugotowanymi ) oraz orzechami i żurawiną. Jest to danie niezwykle smaczne, a zarazem zdrowe i dietetyczne.

Pieczone jabłka to również świetny deser, także dla maluchów ( orzechy możecie pominąć ).

Przygotowanie jabłek do pieczenia nie zajmuje dużo czasu. Kaszę lub płatki ugotować można znacznie wcześniej, ot na przykład sypnąć ciut więcej, przygotowując jaglankę na śniadanie.

W zimowe wieczory fajnie jest zjeść coś ciepłego i aromatycznego. Zapiekane jabłka, polane odrobiną miodu dla podkreślenia słodyczy, napełnią Wasze żołądki i rozpieszczą kubki smakowe.


pieczone jabłka z farszem




Składniki:
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g mieszanki orzechów ( nerkowce, laskowe, włoskie lub inne )
  • 1 łyżka miodu




Wykonanie:

Jabłka umyć i osuszyć. Przy pomocy łyżki do melona ( łyżka do kulek ) wydrążyć ogryzek i nieco miąższu dookoła jabłka. Nie robić dziury przez całe jabłko, jabłko musi mieć pełne "dno".

Mleko zagotować, wsypać płatki jaglane i gotować 2 minuty.

Ugotowane płatki jaglane wymieszać z miodem, posiekanymi orzechami i żurawiną. Dodać połowę wydrążonego z jabłek, pokrojonego drobno miąższu.



Nadzieniem faszerować jabłka.

Nadziane farszem jaglanym jabłka ułożyć w naczyniu do zapiekania, wlać 2-3 łyżki wody.

Jabłka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 40-45 minut.

Przed podaniem można polać odrobiną płynnego miodu.



jabłka faszerowane jaglanką

jabłka zapiekane z orzechami


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo