listopada 29, 2016

Śniadaniowa quinoa z kakao, granatem i orzechami

     Znudziła Wam się klasyczna owsianka i jaglanka na śniadanie ?
To może sięgniecie po mniej znany produkt, jakim jest quinoa. Quinoa inaczej nazywana komosą ryżową dostarcza pełnowartościowego białka oraz błonnika pokarmowego. stanowi także doskonałe źródło energii, a to właśnie energii i siły do działania potrzebujemy z rana.
Komosa ryżowa ma wiele zastosowań. Poza śniadaniowymi daniami na ciepło, możemy przygotowywać na jej bazie lub tylko z jej dodatkiem sałatki na zimno lub łączyć z warzywami na ciepło - gotowanymi, pieczonymi, duszonymi.


quinoa czekoladowa




Składniki:
( 2 porcje )
  • 1/2 szklanki nasiona quinoa ( u mnie Naura )
  • 1,5 szklanki chudego mleka lub napoju roślinnego ( u mnie napój migdałowy )
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • orzechy włoskie
  • pestki granatu




Wykonanie:

Nasiona quinoa opłukać w zimnej wodzie, odcedzić i przełożyć do garnka.
Zalać mlekiem lub napojem roślinnym.
Dodać cukier trzcinowy i kakao - wymieszać.

Ganek przykryć pokrywą i gotować komosę na małym ogniu około 20 minut.


Ugotowaną quinoę przełożyć do miseczek. Posypać orzechami i pestkami granau.

Do gotowanej quinoa możecie dodać ulubione dodatki, jak bakalie, orzechy czy owoce.


quinoa na mleku

gotowana quinoa

czekoladowa quinoa


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo