listopada 03, 2016

Francuska tarta jabłkowa

Dziś powracamy do klasyki, bo ta, jak to mówią - zawsze w cenie. Czy w cenie - nie wiem. Wiem na pewno, że smaku tej tarty nigdy nie zapomnicie. Rozkosz, czysta rozkosz w najprostszej postaci.

Krucha tarta wypełniona jest nadzieniem migdałowym frangipane. Brzmi "trudno" ? Bez obaw, to tylko utarte z cukrem masło, połączone z jajami, mielonymi migdałami i odrobiną mąki. W połączeniu z jabłkami tworzy genialne ciasto.



tarta z frangipane


 Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  •  3-4 jabłka
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g cukru + 1 łyżka do posypania
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki
  •  konfitura lub marmolada morelowa




Wykonanie:


Zimne masło pokroić w drobną kostkę, mąkę wymieszać z cukrem. Masło rozetrzeć z mąką, dodać żółtko i zimną wodę - posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto.


Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę, mocno dociskając brzegi. Włożyć z formą na 10 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto nakłuć gęsto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem lub kulkami do pieczenia. Piec  15 minut w 180 stopniach C.
Po tym czasie wyjąc ciasto i zdjąć obciążenie.


Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w pół plastry.

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko  nie przerywając ucierania. Na koniec wsypać mielone migdały oraz mąkę – dokładnie całość wymieszać.

Masę równo wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Ułożyć plasterki jabłek, lekko wciskając je w masę.
Wstawić tarte do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 10 minut. Po tym czasie posypać wierzch tarty łyżką cukru i piec kolejne 10-12 minut.

Wierzch upieczonej tarty delikatnie posmarować cienką warstwą konfitury/marmolady morelowej.




francuska tarta z frangipane

francuska tarta z jabłkami i frangipane


Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo