kwietnia 06, 2016

Śniadaniowe "muffiny" jajeczne

    Dla wielbicieli omletów, mam przepis na danie alternatywne. Muffiny jajeczne przygotujecie szybko i bez problemu. Z powodzeniem masę jajeczną można przygotować wieczorem, a upiec dopiero rano. Oszczędność czasu ogromna.
Muffiny doskonale smakują na ciepło, na pierwsze śniadanie, ale również doskonale sprawdzą się jako zimna przekąska na drugie śniadanie.
Drugim ważnym plusem, poza szybkością przygotowania, jest możliwość kombinowania z dodatkami. Dziś muffiny z szynką, jutro z pieczarkami, kolejnym razem z gotowanym brokułem... Wariantów smakowych jest bardzo wiele.


muffiny jajeczne


Składniki:
( na 4-5 sztuk )
  • 2 jajka
  • 2-3 plasterki dobrej szynki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 cienki plaster żółtego sera
  • 1 łyżeczka mąki 
  • 50 ml mleka
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Szynkę i ser pokroić w kosteczkę. Jajka roztrzepać widelcem, dodając mąkę, sól i pieprz. Następnie wsypać pokrojone dodatki - szczypior, szynkę i ser. Wymieszać.



Masę jajeczną wlać do formy na muffiny.

Piec w 170 stopniach C przez 10 minut.

omlety pieczone

Smacznego !

3 komentarze:

  1. Pyszne śniadanko :) Lubię takowe muffiny :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne są te muffiny i proste w wykonaniu! Jutro na śniadanie też sobie je zrobię. Ja piekłam ostatnio słodko-ostre ciasto czekoladowe. Nie byłam przekonana do "ostrego" ciasta jednak w smaku było genialne. Zobacz sobie przepis https://www.maxkuchnie.pl/przepisy/ciasta-i-desery/slodko-ostre-ciasto-czekoladowe-997.html. W wolnej chwili możesz sobie je przyrządzić.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo