Pieczone frytki z batatów

marca 28, 2017

Pieczone frytki z batatów

     Starsza się zdrowo odżywiać, rezygnujesz z tłustego jedzenia, odrzucasz fast food...ale gdzieś tam jest ten "mały kusiciel", który namawia do złego...
Czy wiesz, że wcale nie musisz rezygnować z pizzy, hamburgera czy frytek, bo masz wybór, zdrowszy wybór. Pogłówkuj, znajdź zamienniki i przygotuj zdrowszą wersję.

Ja dziś ułatwiam Ci zadanie i przychodzę z gotowym pomysłem na fit frytki. Odchudzone frytki, to przede wszystkim frytki pieczone w piekarniku.

Z czego przygotować frytki pieczone ?
Możesz użyć ziemniaków, możesz je też zastąpić np. batatami,marchewką, selerem, burakiem czy dynią.

Proponuję ci dziś przepis na pieczone frytki z batatów. Frytki przed pieczeniem przyprawić należy ziołami lub innymi dodatkami.

Do pieczonych frytek doskonale pasuje sos jogurtowy lub ziołowy sos na bazie twarogu. Przepis w kolejnym poście.


frytki-z-batatów-z-piekarnika



PRZEPIS NA PIECZONE FRYTKI Z BATATÓW



Składniki na frytki z batatów:

  • 2 bataty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki tymianki
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku




Przygotowanie frytek z batatów:

Bataty obrać ze skórki, pokroić w plasterki, a następnie w paski.

W małej miseczce wymieszać oliwę z dodatkami, czyli z tymiankiem, papryką i solą.

Pokrojone bataty przełożyć do dużej miski, polać oliwą z przyprawami i dobrze wymieszać, tak by oliwa dobrze pokryła frytki.

Truskawkowa tarta bez pieczenia

marca 25, 2017

Truskawkowa tarta bez pieczenia

    Jeśli tęsknicie za latem, tak bardzo jak ja, dzisiejszy przepis jest dedykowany właśnie Wam.

Moja propozycja to truskawkowa tarta bez pieczenia. Czekoladowy ciasteczkowy spód i puszysta truskawkowa pianka, przygotowana na bazie owoców mrożonych. Fakt, truskawki pojawiają się już w marketach, ale polecam ich użyć jedynie do dekoracji. Do pianki truskawkowej użyjcie owoców mrożonych. Mają one więcej smaku i aromatu, gdyż są to owoce zbierane w sezonie.

Przygotowanie truskawkowej tarty nie powinno sprawić Wam trudności. Jest to przepis prosty, nieskomplikowany.

Czekoladowy spód do tarty przygotować możecie na bazie różnych ciastek. Poszperajcie w szafkach i wykorzystajcie "resztki" kruchych ciastek i biszkoptów. Polecam Wam też mój sposób. Jeśli tylko zostają mi okrawki lub ostatnie kawałki ciast ( biszkopt, babka, ciasto piaskowe ) suszę je i blenduję. Okruszki takie wykorzystuję do przygotowywania spodów pod serniki czy tarty lub inne ciasta.

truskawkowa-pianka-z-mrożonych-owoców



Składniki:


Spód do tarty bez pieczenia:
  • 300 g herbatników, biszkoptów lub okruszków suchych ciast
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 70 g masła



Truskawkowa pianka:
  • 300 g mrożonych truskawek Poltino
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g cukru
  • 20 g żelatyny
  • 300 g śmietanki 30%



Wykonanie:

Ciastka rozkruszyć w blenderze.
Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Dodać kawałki masła.
Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i ogrzewać, aż czekolada i masło się rozpuszczą.  Ewentualnie - rozpuścić masło i czekoladę w mikrofali.

Płynną czekoladę wlać do pokruszonych ciastek - wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do blachy na tartę, o średnicy około 26 cm. Dokładnie wylepić masą dno i boki formy, mocno dociskając.

Tak przygotowany spód włożyć do lodówki.

Sałatka z brokułem i sosem jogurtowym

marca 24, 2017

Sałatka z brokułem i sosem jogurtowym

     Lubisz czy nienawidzisz ? O brokule mowa.
Przez jednych uwielbiany, przez innych omijany z daleka. Dlaczego ? No cóż, brokuł ma swój smaczek, który nie każde podniebienie rozpieszcza.

Dlaczego warto jeść brokuły ?

Brokuły należą do zielonej grupy warzyw, która to korzystnie wpływa na nasze zdrowie., zawierają bowiem duże ilości antyoksydantów, chroniących nasze komórki przed rakiem. Brokuł to także bogate źródło potasu oraz witaminy C. Są też niskokaloryczne, a to chyba bardzo ważny argument, by po nie sięgać.


Gotowane brokuły podawać możemy do obiadu lub przygotować z nich pyszną i pożywną sałatkę. Sałatka z brokułem sprawdza się zarówno na kolację, jak i na drugie śniadanie.


sałątka-brokułowa-z-fetą



Składniki:
  • 1 brokuł ( lub 2 małe )
  • 1  pomidor
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej średniej
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50 g sera feta


Sos jogurtowo-czosnkowy:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie - 1 łyżka majonezu 




Wykonanie:

Brokuła podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę, osolić ( około 1 łyżeczka soli na 1,5 litra wody ). Dodać także 1 łyżeczkę cukru.

Na gotującą się wodę wrzucić różyczki brokuła. Gotować około 7 minut.
Ugotowanego brokuła odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić do zupełnego ostygnięcia.

W salaterce umieścić zimnego brokuła, wsypać kaszę i ziarna słonecznika. Wymieszać.
Na wierzchu ułożyć ćwiartki ugotowanych jajek oraz kawałki pomidora.

Czekoladowy deser z tapioki

marca 23, 2017

Czekoladowy deser z tapioki

     Skusicie się na podwójnie czekoladowy deser z tapioką ? Dwie warstwy, obie niezwykle kuszące i smaczne. Ciemna warstwa to mocno kakaowy pudding z tapioki, warstwa jasna to ganasz z białej czekolady. Obie warstwy równoważą siebie nawzajem, niczym yig i yang.

Czym jest tapioka i jak ją przygotować ?

Tapioka to granulki/kuleczki wyrabiane z manioku, czyli mąki z kłącza rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Tapioka to produkt skrobiowy, kleisty, absorbujący smaki i zapachy. Na jej bazie przygotowuje się desery, puddingi, leguminy oraz używa do zagęszczania potraw.

Tapioka to produkt bezsmakowy, który przyjmuje smak płynu w jakim została ugotowana. Gotować ją można na mleku, mleku kokosowym, napojach roślinnych, sokach oraz wodzie z dodatkami aromatyzującymi ( przyprawy, syropy ).

Na blogu pojawił się już przepis na łatwy deser z tapioki, dziś jednak poszalejemy bardziej i przygotujemy deser w wersji lux.


pudding-z-tapioki-czekoladowy



Składniki


 Pudding z tapioki:
  • 2 szklanki napoju/mleka roślinnego ( u mnie kokosowy )
  • 1/3 szklanki drobnych kuleczek tapioki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 70 ml wiśniówki/wódki wiśniowej ( można pominąć )

Ganasz z białej czekolady:
  • 100g białej czekolady
  • 100 g śmietanki kremówki 30%




Wykonanie:

Kuleczki tapioki zalać kokosowym napojem roślinnym i odstawić na minimum 2 godziny.
Po tym czasie do garnka z namoczoną tapioką dodać kakao i dokładnie rozprowadzić.

Gotować tapiokę na małym ogniu około 15 minut, aż wchłodnie płyn.
Ugotowaną tapiokę dosłodzić cukrem, dobrze wymieszać.

Focaccia z serem feta i oliwkami

marca 22, 2017

Focaccia z serem feta i oliwkami

   Masz ochotę na pizzę, ale boisz się ogromu kalorii ? Mam dla Ciebie świetną alternatywę. Zrób focaccię ! Focaccia to drożdżowe, puszyste ciasto z niewielką ilością dodatków. Wyśmienicie smakuje zarówno prosto z piekarnika, jak również na zimno. Maczana lub polana dobrą, aromatyzowaną ziołami oliwą staje się rarytasem.


Jakie dodatki pasują do focacci ?

Tu ogranicza nas tylko fantazja lub zasobność lodówki. Do focacci zużyć możecie zalegający w lodówce ostatni kabanos, kilka oliwek pozostałych na dnie słoika, ostatni kawałek sera feta lub pleśniowego, ostatni plaster szynki dojrzewającej, kilka pomidorków koktajlowych, kawałek czerwonej cebuli....i wiele, wiele więcej. Ale UWAGA - nie kładźcie tego wszystkiego na raz ! Ograniczcie się do 2 dodatków oraz ziół. Focaccia ma być prostym plackiem drożdżowym.

Focaccia przygotujcie na kolację, jako dodatek do past kanapkowych lub jako pieczywo do lekkiej sałatki. Focaccia drożdżowa z dodatkami to także świetna przekąska na domówkę lub spotkanie z przyjaciółmi. Sprawdza się także podczas pikniku na świeżym powietrzu.



focaccia-z-serem-feta-i-oliwkami


Składniki:
( * szklanka o pojemności 250 ml )
  • 350 g mąki
  •  10 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
  • 10-12 oliwek zielonych
  • 70 g sera feta
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich




Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Następnie wsypać cukieri sól - wymieszać.

Wlać pozostałą wodę, wsypać mąkę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Ciasto uformować w kulę, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ( musi podwoić swoją objętość ).


W międzyczasie pokroić oliwki oraz rozkruszyć ser feta.


Marchewkowe pancakes

marca 21, 2017

Marchewkowe pancakes

   Jeśli lubicie słodkie śniadania, to dzisiejsza propozycja wywoła u Was potok śliny. Puszyste, aromatyczne i złociste pancakes, czyli po naszemu - śniadaniowe placuszki. Złocisty kolor placki zawdzięczają marchewce, na której bazowałam tworząc przepis.

Marchewka to temat przewodni kolejnej edycji Lubelskiego Kociołka. Lubelski Kociołek to tematyczna akcja stworzona przez grupę lubelskich blogerek kulinarnych. od czasu do czasu wybieramy wspólnie jeden produkt - warzywo, owoc, kasza itp i na bazie tego produktu przygotowujemy przepisy. Jednego dnia, na kilku blogach pojawia się przepis z użyciem wybranego artykułu. Zachęcam zatem do odwiedzenia blogów moich koleżanek, gdzie do końca dnia pojawią się różnorodne przepisy z użyciem marchewki.

Blogi biorące udział w akcji:
 
Marchewkowe placuszki śniadaniowe wyśmienicie smakują polane miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy i posypane chrupiącymi orzechami. Możecie je także serwować polane jogurtem i posypane świeżymi owocami.


carrot pancakes



Składniki:
  • 1 marchewka ( o wadze około 200 g )
  • 250 ml napoju roślinnego lub mleka
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego

Dodatkowo:
  • olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia 
  • miód, syrop klonowy lub syrop z agawy
  • orzechy



Wykonanie:

Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Plasterki marchewki umieścić w naczyniu blendera, zalać napojem roślinnym/mlekiem i zmiksować na gładkie pure.

Pure z marchewki wyłożyć do miski, dodać jajka i cukier - roztrzepać rózgą.

Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem. Sypkie składniki dodać do pure marchewkowego i dobrze wymieszać.

Ciasteczka z cynamonem

marca 16, 2017

Ciasteczka z cynamonem

    Mam w domu małą dziewczynkę, która nie cierpi nudy. Ale mamy swój sposób na pozbycie się nudy, sposób, który zadowala wszystkich domowników. Nuda odchodzi precz, a w domu pojawiają się łakocie, które zajadamy z przyjemnością.

Nasz sposób na nudę ? PIECZEMY ! ... ciasta i ciasteczka.

Iga ma swoją kucharską książeczkę pełną ciekawych przepisów na ciasteczka. Ulubieni bohaterowie małych dziewczynek, czyli koniki Ponny zachęcają do upieczenia prostych ciastek. I właśnie z tej książki pochodzi przepis na ciasteczka. W oryginale - "magiczne ciasteczka z dziurką".

Ciasteczka nie wymagają jednak magicznych umiejętności, co zdecydowanie ułatwia pracę.

Polecam Wam przygotować ciasto, do wycinania zaś i posypywania ciastek, zaangażujcie swoje pociechy.  Będzie to dla nich zarówno zabawa, jak i nauka i oczywiście miły sposób na spędzenie wspólnych chwil.



ciasteczka z dziurką



Składniki:
  • 250 g zimnego masła
  • 8 łyżek cukru
  • 500 g mąki
  • 3 łyżki jogurtu ( w oryginale - kwaśna śmietana )
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cynamonu


Dodatkowo:
  •  2 łyżki rozpuszczonego masła
  • mąka do posypywania stolnicy
  • 2 okrągłe wykrawaczki ( większa około 5cm średnicy i mała około 2 cm średnicy )



Wykonanie:

Zimne masło pokroić w kostkę.
Mąkę wymieszać z 4 łyżkami cukru ( resztę pozostawić do posypywania ciastek ).

Z mąki, masła, jogurtu ( lub śmietany ) oraz żółtek zagnieść szybko gładkie ciasto. By ułątwić sobie pracę, można zrobić to w malakserze.

Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Koktajl z pieczonym burakiem

marca 09, 2017

Koktajl z pieczonym burakiem

    Przesilenie wiosenne daje mi się mocno w kość ! Ratuję się jak mogę, pijąc świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe oraz koktajle na bazie owoców. Jako, że klasyczne koktajle malinowe i truskawkowe powoli mi się nudzą, postawiłam na NOWOŚĆ ! przygotowałam koktajl z buraka.

Pieczone buraczki to doskonały składnik wielu sałatek, świetny dodatek do kanapek, a od teraz także składnik koktajli.

Koktajl z pieczonym buraczkiem powala kolorem i od samego patrzenia człowiek dostaje mega zastrzyk energii. A po wypiciu takiego koktajlu power nas nie opuszcza.

Pieczone buraczki charakteryzują się słodkim smakiem, dlatego koktajl również ma słodki smak. Dodatek banana potęguje słodycz, niemniej jednak napój nie jest przesłodzony.


A czy wiecie, że buraki to samo zdrowie i nasz eliksir na młodość ? Zawarte w burakach barwniki doskonale wpływają na kondycję naszej skóry, spowalniają starzenie i chronią przed zachorowaniem na nowotwory. Dodatkowo burak to źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają duże ilości żelaza  kwasu foliowego oraz wapnia - dla nas kobiet minerały bardzo ważne.


koktajl z pieczonego buraka


Składniki:
  • 1 średniej wielkości pieczony burak ćwikłowy
  • 1 nieduży banan
  • 250 ml napoju roślinnego ( u mnie migdałowo-ryżowy )



Wykonanie:

Upieczony, ostygnięty  buraczek obrać ze skóry i pokroić w mniejsze kawałki.

Do naczynia blendera wrzucić kawałki buraka, dodać banana oraz wlać napój roślinny.

Całość dobrze zmiksować.

___________________________________________________________

* Jak upiec buraczki ćwikłowe ?

Buraczki dobrze wyszorować i osuszyć - nie obierać ze skórki.

Jeśli buraczki są duże, przeciąć je na pół.

Ryżowe placuszki śniadaniowe

marca 07, 2017

Ryżowe placuszki śniadaniowe

     Fajnie czasem zjeść na śniadanie coś słodkiego, a przy tym również zdrowego. I żeby nie była to owsianka :D
Owszem, możliwości jest sporo, bo i naleśniki i omlety. Śniadaniowe zapiekanki czy desery jogurtowe. Jednak dziś, proponuję Wam pyszne i zdrowe placuszki śniadaniowe, takie  "pankejki" w zdrowszej odsłonie.

Moje placuszki przygotowałam na bazie mąki ryżowej, wszak dodałam do nich odrobinę budyniu, dzięki czemu straciły miano "bezglutenowych", niemniej jednak budyń możecie w przepisie zwyczajnie pominąć lub użyć produktu oznaczonego symbolem przekreslonego kłosu, czyli bezglutenowego. Placuszki będą wymagające podczas smażenia i przekręcania na drugą stronę, ale myślę, że dacie sobie radę.

Placuszki śniadaniowe najlepiej smakują w towarzystwie świeżych owoców. I chociaż jeszcze chwilkę musimy poczekać, na nasze polskie, najsmaczniejsze, soczyste truskawki, maliny czy brzoskwinie, to w sklepach wybór ogromny. Także pozwólcie sobie na odrobinę szaleństwa i przyjemności. Mi ostatnio trafiły się naprawdę smaczne truskawki !


placuszki  ryżowe



Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej ( u mnie Look-Food )
  • 1 jajko
  • 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku ( można pominąć)
  • 2-3 łyżki mleka migdałowego lub innego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju kokosowego -  do smażenia

Dodatkowo:
  • świeże owoce
  • miód 



Wykonanie:

Do naczynia wsypać mąkę ryżową, dodać proszek do pieczenia i proszek budyniowy - wymieszać.
Jajko wymieszać z mlekiem roślinnym i wlać do składników suchych.

Całość dokładnie wymieszać mikserem lub rózgą.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzany tłuszcz kłaść porcję ciasta. Smażyć na wolnym ogniu około 2 minuty, po czym ostrożnie przewracać placki na drugą stronę. Smażyć kolejne 2 minuty.

Kotlety ryżowe z curry

marca 02, 2017

Kotlety ryżowe z curry

    Czy Wam, tak jak i mi, zdarza się, że zawsze, ale to zawsze ugotujecie za dużo ryżu do obiadu ?
W sumie to dobrze, bo wówczas jest okazja do kreatywnego myślenia kulinarnego. Ugotowany ryż to baza do naprawdę świetnych dań, i nie mówimy tu o klasycznych gołąbkach, choć i te zasługują na  miano świetnego dania.

Z ugotowanego ryżu szybko zrobicie kotleciki. Żeby kotleciki nie były mdłe i nijakie, warto je odpowiednio doprawić. Przyprawa curry sprawdza się doskonale. Nie dość, że nadaje kotletom ciekawego smaku, to jeszcze pięknie barwi je na złoto.

Kotlety ryżowe serwować możecie jako danie obiadowe. Podajcie je z surówką i ewentualnie jakimś sosem - pomidorowym, grzybowym lub innym.

Kotlety ryżowe to także fajna alternatywa dla burgerów. I tak - bułka z ryżem może dobrze smakować :D



kotlety curry




Składniki:

  • 1 torebka ugotowanego ryżu ( u mnie pełnoziarnisty )
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • 2 jajka "M"
  • 1 łyżeczka przyprawy curry 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki soli ( lub mniej jeśli ryż był posolony )
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Ryż przełożyć do malaksera, dodać obraną i pokrojoną w cząstki cebulę. Całość zmiksować.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.

miksowany ryż wymieszać z tartą marchewką. Dodać przyprawę curry, mąkę ziemniaczaną i jajka i dokładnie wymieszać. Jeśli nie ryż był nie solony, doprawić całość solą.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo