Zawijane bułeczki "pizze"

grudnia 31, 2016

Zawijane bułeczki "pizze"

    Jak podać pizzę na imprezie, żeby nie było banalnie i nudno ?
Doskonałym pomysłem są zwijane bułeczki z nadzieniem jak do pizzy. Bułeczki pieczemy w blasze do muffin, dzięki temu nie tracą formy i kształtu.

Bułeczki "pizze" dobrze smakują także na zimno. Możemy serwować je solo lub z sosami lub smakową oliwą.

Przygotowanie bułeczek wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu, wystarczy dobra organizacja pracy, a napracujemy się niewiele.

Ciasto drożdżowe na bułeczki można przygotować już rano i włożyć je do lodówki ( spowolnimy proces rośnięcia ).
Farsz z powodzeniem możemy przygotować nawet dzień wcześniej, przełożyć do pojemnika i schować do lodówki.

Przed imprezką pozostanie nam tylko rozwałkowanie i zrolowanie ciasta, pocięcie je na porcje i upieczenia. Szybko ? Szybko !



rolowane bułeczki z pieczarkami




Składniki:
( na 12-15 sztuk )
  • około 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  •  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • kulka sera mozarella



Wykonanie:

W niewielkiej ilości wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić, by "ruszył".

Następnie do zaczynu wlać pozostałą wodę, dodać oliwę i sól. Dosypując mąkę zagniatać sprężyste, zwarte ciasto.

Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.


Cebulę pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę - przesmażyć 2 minuty. Na koniec dodać pokrojone w cienkie pół plastry pieczarki. Całość dusić kilka minut.
Na koniec do farszu dodać koncentrat pomidorowym, zioła prowansalskie i sól do smaku.

Chrupki z ciecierzycy ( pieczona ciecierzyca )

grudnia 31, 2016

Chrupki z ciecierzycy ( pieczona ciecierzyca )

   Jest impreza, muszą być chrupki ! Ale nie musi być banalnie i z chipsami ze sklepu. Może tym prazem przygotujecie zdrowszą, domową wersję, a raczej zamiennik niezdrowych, tłustych i nafaszerowanych chemią chrupek ?

Ciecierzyca, produkt o wszelakim zastosowaniu, tym razem przybierze postać chrupiących, paprykowych kuleczek.


Chrupiąca ciecierzyca na pewno nie zastąpi wielbicielom sklepowych chipsów i chrupek ich ulubionej przegryzki, ale z pewnością wciąga tak samo... I chrupiemy, i chrupiemy i chrupiemy ... A właśnie o chrupania nam chodzi, lubimy chrupać, pogryzać, przekąszać.

Pieczonej ciecierzycy możemy nadawać dowolny smak. Ja poszłam w kierunku klasyki i użyłam papryki.


Chrupki z ciecierzycy możemy robić także z:
  • ziołowym pesto
  • tartym parmezanem
  • suszoną cebulką lub czosnkiem
  • mielonym kolorowym pieprzem 


lub na słodko:
  • z miodem
  • z cynamonem
  • przyprawą do piernika 


pieczona ciecierzyca




Składniki:
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy ( lub 2 puszki odsączonej i osuszonej ciecierzycy )
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pikantnej papryki
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli 



Wykonanie:

Jeśli używamy suchej ciecierzycy
Ciecierzycę dzień wcześniej namoczyć. Następnie olać wodę, wlać świeżą i ugotować ciecierzycę do miękkości. Odsączyć i osuszyć.

Jeśli używamy ciecierzycy z puszki:
Ciecierzycę opłukać na sicie, odsączyć i osuszyć.

Tortille z szynką

grudnia 31, 2016

Tortille z szynką

   Jeśli poszukujecie przepisu na szybką przekąskę na domową imprezę, to jesteście w dobrym miejscu. Nie ma szybszej przystawki niż tortille z szynką. Przygotujecie je w oka mgnieniu, między prysznicem a malowaniem rzęs ;)

Tortille nadziewać możecie także kurczakiem, łososiem lub pastami wszelakimi. Jednak ta najszybsza i każdemu smakująca wersja to: serek śmietankowy, szynka i ogórek.

Przekąska z tortilli sprawdza się na każdej domówce. Jeśli planujecie dziś sylwestrową zabawę w gronie znajomych, może zrobicie tą przystawkę ? Myślę, że nikt nie pogardzi tak nadzianą tortillą.



przystawki z tortilli





Składniki:
  • 4 placki tortilli
  • serek śmietankowy ( naturalny lub smakowy, np. chrzanowy )
  • 8 plastrów szynki
  • 1 ogórek
  • listki rukoli




Wykonanie:

Ogórka obrać ze skóry i pokroić w paski.

Każdy placek tortilli smarować serkiem śmietankowym, na serku układać liście rukoli, plastry szynki i paski ogórka.

Rolować tortillę, ciasno zwijając.

Trufle piernikowe z pomarańczą i rumem

grudnia 29, 2016

Trufle piernikowe z pomarańczą i rumem

   Święta szybko minęły, ostatnie okruszki ciast juz zjedzone, a po pierniku zostało tylko wspomnienie... Ale na te typowo świąteczne smaki nie czekajcie cały rok, bo i po co tak się męczyć ?
Pozostają w klimacie świątecznych smaków, proponuję Wam łatwy i szybki przepis na trufle piernikowe. Myślę, że trufle sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska na sylwestrowej domówce lub innej imprezce w gronie znajomych.

Trufle piernikowe cudownie pachną przyprawą do piernika, pomarańczą i rumem. Nie są zbyt słodkie, raczej wytrawne. Przechowywane w lodówce mogą leżeć kilka dni...ale zdecydowanie tyle nie leżą, gdyż szybko znikają w niewyjaśnionych okolicznościach.


trufle z mascarpone



Składniki:
( na około 20 sztuk )


  • 120 g biszkoptów szampańskich
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 250 g serka mascarpone
  • otarta skórka z 1 pomarańczy ( uprzednio sparzonej )
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 50 ml rumu
  • kakao do obtaczania trufli



Wykonanie:

Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki. Miskę umieścić na garnku z parującą wodą – pozostawić do rozpuszczenia.
Rozpuszczoną czekoladę odstawić.

Biszkopty rozdrobnić w malakserze lub blenderem. Do okruszków biszkoptowych dodać przyprawę do piernika oraz otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy – wymieszać.
Karp pieczony w sosie z leśnych grzybów

grudnia 22, 2016

Karp pieczony w sosie z leśnych grzybów

   Jedni go kochają, inni nienawidzą. Mowa o karpiu, czyli nieodzownym "elemencie" świątecznego stołu. Nie lubimy go zazwyczaj za mulisty smak - tego można w łatwy sposób uniknąć, kupując ryby ze sprawdzonej hodowli, i te nie przerośnięte, takie w rozmiarze powiedzmy "M" ;) Drugi wielki minus - ości. No i tych nie zlikwidujemy, chyba, że dobrze poszukamy i znajdziemy rybę filetowaną, lub sami pokusimy się o jej wyfiletowanie. Niemniej jednak, karp ości ma duże i wcale nie trudno jes usunąć, podczas spożywania dania gotowego.
Trzeci minus - ciężki smażony karp...nuuuuda !

Dziś nudę rozgonimy na cztery wiatry. Danie lekkim i dietetycznym nie będzie, ale za to będzie w nim głębia smaku i aromat. Soczysty karp, pachnące leśne grzyby, słodkie rodzynki i żywiczny rozmaryn. Brzmi dobrze, prawda ?


karp w sosie grzybowym



Składniki:
  • około 600 g płatów z karpia
  • 1 duża cebula
  • 2 duże garści suszonych leśnych grzybów
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • garść rodzynek
  • 1 szklanka bulionu
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego czerwonego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki



Wykonanie:

 Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie odlać wodę, wlać świeżą i gotować grzyby przez 30-40 minut.
Ugotowane grzyby odcedzić na sicie.

Rybę opłukać i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na mniejsze kawałki.

Na patelni, na odrobinie oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.  Do cebuli dodać "igiełki" rozmarynu i grzyby ( część można pokroić na drobniejsze kawałki ). Całość smażyć 2-3 minuty, następnie przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować do momentu, aż mniej więcej 1/3 bulionu odparuje.
Wlać śmietankę, dodać miód, ocet winny i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze około 5 minut.

Curry z kurczakiem i kalerosse

grudnia 21, 2016

Curry z kurczakiem i kalerosse

   Curry to potrawa, bez której nie wyobrażam sobie zimy. Syci i rozgrzewa, roznosząc przy tym zniewalający aromat. Robi się je naprawdę szybko i wbrew pozorom wcale nie wymaga składników, dostępnych tylko i wyłącznie w specjalnych delikatesach.

Curry ma to do siebie, że lubi się zmieniać, a dokładniej to my możemy je dowolnie zmieniać, dodając co raz to inne warzywa. Moje curry przyrządziłam z kurczakiem, fasolą Cannellini oraz z kalerosse. A czym jest kalerosse ? Otóż, kalerosse to nowe warzywo na polskim rynku, stworzone prze Fit&Easy. Jest to krzyżówka jarmużu i brukselki, wyglądem przypominająca małe główki kapusty. W daniu carry sprawdziło się doskonale.

A jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o kalerosse, odsyłam na stronę kalerosse.pl


curry z fasolą



Składniki:
  • około 600 g filetu z kurczaka
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • mała puszka fasoli Cannellini ( około 200 ml )
  • 1 opakowanie kalerosse
  • 100 ml wody
  • olej do smażenia
  • sól
  • sok z limonki


Wykonanie:

Mięso z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie do patelni z podsmażonym kurczakiem dodać bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek ( cebulę z czosnkiem można też zmiksować w malakserze ). Smażyć razem około 2 minut.

Dodać pastę curry, dobrze rozprowadzić po patelni.

Kruche babeczki z orzechami w miodowym karmelu

grudnia 21, 2016

Kruche babeczki z orzechami w miodowym karmelu

   Małe jest piękne, tak mówi znane porzekadło. Zgadzam się z tą tezą w 100%-ach. W zawiązku z tym musiałam przygotować na świąteczny stół małe smakowitości. Zawsze najlepiej sprawdzają się babeczki i właśnie ten specjał wybrałam.

Kruche korpusiki, wypełnione kwaskowatym dżemem z pomarańczy i słodkimi orzechami w miodowym karmelu. Propozycja dla wielkich i małych łasuchów. Dżem z pomarańczy możecie zastąpić orange curd - też będzie pysznie, ale pracy nieco więcej.

Chrupiące orzechy w miodowym karmelu nadają babeczkom wyrafinowanego smaku. Dobór orzechów zależy tylko i wyłącznie od waszych upodobań. Śmiało możecie wykorzystać migdały, orzechy pekan, fistaszki czy inne. Ja wybrałam nasze polskie laskowe i włoskie, dorzuciłam też nieco orzechów nerkowca.

Do przygotowania karmelu użyłam miodu z gospodarstwa pasiecznego ""Złoty Ul". Wykorzystałam miód lipowy, ale z powodzeniem możecie zastąpić go miodem wielokwiatowym lub gryczanym.


babeczki z orzechami


Składniki:

Ciasto kruche:


  • 200 g zimnego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
 Dodatkowo:
  • 120 g miodu naturalnego
  • 40 g cukru  trzcinowego
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 20 g masła
  • dżem lub konfitura z pomarańczy



Wykonanie: 

 Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki nieco większe od foremek na babeczki. Ciastem wykleić foremki, mocno dociskając do brzegów i nakłuć widelcem.
* ( korpusy do babeczek piekłam w blasze do muffinek )

 Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki.

Ciasteczka marcepanowe

grudnia 21, 2016

Ciasteczka marcepanowe

    Kruche ciasteczka to "must have", nie tylko w okresie świątecznym, ale i całym okresie zimowym. Maślane i chrupiące, doskonałe do kubka mleka, herbaty lub kakao...
Zima i święta to również smaki. Jednym z tych smaków jest marcepan. Postanowiłam dodać go do ciasta na kruche ciasteczka. Ciasteczka zyskały ciekawy migdałowy smak i aromat.

Marcepanowe gwiazdki, obficie oprószone cukrem pudrem, imitować będą śniegowe gwiazdeczki.

Koniecznie spróbujcie.


kruche ciasteczka migdałowe



Składniki:
  • 90 g marcepanu
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Wykonanie:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem.

Marcepan i masło pokroić w kostkę - połączyć siekając nożem lub w malakserze ( ja użyłam                     malaksera ).

Do masła z marcepanem dodać jajka oraz mąkę - szybko wymieszać/zagnieść składniki.

Ciasto będzie dość luźne, należy przenieść je na folię spożywczą, oprószyć mąką, zawinąć i schować do lodówki na 2 godziny.

Zielona rolada z żurawiną i kremem z białej czekolady

grudnia 20, 2016

Zielona rolada z żurawiną i kremem z białej czekolady

   Biały, czerwony i zielony - to kolory Świąt. No jest jeszcze błyszczące złoto i srebro, ale tego nie udało mi się przemycić w cieście...

Zielona rolada szpinakowa, wypełniona słodkim białym kremem z mascarpone i białej czekolady, przełamana czerwienią i kwaskowatością konfitury żurawinowej. Czujecie ten smak ? Ślinianki już działają ? Przyprawcie zatem rodzinę i znajomych o ślinotok i zróbcie taką roladę na Święta...czy po Świętach. Może na Nowy Rok, lub ot tak - kiedy przyjdzie Wam ochota.

Do przygotowania ciasta, czyli zielonego biszkoptu, wykorzystałam mrożony szpinak od Poltino. Aha... i tu od razu przypominam o trwającym KONKURSIE.


rolada z mascarpone



Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka "L"
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 450 g mrożonego szpinaku Poltino
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 150 g śmietanki 30%
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
  • 150 g konfitury lub dżemu z żurawiny




Wykonanie:

Szpinak rozmrozić, przełożyć na sito i dobrze odsączyć. Odsączony szpinak bardzo dobrze rozdrobnić blenderem.

Jajka ubić z cukrem do białości. Do masy jajecznej dodać olej oraz szpinak - delikatnie wymieszać. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze, ale delikatnie wymieszać.

Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam blachy będącej na wyposażeniu piekarnika.

Piec 20 minut w temperaturze 170 stopni C.

Pierogi z karpiem

grudnia 20, 2016

Pierogi z karpiem

  Co powiecie na karpia w niecodziennym wydaniu ? Tym razem karp trafił do pierogów i był głównym składnikiem farszu.

Pierogi takie przygotowywałam już ponad rok temu na warsztatach z Fit&Easy, a twórcą przepisu jest Jan Kuroń. Wzmianka o warsztatach pojawiła się wówczas na blogu, poczytać o nich można tutaj.

Wówczas zachwyciłam się tymi pierogami i obiecałam sobie, że kiedyś je zrobię. To kiedyś, jest teraz !
Myślę, że pierogi takie to ciekawa propozycja na danie świąteczne. Tym razem pierogi nie z kapustą, nie z grzybami, a z karpiem. Farsz z karpia przełamany jest słodyczą żurawiny i aromatem rozmarynu. Propozycja dla prawdziwych smakoszy, a wykona je każdy amator zmagań kulinarnych.

To co, robicie ?


pierogi z farszem rybnym




Składniki:
( na około 25 sztuk )

Ciasto:
  • 250 g mąki poznańskiej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • około 100-120 ml ciepłej wody
Farsz:
  • płat z karpia o wadze około 350 g
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonej żurawiny 
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka mielonych orzechów włoskich 
  • pół pszennej bułki - może być czerstwa
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Płat karpia oczyścić, usunąć skórę i ości.  Następnie pokroić w nieduże kawałki i zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić w malakserze.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. zeszklić na odrobinie masła i oleju, na koniec dodać drobno posiekane listki rozmarynu.  Przestygniętą cebulkę dodać do rozdrobnionej ryby.

Bułkę namoczyć w mleku, po czym odcisnąć i dodać do zmielonej ryby.

Żurawinę zalać zimną wodą, na 20 minut przed przygotowywaniem farszu. Namoczoną odsączyć, pokroić i dodać do ryby.

Świątecznie i słodko -  konkurs na danie z mrożonkami Poltino

grudnia 19, 2016

Świątecznie i słodko - konkurs na danie z mrożonkami Poltino

   Święta już tuż, tuż. Zapewne w waszych kuchniach czuć już świąteczne zapachy, a zamieszanie i gwar nie ustają.
Czy wiecie, że w łatwy sposób można przyspieszyć przygotowywanie potraw, nie tylko tych świątecznych, wykorzystując mrożone owoce i warzywa. Mrożonki nie tracą swych wartości odżywczych i warto po nie sięgać. To przecież owoce i warzywa mrożone w sezonie, pełne słońca i witamin. Czy nie fajnie jest zjeść zimą pachnące ciasto z wiśniami lub wypić koktajl truskawkowy ?

Jeśli planujecie owocowe desery lub słodkie ciasta na świąteczny stół, to dobrze się składa. Nie wahajcie się ani chwili i zgłaszajcie swoje propozycje do konkursu, w którym nagrody funduje marka Poltino. Możecie wygrać zestaw patelni ceramicznych marki Gerlach oraz paki pełne produktów Poltino.

Czekam na Wasze przepisy. Aha...i przepis nie musi być koniecznie owocowy. W asortymencie marki Poltino najdziecie też szeroką gamę warzyw. Może podejdziecie do tematu niebanalnie i użyjecie marchewki, buraczków, szpinaku ... a może słodkiego zielonego groszku ?

Pełen asortyment mrożonek Poltino znajdziecie na ich stronie internetowej - www.poltino.pl









Regulamin konkursu
Babeczki czekoladowe z kremem piernikowym

grudnia 19, 2016

Babeczki czekoladowe z kremem piernikowym

Poza tradycyjnymi makowcami, sernikami i piernikami, na świątecznym stole warto postawić słodkie specjały, w świątecznej odsłonie. Czekoladowe babeczki z kremem piernikowym na pewno zasmakują dzieciom, ale i dorosły na pewno nie pogardzi.
Babeczki warto "ubrać" w odświętny strój. Możecie skorzystać z ozdobnych kubeczków do muffin, dostępnych w sklepie PapilArt.
Gotowe babeczki warto odpowiednio udekorować, czekoladowymi lub/i cukrowymi ozdobami.

Takie babeczki na pewno ożywią stół, dodadzą mu charakteru i staną się nie tylko smakołykiem, ale też ozdobą.


krem piernikowy




Składniki na muffiny:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*( szklanka 250 ml )


Składniki na krem piernikowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 ciastek korzennych typu speculoos



Wykonanie:
 
Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki. Dodać olej kokosowy lub masło i wstawić na 1,5 minuty do mikrofali. Ewentualnie miskę z czekoladą i olejem/masłem ustawić na garnku z parującą wodą i pozostawić do rozpuszczenia.

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej wlać płynną, ale nie gorącą czekoladę – wymieszać.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do składników płynnych dodać składniki suche – wymieszać.
Świąteczne warsztaty z Poltino

grudnia 18, 2016

Świąteczne warsztaty z Poltino

  Grudzień to wzmożony czas dla blogerów. Warsztaty gonią warsztaty, spotkania ciągną się bez końca, a zaproszenia ustawiamy w kolejce. No i super. Lubię, kiedy wokoło "coś się dzieje". Lubię spotykać się z koleżankami i kolegami z blogosfery. Lubię, gdy czasem ktoś robi coś dla mnie.

Na zaproszenie marki Poltino,  producenta mrożonych owoców, warzyw i mieszanek warzywnych oraz gotowych dań, w dniu 10 grudnia, znowu udałam się do stolicy. I choć drogę do Warszawy, nazwać można - drogą przez mękę ( deszcz i fatalne warunki drogowe dla kierowcy ), na miejscu cała zła energia uleciała...



Uszka z grzybami

grudnia 16, 2016

Uszka z grzybami

   Na pewno każdy z Was ma swoje ulubione wigilijne danie. Moim faworytem zdecydowanie jest barszczyk z uszkami. A uszka koniecznie z leśnymi grzybkami.

Farsz do uszek robię z dodatkiem pieczarek. Takie uszka bardziej nam smakują.

Uszka do barszczu wigilijnego śmiało można przygotować wcześniej, gdy bieganiny przedświątecznej jeszcze niewiele. Ugotowane i ostygnięte uszka, wkładamy do woreczków i zamrażamy. W dniu wigilii uszka rozmrażamy i rozmrożone wrzucamy na chwilę na wrzątek.


uszka wigilijne


Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki poznańskiej ( typ 500 )
  • szczypta soli
  • około 100 ml ciepłej wody

Farsz:
  • 100 g grzybów leśnych suszonych 
  • 1 cebula
  • 5 niedużych pieczarek
  • sól, pieprz
  • olej/masło do smażenia



Wykonanie:

Suszone grzyby zalać zimną wodą i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie odlać wodę i wlać świeżą, tak by przykryła grzyby. Grzyby gotować około 30 minut. Odcedzić i pozostawić na sicie do ostygnięcia.

Ostygnięte grzyby leśne pokroić w bardzo drobną kosteczkę. W podobną kosteczkę pokroić cebulę i pieczarki.

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszkli cebulkę, następnie dodać grzyby i pieczarki. Całość smażyć kilka minut.

Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia.


Pierniczki do lukrowania

grudnia 13, 2016

Pierniczki do lukrowania


    To już odpowiedni moment, na pieczenie i lukrowanie pierniczków.
Pierniczki z tego przepisu szybko miękną i na pewno na Święta będą idealne. Drugą ich zaletą, jest to, że świetnie nadają się do dekorowania. Mają równą i regularną powierzchnię, dzięki czemu ławo się je zdobi.A wbrew pozorom, dekorowanie pierniczków nie jest wcale trudne. Może zaplanujecie rodzinne dekorowanie ? To będzie świetna zabawa !

Pierniczki możecie także zawiesić na choince, choć na choinkę polecam te mocno twarde - PIERNICZKI CHOINKOWE


pierniczki do lukorwania



Składniki:
  • 430 g mąki
  • 110 g miodu naturalnego
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 20 g ciemnego kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika  ( najlepsza jest domowa - przepis )
  • 1 płaska łyżeczka sody




Wykonanie:

Do jednej miski przełożyć miód, cukier puder, masło i jajka. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą - podgrzewać, ciągle mieszając. Kiedy składniki się rozpuszczą, zdjąć miskę z pary i pozostawić  do ostygnięcia. Nie studzić masy zupełnie, gdyż masło zacznie znowu gęstnieć.

W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika - wymieszać.

Do mąki dodać płynne składniki i całość dobrze wymieszać, na początku łyżką. Następnie masę przełożyć na stolnicę/blat i dobrze zagnieść. Masa jest dość luźna, w razie potrzeby podsypać odrobinę mąki.

Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.
Ucierane ciasto z żurawiną

grudnia 13, 2016

Ucierane ciasto z żurawiną

    Mamy sezon na świeżą żurawinę. Przyznać jednak muszę, że dopiero od tego roku gości ona u mnie w kuchni. I to błąd ! Bo żurawina nie dość, że pięknie wygląda, sprawdza się także w wielu wypiekach i daniach, zarówno tych słodkich i słonych.

Robiłam już ciasteczka owsiane z żurawiną. Teraz przyszłą kolej na ciasto, a w planach ... coś jeszcze !

Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Frosting, czyli polewę na cieście możecie pominąć, nie jest on konieczny.
Ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Wilgoć zawdzięcza dodatkowi serka macarpone, a aromat  świeżej, kwaskowatej żurawinie.


ucierane ciasto z mascarpone




Składniki:
  • 220 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g serka mascarpone
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 100 g świeżej żurawiny
  • 70 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Frosting:
  • 70 g serka śmietankowego
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru 



Wykonanie:

Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem.
Do masy maślanej dodawać nie przerywając ucierania, po jednym jajku.

Następnie, nadal ucierając dodać serek mascarpone - miksować do połączenia składników.
Wlać śmietankę, całość ubić na puszystą masę.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę posiekać, część żurawiny pokroić.

Do masy maślanej dodać mąkę - połączyć składniki.
 Na koniec wsypać czekoladę i żurawinę i delikatnie wymieszać.

Świąteczne gotowanie z Galeo i przepis na karpia

grudnia 11, 2016

Świąteczne gotowanie z Galeo i przepis na karpia

     Pierwszą tegoroczną wigilię mam już za sobą. Z końcem listopada uczestniczyłam w bardzo smacznych warsztatach z marką Galeo.
Galeo to producent przypraw i mieszanek przypraw do potraw. A jak wiadomo, bez przypraw nie ma smaku...a już na pewno nie ma tyle smaku co z przyprawami.

Świąteczne dania, ale i codzienne gotowanie, nie obędą się bez dodatku podstawowych przypraw. Teraz, w okresie przedświątecznym będziemy częściej sięgać po cynamon, kolendrę, gałkę muszkatołową. Na pewno nie zrezygnujemy z pieprzu, majeranku czy innych suszonych ziół.
Rozgrzewać nas będzie ostre chili oraz imbir. A ryby szybko przyprawimy mieszanką przypraw do ryb.




Spotkanie z Galeo było wstępem i pierwszym krokiem w wir przedświątecznych przygotowań. Powiem Wam, że dobrze się złożyło. W głowie powstał jakiś plan, zarys tego, co może pojawić się  na wigilijnym i świątecznym stole.

Sezamowa kawa Inka

grudnia 09, 2016

Sezamowa kawa Inka

    Jestem kawoszem i bardzo lubię kawę naturalną, z kofeiną. I taką kawę pijam zawsze rano, nie koniecznie tuż po otwarciu jednego oka... I na tym koniec, więcej mój organizm nie potrzebuje, nie pożąda, nie przyswaja. A co robię, gdy dopada mnie ochota na kawę w godzinach popołudniowych ? Sięgam po kawę zbożową. INKA ratuje mnie w takich momentach. Pijam ją także do śniadania, gdy mam akurat ochotę na drożdżowe bułeczki lub bułę z miodkiem.
Niedawno odkryłam, że kawa Inka nie musi być tylko czarna lub tylko biała - z mlekiem. Z kawy tej, wyczarować można cudowne zimowe napoje. Ba ! NA jej bazie stworzyć można także wspaniałę desery i ciasta...Ale to później. Dziś kawa jako napój.

Co pasuje do zbożowej Inki ? Ogranicza nas tylko fantazja i preferencje smakowe. Do kawy klasycznie dodawać możemy czekoladę, karmel, pasty orzechowe, syropy, przyprawy, a nawet konfitury.

Ja dziś serwuję "Sezaminkę", czyli kawę Inkę z pastą tahini, pianką i kruszonymi sezamkami. I powiem Wam, że sezam doskonale uzupełni i wzbogaca smak zbóż w kawie.


sezaminka



Składniki:
( na 1 szklankę )

  • 2 łyżeczki kawy INKA klasyczna
  • 2 łyżeczki tahini ( pasty sezamowej )
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 150 ml gorącej wody
  • 150 ml mleka 
  • sezamki




Wykonanie:

Kawę Inkę wymieszać z cukrem, dodać łyżeczkę pasty tahini i zalać gorącą, gotowaną wodą. Całość dobrze zamieszać. Do kawy dolać 100 ml mleka.

Pozostałe mleko podgrzać i spienić, używając spieniacza do mleka lub spienić mleko w ekspresie do kawy. Jeśli nie macie, ani tego, ani tego - wystarczy przelać podgrzane mleko do słoiczka, dobrze zakręcić i potrząsać, do momentu uzyskania piany.

Ciasto jogurtowe z gruszkami

grudnia 04, 2016

Ciasto jogurtowe z gruszkami

    Kilka dni temu częstowałam Was imbirowym ciastem z gruszkami. Dziś kolejna odsłona szybkiego ciasta z tymi właśnie owcami. Tym razem lżejsze ciasto jogurtowe, wilgotne i z wyczuwalną kwaśną nutą.
Ciasto jogurtowe możecie robić na wiele sposobów. Doskonałe "solo" - bez dodatków. Ale żeby nie było nudno ,warto dodać do niego ulubione owoce.
Słodkie gruszki świetnie sprawdzają się w cieście jogurtowym, nadając mu słodyczy.

 

szybkie ciasto z gruszkami




Składniki:
  • 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 3 gruszki



Wykonanie:

Gruszki obrać ze skóry, wykroić gniazda nasienne. Dwie gruszki pokroić w kostkę, jedną w pół plastry.

Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

Śniadaniowe tarty

grudnia 02, 2016

Śniadaniowe tarty

     Kochani ! Czy celebrujecie domowe posiłki ? Zazwyczaj to obiad jest tym posiłkiem wyjątkowym, któremu zapewnia się specjalną oprawę.
A gdyby tak celebrować również śniadania ? Może nie na co dzień, gdy czas zwykle nas goni i często sięgamy po mleko i płatki lub przygotowujemy szybką owsiankę albo tosty... Pomyślcie o leniwym weekendzie. To dobry czas na śniadanie w nowym wydaniu, spokojne i nie tak oczywiste.
 

Koniec z wymówkami ! To nie prawda, że musisz zrobić wszystko, że tylko tu i tylko teraz, że tylko Ty i nikt inny... Dość ! Daj sobie chwilę wytchnienia, nie goń, przystopuj. Pomyśl ... o sobie. Ty też potrzebujesz odpoczynku.

Pamiętaj, Twój organizm to nie maszyna. Na co dzień, gdy obowiązki domowe i praca wypełniają Ci godziny, gdy czas goni jak szalony, a zadań ciągle przybywa staraj się znaleźć choć chwilkę. Może rano, wstaniesz tylko 15 minut wcześniej. Zdążysz spokojnie wypić kawę, przygotujesz pożywny posiłek...dopiero potem zbudzisz domowników i zacznie się ten codzienny ruch i zamęt.

A w weekend - w weekend przygotujesz coś specjalnego. Nakryjesz pięknie stół, poprosisz partnera o kwiaty, dzieci o ustawienie naczyń i zjecie razem - wyjątkowe śniadanie.

Dziś mam dla Was propozycję na śniadanie w formie deseru. Chrupiące tarty, których spód przygotowałam z kruszonych płatków Lubella, a wypełniłam je puddingiem jogurtowym z chia. Jako dodatek świeże lub mrożone owoce.

Obalamy śniadaniowe wymówki z Lubellą ! Bo śniadanie to nie tylko obowiązek, śniadanie to przyjemność.


śniadaniowy deser z chia



Składniki:
  • 1 szklanka płatków pszennych  Lubella
  • 50 g masła
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 120 g jogurtu greckiego
  • 2 pełne łyżki nasion chia
  • dowolne owoce lub mus owocowy



Wykonanie:

Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut. Po tym czasie rodzynki odcedzić.
Masło rozpuścić i ostudzić.

Płatki wymieszać z rodzynkami, kakao i masłem. Następnie całość rozdrobnić malakserem lub przy użyciu blendera.

Mikołajkowy konkurs z Dr.Oetker

grudnia 02, 2016

Mikołajkowy konkurs z Dr.Oetker

    U Was też taka zimna ? Fajnie, fajnie... Mikołaj będzie miał ułatwione zadanie w tym roku. Jego sanie gładko sunąć będą po puchatym śniegu.

U nas panuje taka tradycja, że wieczorem 5 grudnia, stawiamy kubek mleka i talerzyk z ciasteczkami. Nocą z 5 na 6 grudnia Mikołaj przybywa do naszego domu, zjada ciasteczka, wypija mleko i zostawia prezenty pod poduszką lub obok łóżka.

Jeśli i Wy przygotowujecie słodki poczęstunek dla Mikołaja, zapraszam do udziału w konkursie.

Przygotujcie ciasteczka, babeczki, muffinki, ciasto, a nawet i ...tort ! Pięknie je udekorujcie, używając minimum jednego produktu Dr.Oetker.

Zróbcie przyjemność Mikołajowi, ale także i sobie. Macie szansę wygrać bardzo fajny i niezwykle przydatny w okresie przedświątecznym, zestaw produktów marki Dr.Oetker.




REGULAMIN KONKURSU:


Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo