grudnia 31, 2016
Zawijane bułeczki "pizze"
Jak podać pizzę na imprezie, żeby nie było banalnie i nudno ?
Doskonałym pomysłem są zwijane bułeczki z nadzieniem jak do pizzy. Bułeczki pieczemy w blasze do muffin, dzięki temu nie tracą formy i kształtu.
Bułeczki "pizze" dobrze smakują także na zimno. Możemy serwować je solo lub z sosami lub smakową oliwą.
Przygotowanie bułeczek wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu, wystarczy dobra organizacja pracy, a napracujemy się niewiele.
Ciasto drożdżowe na bułeczki można przygotować już rano i włożyć je do lodówki ( spowolnimy proces rośnięcia ).
Farsz z powodzeniem możemy przygotować nawet dzień wcześniej, przełożyć do pojemnika i schować do lodówki.
Przed imprezką pozostanie nam tylko rozwałkowanie i zrolowanie ciasta, pocięcie je na porcje i upieczenia. Szybko ? Szybko !
Składniki:
( na 12-15 sztuk )
Farsz:
Wykonanie:
W niewielkiej ilości wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić, by "ruszył".
Następnie do zaczynu wlać pozostałą wodę, dodać oliwę i sól. Dosypując mąkę zagniatać sprężyste, zwarte ciasto.
Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę - przesmażyć 2 minuty. Na koniec dodać pokrojone w cienkie pół plastry pieczarki. Całość dusić kilka minut.
Na koniec do farszu dodać koncentrat pomidorowym, zioła prowansalskie i sól do smaku.
Doskonałym pomysłem są zwijane bułeczki z nadzieniem jak do pizzy. Bułeczki pieczemy w blasze do muffin, dzięki temu nie tracą formy i kształtu.
Bułeczki "pizze" dobrze smakują także na zimno. Możemy serwować je solo lub z sosami lub smakową oliwą.
Przygotowanie bułeczek wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu, wystarczy dobra organizacja pracy, a napracujemy się niewiele.
Ciasto drożdżowe na bułeczki można przygotować już rano i włożyć je do lodówki ( spowolnimy proces rośnięcia ).
Farsz z powodzeniem możemy przygotować nawet dzień wcześniej, przełożyć do pojemnika i schować do lodówki.
Przed imprezką pozostanie nam tylko rozwałkowanie i zrolowanie ciasta, pocięcie je na porcje i upieczenia. Szybko ? Szybko !
Składniki:
( na 12-15 sztuk )
- około 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- oliwa do smażenia
- sól
- zioła prowansalskie
- kulka sera mozarella
Wykonanie:
W niewielkiej ilości wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić, by "ruszył".
Następnie do zaczynu wlać pozostałą wodę, dodać oliwę i sól. Dosypując mąkę zagniatać sprężyste, zwarte ciasto.
Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę - przesmażyć 2 minuty. Na koniec dodać pokrojone w cienkie pół plastry pieczarki. Całość dusić kilka minut.
Na koniec do farszu dodać koncentrat pomidorowym, zioła prowansalskie i sól do smaku.