Kurczak Zagrodowy i warsztaty z Andrzejem Polanem + przepis na kurczaka faszerowanego

listopada 30, 2016

Kurczak Zagrodowy i warsztaty z Andrzejem Polanem + przepis na kurczaka faszerowanego

    To nie były moje któreś już z kolei warsztaty. Było ich naprawdę sporo. Zawsze uczyłam się czegoś nowego, wyjątkowego. Zawsze było miło i sympatycznie. Ale warsztaty, o których dziś piszę to było jedno wielkie WOW !!!

Profesjonalna wiedza, wymagające przepisy, cudowna atmosfera i przesympatyczny prowadzący, czyli Andrzej Polan

Czułam się niejako, jak na pierwszych w moim życiu warsztatach. Fakt, miałam już obeznanie z miejscem, znajomości z blogerami, a nawet z dziewczynami z agencji, zajmującej się promocją marki Zagrodowy. Baaa... miałam też już przyjemność spotkać na swojej kulinarnej drodze Pana Andrzeja Polana. Mimo wszystko, te warsztaty były wyjątkowe. Sama nie potrafię stwierdzić tak do końca, dlaczego... Zapewne wpływ na to miało wiele czynników, począwszy od samej podróży ( nie śmiać się - pierwszy raz podróżowałam do Warszawy PKP ), poprzez miejsce ( Smolna Studio ), przedstawicieli marki i agencji PR, wspaniałe grono blogerów, prowadzący, a na przepysznych potrawach kończąc.




Imbirowe ciasto z gruszkami

listopada 30, 2016

Imbirowe ciasto z gruszkami

   Najlepsze ciasta, to te najprostsze. Wymagające tylko zmieszania kilku składników. Bałaganu niewiele, składniki podstawowe, a apetyt na słodkości - zaspokojony.

Proponowane dzisiaj ciasto pachnie imbirem i kusi słodyczą gruszek. Idealnie wpasowuje się w zimową aurę. Rankiem staje się przyjemnością, zjadane przy filiżance kawy, wieczorem zaś, idealnie komponuje się z kubkiem gorącego mleka lub kakao.



ciasto imbirowe




Składniki:
( keksówka 12x30 cm )
  • 250 g mąki tortowej
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 120 ml oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 3 gruszki
  • sok z cytryny




Wykonanie:

Gruszki obrać i pokroi w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny.

Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, imbirem i cukrem.

Jajka zmiksować z oleje - tylko do połączenia składników. Nie ubijać.

Do składników mokrych wsypać składniki suche - wymieszać.
Na koniec do ciasta dodać kawałki gruszek - delikatnie przemieszać.

Śniadaniowa quinoa z kakao, granatem i orzechami

listopada 29, 2016

Śniadaniowa quinoa z kakao, granatem i orzechami

     Znudziła Wam się klasyczna owsianka i jaglanka na śniadanie ?
To może sięgniecie po mniej znany produkt, jakim jest quinoa. Quinoa inaczej nazywana komosą ryżową dostarcza pełnowartościowego białka oraz błonnika pokarmowego. stanowi także doskonałe źródło energii, a to właśnie energii i siły do działania potrzebujemy z rana.
Komosa ryżowa ma wiele zastosowań. Poza śniadaniowymi daniami na ciepło, możemy przygotowywać na jej bazie lub tylko z jej dodatkiem sałatki na zimno lub łączyć z warzywami na ciepło - gotowanymi, pieczonymi, duszonymi.


quinoa czekoladowa




Składniki:
( 2 porcje )
  • 1/2 szklanki nasiona quinoa ( u mnie Naura )
  • 1,5 szklanki chudego mleka lub napoju roślinnego ( u mnie napój migdałowy )
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • orzechy włoskie
  • pestki granatu




Wykonanie:

Nasiona quinoa opłukać w zimnej wodzie, odcedzić i przełożyć do garnka.
Zalać mlekiem lub napojem roślinnym.
Dodać cukier trzcinowy i kakao - wymieszać.

Ganek przykryć pokrywą i gotować komosę na małym ogniu około 20 minut.

Sok jabłkowo-gruszkowy z pietruszką i imbirem

listopada 27, 2016

Sok jabłkowo-gruszkowy z pietruszką i imbirem

   Znana wyliczanka kończyła się słowami: "... jabłko, gruszka czy pietruszka ? "
My dziś nie będziemy wybierać pomiędzy żadnym z nich, weźmiemy wszystkie i wyciśniemy z nich sok.

Soki to podstawa diety i bogactwo składników odżywczych i mineralnych. Bogate w witaminy, pierwiastki mineralne i błonnik pokarmowy, stają się sprzymierzeńcami w walce o zdrowie i piękny wygląd.

Czy wiecie, że składniki odżywcze zawarte w świeżo wyciskanych sokach, trafiają już w 15 minut do krwiobiegu ? Na pewno doświadczyliście tego "uderzenia mocy", którego zaznajemy po wypiciu porcji świeżego soku. Energia, siła, chęć do działania i optymistyczne nastawienie do świata - to właśnie magiczna moc owoców i warzyw. Czerpy zatem z niej garściami...a może szklankami ?
Bo czy potrafilibyśmy zjeść na raz 1 kg owoców i warzyw ? Raczej nie...ale już sok wyciśnięty z kilograma tychże samych owoców i warzyw jesteśmy w stanie wypić. Tym samym, dostarczamy do organizmu skoncentrowaną ilość składników odżywczych, mineralnych i witamin.

Skład soku, czyli dobór owoców, warzyw i dodatków, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji. Ale pamiętajcie, każdy owoc i każde warzywo skrywa w sobie co innego. Dlatego komponujcie soki tak, by dostarczyć swojemu organizmowi tego, czego w danej chwili najbardziej potrzebuje.

W moim soku znalazły się:

* jabłko - źródło przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego, pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy układu pokarmowego, mają korzystny wpływ na serce i układ krążenia

* gruszka - źródło jodu,  mające pozytywny wpływ na pracę tarczycy i boru, minerału poprawiającego pracę mózgu, mają pozytywny wpływ na pracę szarych komórek, poprawiają koncentrację,  zapobiegają nadciśnieniu

* korzeń pietruszki - źródło potasu, pozytywnie wpływającego na regulację ciśnienia krwi, wspiera pracę układu pokarmowego, ma właściwości odkażające

* świeży imbir - działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo, wspomaga trawienie i poprawia ukrwienie, ma właściwości rozgrzewające


sok jabłkowo gruszkowy




Składniki:

  • 3 jabłka
  • 3 gruszki
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • około 2 cm kawałek korzenia imbiru



Wykonanie:

Owoce i warzywa dokładnie umyć. Korzeń pietruszki obrać ze skóry, pokroić w  kawałki.
Jabłka ek nie obierać, podzielić tylko na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne.
Gruszki obrać i przekroić na pół.
Korzeń imbiru obrać ze skórki.

Owoce i warzywa wrzucań naprzemiennie do otworu skowirówki.

Trufle kokosowe ( rafaello )

listopada 24, 2016

Trufle kokosowe ( rafaello )

Robimy domowe słodycze ! Podejmujecie to wyzwanie ?
Nie będziemy podrabiać oryginałów, bo oryginały są niepowtarzalne... Spróbujemy jednak zrobić słodkości zbliżone smakowo do tych dostępnych na sklepowych półkach.
Przygotowywanie domowych słodkości to świetna zabawa i frajda dla całej rodziny.

Domowe słodkości stanowić mogą idealny prezent. Własnoręcznie zrobione i pięknie zapakowane na pewno uradują niejednego członka rodziny czy dobrego przyjaciela.

Przed nami grudzień, czyli miesiąc idealny na przygotowywanie prezentów. Może w tym roku nie pójdziecie na łatwiznę i nie kupicie pudełeczka gotowych czekoladek czy trufli... Może w tym roku ten słodki dodatek do prezentu wykonacie w swoich domach ?

A jeśli poszukujecie niebanalnych, oryginalnych prezentów dla bliskich, zerknijcie do Manufaktury Porcelany. Znajdziecie tam piękne naczynia oraz biżuterię, wszystko ręcznie robione.

Na poniższych zdjęcia talerzyk i kubek z Manufaktury Porcelany.



kulki kokosowe



Składniki:
  • 50 g białej czekolady
  • 100 g słodkiej śmietanki 30%
  • 120 g serka mascarpone
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 70 g wiórek kokosowych + 50 g do obtaczania trufli
  • 25 g chrupkich płatków jaglanych lub pokruszonych suchych wafli
  • 50 ml likieru kokosowego lub waniliowego ( nie koniecznie )




Wykonanie:

Czekoladę pokroić w drobne kawałki.
W rondlu podgrzać śmietankę, do gorącej śmietanki dodać czekoladę - zamieszać, do rozpuszczenia.
Rozpuszczoną czekoladę odstawić do lekkiego schłodzenia.

Serek mascarpone zmiksować, na lekkich obrotach miksera, ze schłodzoną czekoladą. Dodać mleko w proszku, rozkruszone płatki jaglane lub wafle oraz wiórki kokosowe i opcjonalnie likier. Całość dokładnie zmiksować.

Pikantna zupa z czerwoną soczewicą

listopada 22, 2016

Pikantna zupa z czerwoną soczewicą

   Pożywna, smaczna, rozgrzewająca - tak właśnie jest zupa z czerwoną soczewicą. Zjedzona po powrocie z pracy, zakupów, spaceru, w pochmurny, chłodny dzień, przywróci Was do życia. Nie trzeba już będzie wpełzać pod ciepły, gruby koc i kulić się na kanapie.

Zupę przygotujecie bardzo szybko. Jeśli nie macie ( lub nie chce się Wam przygotowywać ) bulionu, śmiało, lejcie do gara wodę. Też będzie smacznie, a czas przygotowania ulegnie drastycznemu skróceniu.


zupa z soczewicą



Składniki:
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego lub wody
  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku'
  • 1 łyżeczka curry ( lub pasta curry )
  • 1/3 łyżeczki chili lub łyżeczka ostrego sosu paprykowego
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia




Wykonanie:

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć  pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek.

Gdy cebula się zeszkli, wlać do garnka pomidory z puszki - całość gotować kilka minut.

Na tym etapie możemy zmiksować pomidory lub pozostawić kawałki - ja zmiksowałam.

Kulinarne nowINKI - czyli warsztaty z Kawą Inka i Sebastianem Olma.

listopada 21, 2016

Kulinarne nowINKI - czyli warsztaty z Kawą Inka i Sebastianem Olma.

   Cisza trwała długo, z długo... Ale wreszcie dostałam, po dłuższej przerwie, zaproszenie na warsztaty kulinarne. A potem poszło jak lawina... prze de mną juz 3 zaplanowane spotkania, a ile nie planowanych - tego nikt nie wie ;)

Jesli dobrze pamiętacie, 9 listopada tego roku przyszła zima. Tego dnia w wielu miejscach spadł śnieg. Gdzieniegdzie tylko poprószyło, w innych miejscach spadło go nieco więcej.
Mnie świt przywitał białym ogrodem i szybami w aucie przysypanymi śniegiem. Ufff...dobrze, że opony zmienione w porę !

Droga do Warszawy była długa, na szczęście czas umilały mi rozmowy z Marleną  bloga Kuchnia Marlenity. Całą drogę sypał śnieg, chwilami dość intensywnie. Tuż przed wjazdem do stolicy przywitały nas jeszcze remonty i korek. I niestety - spóźniłyśmy się, na szczęście tylko na powitania, kawę, rozmowy...

Studio Smolna pięknie udekorowano kłosami zbóż, czerwonymi dodatkami i plakatami z pysznie wyglądającymi napojami na bazie kawy Inka.



Batony z płatków śniadaniowych

listopada 20, 2016

Batony z płatków śniadaniowych

    Znowu będę Was zamęczać hasłem - "jedz śniadanie ! ". To najważniejszy posiłek dnia, nie zapominaj o nim.
 
Fakt, łatwo powiedzieć, trudniej zrobić...bo rano chciało by się dłużej pospać, a to koszula się zaplamiła i trzeba prasować koleją, włosy znów się źle układają itd., itd.

Też borykam się z takimi problemami dnia codziennego. Najczęściej  powodem nie zjedzenia śniadania było czyste lenistwo. Ale powiedziałam, stop i basata ! Koniec niepotrzebnego meczenia organizmu. Od długiego już czasu stosuję pewne zasady i śniadanie jem codziennie.

Zachęcam Was do skorzystania  moich rad i podjęcia wyzwania - "Obalamy śniadaniowe wymówki z Lubellą". Tu muszę wspomnieć o nowych płatkach śniadaniowych tejże marki. Szukajcie na półkach sklepowych płatków pełnoziarnistych Lubella, dostępnych w 4 wariantach smakowych.


A poniżej przeczytajcie moje rady, ułatwiające poranny rytuał jedzenia śniadań:

Rada numer jeden - ustaw budzik 10-15 minut wcześniej. Wiem to boli, ale szybko się przyzwyczaicie do nowej pory wstawania.
Rada numer dwa - planuj ! Już wieczorem dnia poprzedniego zaplanuj swój poranny posiłek, jeśli możesz przygotuj produkty, zostaw na talerzu w lodówce lub na blacie obok ekspresu do kawy.
Rada numer trzy - czasem wybieraj nieoczywiste rozwiązania. Jakie ? Na przykład śniadaniowe muffiny pełnoziarniste z bakaliami, ciastka owsiane ze zdrowymi ziarnami oraz batony śniadaniowe.
Te śniadaniowe słodkości umilą Wam poranek, zjecie je w niedługim czasie ( do kawy ? ) lub zabierzecie na wynos. By zjeść w autobusie, pociągu, samochodzie ( stojąc w korku lub na czerwonym świetle ).

Od dziś ustanawiamy Dzień Zdrowego Śniadania, który ma trwać  - codziennie !


batony śniadaniowe




Składniki:


  • 80 g płatków żytnich Lubella
  • 20 g ziarna ekspandowanego, u mnie pszenica
  • 50 g miodu
  • 40 g cukru
  • 40 g masła
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki jagód goi
  • 1 łyżka nasion chia



Wykonanie:
W rondelku umieścić mód i cukier. Rondel postawić na małym ogniu i gotować, aż cukier i mód się rozpuszczą i ulegną karmelizacji.
Do karmelu dodać masło - wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty.
Do ciepłej masy karmelowej  dodać masło orzechowe - wymieszać.

Do miski wsypać płatki śniadaniowe oraz pozostałe dodatki. Wlać ciepłą masę karmelową. dokładnie wymieszać składniki.

Ciastka owsiane z żurawiną i czekoladą

listopada 19, 2016

Ciastka owsiane z żurawiną i czekoladą

    W poszukiwaniu zdrowych słodkości, zazwyczaj idziemy prostą drogą i wybieramy ciastka owsiane. Szybki i łatwe w przygotowaniu, pożywne i sycące, a przy tym zdrowe.
Ciasteczka owsiane mają jeszcze jeden wielki plus - możemy zmieniać ich smak, poprzez dodawanie coraz to innych dodatków. Śmiało wrzucamy do ciasta na ciasteczka wszelakie pestki i nasiona, bakalie, czekoladę i inne.

W moich ciasteczkach kusi karminową czerwienią i nęci kwaśnością dodatek świeżej żurawiny, a gorzka czekolada nadaje im charakteru.


owsiane ciasteczka



Składniki:
  • 200 g płatów owsianych błyskawicznych
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 50 g miodu
  • 180 g mąki pszennej ( najlepiej pełnoziarnistej )
  • 60 g oleju kokosowego ( lub masła )
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 80 g gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych
  • 100 g świeżej żurawiny




Wykonanie:

Miód i olej kokosowy rozgrzać do płynnej postaci.
Jajka rozmącić, dodając sól.

W misce wymieszać płatki owsiane z mąką,cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać płynny miód i olej kokosowy - dokładnie wymieszać.

Czekoladę posiekać na drobne kawałki, owoce żurawiny pokroić. Dodać do ciasta i ra jeszcze wymieszać.

Zupa tajska z krewetkami i fasolą szparagową

listopada 16, 2016

Zupa tajska z krewetkami i fasolą szparagową

   Rozgrzewamy się w orientalnym stylu. Bo nie tylko rosołem i pomidorowa człowiek żyje...
Zimne dni dają się nam we znaki, a to dopiero początek. Dlatego, oficjalnie otwieram sezon pikantnych, rozgrzewających zup.
Tajska zupa ma wiele wariantów, ale zawsze odnajdujemy w niej podstawowe nuty - słodki, kwaśny i ostry.
Dowolność mamy  przy wyborze warzyw oraz mięsa, choć tu nie tak do końca, gdyż wybieramy między kurczakiem a krewetkami. Z warzywami możemy bardziej poszaleć. Do zupy pasują: marchew, pieczarki, papryka, kukurydza, kapusta pekińska, fasola szparagowa. Ale, ale...nie wrzucajmy do gara wszystkiego.
Do mojej zupy dodałam kapustę pekińską, kukurydze ( z puszki ) oraz zieloną fasolkę szparagową ( mrożoną od Poltino.


kokosowa zupa tajska



Składniki:
  • 200 g krewetek mini
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml bulionu ( warzywny lub drobiowy )
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • biała część kapusty pekińskiej małej
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej ( mrożonej Poltino )
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka sosu rybnego
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • limonka
  • oliwa do smażenia 




Wykonanie:

Krewetki rozmrozić, odsączyć na sicie.

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, na rozgrzany tłuszcz wrzucić krewetki i smażyć około 3 minuty. Usmażone krewetki wyjąć z garnka.

W tym samym garnku podsmażyć na łyżce oliwy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać poszatkowaną kapustę pekińską oraz fasolkę szparagową. Smażyć wszystko razem jeszcze 3 minuty.

Tarta czekoladowo-gruszkowa

listopada 14, 2016

Tarta czekoladowo-gruszkowa

   Pogoda nie rozpieszcza, ale jest na to rada ! Rozpieszczamy samych siebie, na przykład kruchą tartą z nadzieniem czekoladowym i gruszkami.
Wypowiedzcie raz jeszcze: " tarta z czekoladą i gruszkami... tarta z czekoladą i gruszkami..." Prawda, że humor od razu lepszy, optymizm powrócił i chęć do działania także. Skoro tak - to do działa. Robimy tartę.


tarta czekoladowo gruszkowa


Składniki:





CIASTO KRUCHE:

  • 150 g zimnego masła 
  • 240 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny




NADZIENIE CZEKOLADOWE:

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  •  3-4 gruszki





Wykonanie:
 
Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając w razie potrzeby sok z cytryny.
Ciasto najlepiej zarabiać siekając składniki nożem, następnie szybko zagniatać. Ewentualnie posłużyć się malakserem i zagnieść ciasto na pulsacyjnych obrotach urządzenia.

Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, średnicy 26-28 cm.
Następnie gęsto nakłuć ciasto, przykryć papierem do pieczenia  i obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.
Placuszki jogurtowe

listopada 08, 2016

Placuszki jogurtowe

        Jesteś "healthy", jesteś  "fit" ? Wcale nie musisz ślepo podążać za trendami i modą, bo moda na zdrowie, to nie chwilowa zachcianka. Zdrowe odżywianie powinno towarzyszyć Ci na co dzień, bez względu na to, co "reklamują"  celebryci. Ja wiem, że trudno, że pokusy czyhają na każdym kroku. I dobrze - życie jest życiem, nie dajmy się zwariować. Przecież kawałek pysznego ciasta należy się każdemu i ja osobiście nie wyobrażam sobie życia bez cukru ! Ale gdy nagle spodnie robią się ciut ciasne, w pasku dziurka nie pasuje i trzeba go poszerzyć....wówczas przychodzi refleksja, czy nie za dużo sobie folguję ? Czy na pewno muszę zjeść dwa, trzy, ... kawałki ciasta ? Czy to zachcianka czy już łakomstwo ?

By zdrowo jeść, nie musisz wcale odwiedzać specjalnych sklepów, szperać w internecie, by znaleźć szalenie dziwne produkty. Sięgnij po to co masz pod ręką, pomyśl i na pewno uda Ci się stworzyć coś pysznego i zdrowego zarazem.

Placuszki jogurtowe robi się szybko i tylko z kilku składników. Można je podać ze świeżymi owocami, musami lub orzechami. Doskonałe na śniadanie, podwieczorek, czy słodkie "co nieco".


placuszki jaglane







Składniki:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej ( lub zmielona w młynku do kawy kasza jaglana )
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1 szklanka malin
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 


Wykonanie:

Maliny umieścić w rondelku, dodać cukier i gotować, aż się rozpadną i zaczną gęstnieć. Tak przygotowany sos malinowy odstawić na bok.

W miseczce wymieszać jogurt z jajkiem, mąką jaglaną i proszkiem do pieczenia. Najszybciej i najdokładniej można to zrobić przy pomocy rózgi.

Francuska tarta jabłkowa

listopada 03, 2016

Francuska tarta jabłkowa

Dziś powracamy do klasyki, bo ta, jak to mówią - zawsze w cenie. Czy w cenie - nie wiem. Wiem na pewno, że smaku tej tarty nigdy nie zapomnicie. Rozkosz, czysta rozkosz w najprostszej postaci.

Krucha tarta wypełniona jest nadzieniem migdałowym frangipane. Brzmi "trudno" ? Bez obaw, to tylko utarte z cukrem masło, połączone z jajami, mielonymi migdałami i odrobiną mąki. W połączeniu z jabłkami tworzy genialne ciasto.



tarta z frangipane


 Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  •  3-4 jabłka
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g cukru + 1 łyżka do posypania
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki
  •  konfitura lub marmolada morelowa




Wykonanie:


Zimne masło pokroić w drobną kostkę, mąkę wymieszać z cukrem. Masło rozetrzeć z mąką, dodać żółtko i zimną wodę - posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto.


Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę, mocno dociskając brzegi. Włożyć z formą na 10 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto nakłuć gęsto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem lub kulkami do pieczenia. Piec  15 minut w 180 stopniach C.
Po tym czasie wyjąc ciasto i zdjąć obciążenie.

Batony daktylowo-owsiane

listopada 02, 2016

Batony daktylowo-owsiane

    Kochani, ćwiczycie ? Uprawiacie sporty ? Jesteście aktywni fizycznie ?
Jeśli nie - pora zacząć. Nawet niewielka ilość ruchu i wysiłku fizycznego sprawi, że poczujecie się zdecydowanie lepiej. Ja wiem, że jesienią i zimą się nie chce....że rzekomo mniej czasu, bo rano ciemno, po południu ciemno. Ale to nie są dobre wymówki ! Zróbcie coś dla siebie, nie pożałujecie.

A na zachętę mam coś specjalnego. BATONY ! Pełne dobrej energii, idealne jako przekąska przed treningiem.
To co trenujemy dziś razem ?


batony energetyczne




Składniki:
  • 10 daktyli suszonych
  • 3 suszone figi
  • 2 łyżki masła orzechowego ( może być też migdałowe, pistacjowe )
  • około 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżka nasion chia ( u mnie marki Naura )
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka truskawek liofilizowanych ( można pominąć )
  • 1 łyżeczka nasion lnu




Wykonanie:

Daktyle ( bez pestek ) i figi zalać wrzątkiem i moczyć 15-20 minut. Po tym czasie odsączyć na sicie.
Do odsączonych bakalii dodać masło orzechowe i całość zblendować - nie musi być idealnie gładko.

Do masy bakaliowo-orzechowaj dodać pozostałe składniki - dokładnie wymieszać.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo