Dynia faszerowana kaszą jęczmienną i mięsem

października 26, 2016

Dynia faszerowana kaszą jęczmienną i mięsem

      Dyniowy szał nadal trwa. Kocham to warzywo, za jego wszechstronność, a i szybkość przygotowania też.
Dyniowa zupa, dyniowe placki, dynia duszona, pieczona, faszerowana. Dziś przepis na dynię faszerowaną, faszerowaną  kaszą jęczmienną i mięsem mielonym. Ale farsz do dyni, to Wasza inwencja twórcza. Nadziać możecie ją dowolną kaszą, duszonymi warzywami, mięsem drobiowym...

Pamiętajcie ! Dynia to nie tylko lampion na halloween ;)





Składniki:
 
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej grubej
  • 250 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowo-wołowe,  sprawdzi się też mielone z indyka )
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 4-5 pieczarek
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
  • 2 nieduże dynie  ( hokkaido lub piżmowa ) 




Wykonanie:

Umyte dynie przeciąć wzdłuż, wydrążyć nasiona i nieco miąższu.

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.

Na patelni, na 2 łyżkach oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić 2-3 minuty.
Następnie do warzyw dodać mięso mielone - smażyć około 10 minut, mieszając dość często.

Pod koniec smażenia, dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, dusić jeszcze 2-3 minuty.

Egzotyczny deser z kaszy manny

października 20, 2016

Egzotyczny deser z kaszy manny

       Myślicie, że kasza manna jest nudna ? Że to produkt dla dzieci lub osób na lekkostrawnej diecie ? Kleisty, mazisty, mdły i monotonny ? Obalam mit ! Kasza manna jest PYSZNA i daje całą masę możliwości - od dań słodkich do słonych, lekkich i kalorycznych, dla dzieci  i dorosłych.

Moja dzisiejsza propozycja, czyli egzotyczny deser z kaszy manny powinna znaleźć szereg wielbicieli. W deserze przeplatają się smak kokosa, z limonką i mango. A główną rolę gra kasza manna !




kokosowy deser z kaszy


Składniki:

  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml mleka 2% ( może być też mleko roślinne )
  • 5 płaskich łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 limonki
  • 1 owoc mango


Wykonanie:

Mleczko kokosowe oraz mleko wlać do rondla. Dodać 1 łyżkę cukru i skórkę startą z 1/2 limonki. Zagotować. Na gotujące się mleko wsypać, nie przerywając mieszania mleka, kaszę manną. Gotować 1 minutę, po czym odstawić kaszę do zupełnego ostygnięcia.

Kiedy kasza będzie zimna, wlać do niej sok z 1/2 limonki i zmiksować. Następnie ubić śmietankę z 2 łyżeczki cukru pudru. Ubitą śmietanę dodać do kaszy i delikatnie połączyć.

Sałatka  ryżowa z mixem warzyw

października 19, 2016

Sałatka ryżowa z mixem warzyw

   Szukacie pomysłu na szybką sałatkę, idealną na przykład na kolację ? Oto jest ! Szybka i smaczna sałatka ryżowo-warzywna.
Do jej przygotowania wykorzystałam gotową mieszankę mrożonych warzyw. Sałatka meksykańska od Poltino, to mix warzyw, takich jak: marchew, papryka, fasola szparagowa, kukurydza, zielony groszek.


warzywna sałatka z ryżem


Składniki:
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw ( Sałatka meksykańska Poltino )
  • 2-3 kiełbaski salami lub kabanosy
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej przyprawy, np do dań kuchni meksykańskiej



Wykonanie:

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
Mieszankę warzywno ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.

Kabanosy/salami pokroić w plasterki.

Około 2 łyżki majonezu wymieszać z 1 łyżką jogurtu naturalnego. Dodać pieprz lub/i przyprawę meksykańską.

Kruche ciasteczka herbaciane

października 17, 2016

Kruche ciasteczka herbaciane

   Masło maślane i herbatniki herbaciane ? W sumie to tak, bo i masło i herbata, które to spotkały się w jednym herbatniku.
Aromatycznie, chrupiące, takie och... ach... Na jednym nie poprzestaniecie. Ba nawet jedna filiżanka herbaty może nie wystarczyć. Te ciasteczka chce się chrupać nieustannie i bez końca.

ciasteczka herbaciane




Składniki:
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki herbaty liściastej ( wybrałam Assam Lord Nelson z Lidl )
  • 50 ml wrzącej wody
  • szczypta soli




Wykonanie:
2 łyżki herbaty zalać wrząc wodą, przykryć i odstawić. Gdy herbata ostygnie, odlać mocną esencję.
Pozostałą 1 łyżkę liści herbaty ( suchych ) zblendować na pył.

W miseczce rozmącić żółtka z solą. Odstawić na 10 minut.

Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i pył herbaciany - wymieszać. Dodać pokrojone w drobną kostkę zimne masło - rozetrzeć mąkę z masłem. Następnie dodać jajko oraz esencję herbacianą - zagnieść szybko zwarte ciasto.

Tarta ze śliwkami i kremem patissiere

października 14, 2016

Tarta ze śliwkami i kremem patissiere

   To już ostatni dzwonek na zrobienie pysznego ciasta ze śliwkami. Nie idźcie dziś na łatwiznę i sięgnijcie po bardziej wymagający przepis. Wymagający, nie zawsze oznacza trudny, ale zawsze oznacza - "coś pysznego".

tarta z kremem patissiere




Składniki:

Ciasto kruche:

  •  150 g zimnego masła 
  • 240 g mąki pszennej
  •  80 g cukru pudru
  •  2 żółtka
  •  1/2 łyżeczki soku z cytryny


Krem patissiere:

  •  3 żółtka w temperaturze pokojowej
  •  0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • około 10-12 śliwek + 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki żelatyny



Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając w razie potrzeby sok z cytryny.
Ciasto najlepiej zarabiać siekając składniki nożem, następnie szybko zagniatać. Ewentualnie posłużyć się malakserem i zagnieść ciasto na pulsacyjnych obrotach urządzenia.

Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, średnicy 26-28 cm.
Następnie gęsto nakłuć ciasto, nakryć papierem do pieczenia  i obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.
Brownie z popcornem w solonym karmelu

października 12, 2016

Brownie z popcornem w solonym karmelu

    Pluchę, zimno i szarość jesiennych dni można polubić. Jak ?  Ano piekąc i jedząc czekoladowe ciasta. To cudowna wymówka na spożywane kalorie. Bo przecież nie chcemy by dopadła nas chandra, zły humor i bylejakość dnia. Porcja czekoladowego ciasta zjedzona przy kubku ulubionej kawy lub herbaty to recepta na bure dni. Gwarantuję, że dobry humor Was nie opuści.


brownie z solonym karmelem



Składniki:

Ciasto:
  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 6 jaj
  • 135 g masła
  • 1 szklaka cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki

Popcorn w karmelu:
  • 3 szklanki uprażonego popcornu ( najlepiej uprażyć samemu )
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • 120 ml śmietanki 30% 
  • szczypta soli morskiej gruboziarnistej



Wykonanie:
Czekoladę połamać, przełożyć do miski. Dodać pokrojone na kawałki masło. Miskę z czekoladą i masłem ustawić na garnku z wrzącą wodą - pozostawić do rozpuszczenia. Ewentualnie - wstawić miskę do mikrofali na  1-2 minut ( w zależności od mocy mikrofali ).
Rozpuszczoną czekoladę odstawić na kilka minut, do lekkiego ostygnięcia.

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną czekoladę oraz mąkę - delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Blachę o wymiarach około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 10 minut.


Kruche ciasto z pianką budyniową i owocami

października 10, 2016

Kruche ciasto z pianką budyniową i owocami

   To ciasto już już niemalże hit ! Robiłam kilkukrotnie, ale nie wiedzieć czemu dopiero dziś dzielę się z Wami przepisem. Przepis wszak nie mój, krąży taki po sieci i w sumie to nie wiadomo kto był  pierwotwórcą...


kruche ciasto  z pianką i owocami


Składniki:
( na blachę prostokątną o wymiarach około 30x20 cm )

Ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
  • maliny lub inne owoce 


Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę i zagnieść szybko z pozostałymi składnikami. Ja ułatwiając sobie pracę, robię to w malakserze.
Zagniecione ciasto uformować w kulę, odkroić około 1/3, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.. Pozostałe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 40 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim dno blachy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo