września 28, 2016
Granola z truskawkami i siemieniem lnianym
Jeśli już tęsknicie za latem, powinniście zrobić słoik tej oto granoli. Pachnąca truskawkami, chrupiąca i pełna energii. Gwarantuję, że miseczka jogurtu z granolą wprawi Was w dobry nastrój od samego rana, a energia będzie z Was po prostu tryskać.
Robicie ?
Składniki:
Wykonanie:
Płatki wsypać do dużej miski. Daktyle pokroić w nieduże kawałeczki, dodać do płatków. Dosypać siemię lniane oraz rodzynki.
Miód wymieszać z olejem, wlać do miski z płatkami. Całość dokładnie wymieszać.
Powstałą mieszankę przełożyć na blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut ( w czasie pieczenia, granolę przemieszać minimum 1 raz. ).
Robicie ?
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 2 łyżki siemienia lnianego, np. Kupiec
- kilka daktyli
- 2 łyżki rodzynek ( można pominąć )
- 2 łyżki miodu płynnego
- 3 łyżki oleju ( dodałam pistacjowy, ale może być inny lub rozpuszczony olej kokosowy )
- 3 łyżki truskawek liofilizowanych
Wykonanie:
Płatki wsypać do dużej miski. Daktyle pokroić w nieduże kawałeczki, dodać do płatków. Dosypać siemię lniane oraz rodzynki.
Miód wymieszać z olejem, wlać do miski z płatkami. Całość dokładnie wymieszać.
Powstałą mieszankę przełożyć na blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut ( w czasie pieczenia, granolę przemieszać minimum 1 raz. ).