Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem i kruszonką

maja 10, 2016

Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem i kruszonką

    Mamy wreszcie rabarbar !Także już pora na muffiny ze świeżymi owocami.
Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem i kruszonką sprawdzają się doskonale jako przekąska do kawy, "coś słodkiego" do pracy/szkoły czy mały posiłek na pikniku.




Składniki:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łodygi rabarbaru + 2 łyżki cukru

Kruszonka:
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki cukru



Wykonanie:
Rabarbar umyć, nie obierać. Łodygi pokroić w niedużą kostkę, zasypać dwiema łyżkami cukru i odstawić aż puści sok.

Przygotować kruszonkę, rozcierając w palcach masło, cukier i mąkę, aż powstaną grudki. Wstawić kruszonkę do zamrażarki.

Masło rozpuścić, ostudzić. Do zimnego, ale płynnego masła dodać jajka i mleko - rozmieszać widelcem.
Obie mąki połączyć z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
Do składników suchych dodać składniki mokre - wymieszać ciasto.

Warsztaty z Wieluń. Mój Ulubiony ... i przepis na proję.

maja 04, 2016

Warsztaty z Wieluń. Mój Ulubiony ... i przepis na proję.

   Proja ? A cóż to takiego ? Też zadawałam dokładnie to samo pytanie.
Wszystkiego dowiedziałam się na warsztatach z marką Wieluń, które poprowadziła uczestniczka Top Chef - Oliwia Bernady. Dziś Wy dowiecie się czymże jest ta dziwniebrzmiąca potrawa. A gwarantuję - w sezonie grillowo-piknikowym na pewno z przepisu warto skorzystać.

Warsztaty odbyły się 20 kwietnia, w Studio Smolna 8 w Warszawie. Głównym produktem, z którego mieliśmy korzystać przygotowując dania był serek śmietankowy Mój Ulubiony marki Wieluń. I tu posypią się pochwały ... Serek jest doskonały, idealny i taki jaki powinien być. Zero dodatków, ulepszaczy, polepszaczy, konserwantów i dodatków smakowych. W składzie: śmietanka i kultury bakterii fermentacji mlekowej. KONIEC ! Nic więcej.




Z racji przedpołudniowych godzin rozpoczęcia warsztatów ( a za mną wczesna pobudka i kilkugodzinna droga ) na powitanie zaserwowano nam śniadanko. Oczywiście twarożkowe szaleństwo królowało na stole. Przygotowane pasty bardzo mi smakowały, szczególnie różowa pasta z botwinką.

Warsztaty rozpoczęliśmy od poznania firmy i produktu. Krotki wykład, niezbędne informacje, ciekawe fakty... I do garów !

Lemoniada z rabarbarem

maja 03, 2016

Lemoniada z rabarbarem

    Choć weekend majowy pogodą nie rozpieszczał, to sezon piknikowy przecież dopiero się zaczyna. Przed nami wiele weekendów,  nie koniecznie długich ( choć ten długi jeszcze w tym miesiącu ). Sobota i niedziela stanowczo wystarczą, na leniwy wypad na łono natury. Czekajmy więc na słoneczne, ciepłe dni i korzystajmy.
Spakujcie koszyk, zaopatrując się w drobne przekąski i koniecznie zróbcie lemoniadę !
Lemoniada z rabarbarem to doskonale orzeźwiając napój, który sprawdzi się zarówno podczas plenerowych wycieczek, jak i na co dzień.

lemoniada rabarbarowa


Składniki:
* 1 cytryna
* 2 łodygi rabarbaru
* 2 łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka miodu
* kilka gałązek bazylii
* 1 litr wody mineralnej - gazowanej lub niegazowanej
* kostki lodu



Wykonanie:
Rabarbar umyć, pokroić ( nie obierać skórki ) w cienkie plasterki. Zasypać cukrem i odstawić aż puści sok.
Gdy rabarbar puści sok, dodać płynny miód - wymieszać.

Połowę wyparzonej cytryny pokroić w cienkie plastry, z drugiej połowy wycisnąć sok.
W wysokiej butelce/karafce umieścić gałązki bazylii, plasterki cytryny oraz połowę plasterków rabarbaru. Wlać powstały sok z rabarbaru oraz wyciśnięty sok z cytryny. Dorzucić kilka kostek lodu i uzupełnić schłodzoną wodą.


domowa lemoniada

lemoniada jak zrobić



* Doskonałą włoską wodę do lemoniady kupicie w delikatesach Smaki Południa


Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo