Zrób pralinkę, zjedz pralinkę ... czyli czekoladowe warsztaty z tworzenia pralin.

kwietnia 28, 2016

Zrób pralinkę, zjedz pralinkę ... czyli czekoladowe warsztaty z tworzenia pralin.

     Minęło już nieco trochę czasu, od pamiętnych, czekoladowych warsztatów. Ale czekolady się nie zapomina ...
Dokładnie 8 kwietnia w nowo otwartej Szkole Artystycznej Wiesława Kuci w Lublinie ( tak wreszcie coś "na miejscu ) odbyło się szkolenie z tworzenia pralin.
Nareszcie Lublin doczekał się profesjonalnego studia kulinarnego. Miejsce stworzone nowocześnie, z gustem. Jasne i zachęcające do pracy.





Na owo szkolenie zaproszona została grupa lubelskich blogerek. Także w znanym, kameralnym gronie uczyłyśmy się niezwykłych rzeczy.
Przyznać się muszę, że to nie był mój pierwszy raz. Czekoladę rozdziewiczyłam już ponad 3 lata temu... Potem były kolejne zbliżenia, ale nigdy mi dość !

Sałatka z kurczakiem i pomarańczą

kwietnia 21, 2016

Sałatka z kurczakiem i pomarańczą


Lekka sałatka, która sprawdza się na obiad jak i na kolację.
Prosta, szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna.


lekka sałtka z kurczakiem



Składniki:
  • 1 filet z kurczaka ( pojedynczy )
  • 1/2 opakowania ulubionej mieszanki sałat 
  • 2-3 łyżki kukurydzy
  • 1 pomarańcza
  • świeże kiełki
dressing szczypiorkowy:
  • mały pęczek szczypiorku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek ( lub oleju rzepakowego )
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
 marynata do kurczaka:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu winnego białego 


Wykonanie:
Składniki marynaty do kurczaka wymieszać. Filet umieścić w mocnym woreczku, wlać marynatę i dobrze zamknąć. Odłożyć mięso do lodówki na minimum godzinę.

Zamarynowane mięso obsmażyć na patelni z każdej strony po około 7 minut. Podsmażone mięso zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na 15 minut ( lub umieścić je na patelni na małym ogniu, pod przykryciem ).
Mięso ostudzić, nie rozwijając z folii.
Ostygnięte mięso rozwinąć i pokroić w skośne plastry.

Składniki dressingu zmiksować blenderem.

Pomarańczę obrać ze skóry i wykroić filet, bez białej części.

Sałatę rozłożyć na talerzu/półmisku, posypać kukurydzą. Ułożyć kawałki pomarańczy i plastry kurczaka. Posypać kiełkami.
Przed podaniem polać sałatkę dressingiem szczypiorkowym.


sałątka z pomarańczą

sałata z kurczakiem

Smacznego !


Tarta z ricottą, białą czekoladą i malinami

kwietnia 18, 2016

Tarta z ricottą, białą czekoladą i malinami

    Przywołujemy lato ... robimy tartę z malinami !
Poszperajcie w zamrażalnikach, może ukrył się tam pojemniczek letnich, pachnących malin. Warto je wykorzystać właśnie teraz, robiąc miejsce na nowe zapasy. Z takich mrożonych malin przygotujemy frużelinę do niebiańsko pysznej tarty z ricottą i białą czekoladą.
Namówiłam Was ? No to do dzieła.

tarta z malinami


Składniki:
( na blachę średnicy 18 cm )

kruche ciasto:
  • 120 g mąki tortowej
  •   75 g zimnego masła
  •   40 g cukru pudru
  •     1 żółtko
  • 1/3 łyżeczki soku z cytryny
  •  

krem ricotta:
  • 100 g serka ricotta
  • 100 g białej czekolady
  •   30 ml śmietanki 30%

frużelina malinowa:
  • 150 g malin ( mogą być mrożone )
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1/4 szklanki wody 
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + odrobina wody


Wykonanie:
Przygotować kruche ciasto.
Zimne masło pokroić w drobną kostkę, mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło rozetrzeć z mąką, dodać żółtko i sok z cytryny - posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto.
Dla ułatwienia: ciasto można zagnieść w malakserze.

Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę, mocno dociskając brzegi. Włożyć z formą na 10 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto nakłuć gęsto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut w 175 stopniach C.
Po tym czasie wyjąc ciasto, ostrożnie usunąć papier z obciążeniem i ponownie wstawić ciasto do piekarnika. Piec na złoty kolor ( około 10 minut ).

Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować krem.
Koktajl "czekoladowy" z awokado

kwietnia 16, 2016

Koktajl "czekoladowy" z awokado

  Nazywam go "koktajlem szczęścia". Powodów jest kilka, ale najważniejszy to chyba ten, że świetnie zastępuje słodycze, wtedy, gdy ochota na nie jest przeogromna. Słodki ale bez cukru, czekoladowy, ale bez czekolady !
Dodaje energii, zapewnia dobry humor i ławo się go przygotowuje.
Jeśli doskwiera Ci zniechęcenie i brak sił - zmiksuje raz dwa, pij i ciesz się słonecznym dniem.

koktajl kakaowy z awokado


Składniki:
  • 1/2 awokado
  • 1 mały banan
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 200-250 ml napoju roślinnego ( u mnie ryżowo-migdałowy )



Wykonanie:
Awokado i banana obrać ze skóry, pokroić w kawałki i umieścić w kielichu blendera. Dodać kakao, wlać napój ryżowy.
Całość zmiksować.

Jeśli nie masz blendera kielichowego, składniki umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj blenderem ręcznym.

Koktajl wypić jak najszybciej po przyrządzeniu.


koktajl z kakao

Makaron z brokułami i sosem serowym

kwietnia 13, 2016

Makaron z brokułami i sosem serowym

     Wiosna pozmieniała mi nieco w głowie i ostatnio królują u mnie zielone warzywa i owoce. Szybki i smaczny obiad to zawsze .... makaron. Jeśli i Wy uważacie tak samo, śmiało, gotujcie swój ulubiony - u mnie wybór padł na pełnoziarniste tagiatelle - i podajcie tak jak ja, z brokułami i sosem z serka pleśniowego.  A jeśli za serem pleśniowym nie przepadacie, zróbcie sos śmietanowo-jogurtowy. Pomińcie w przepisie ser, dodajcie zamiast tego nieco słodkiej tłustej śmietanki i gotujcie sos, aż zgęstnieje.


makaron z sosem serowym z brokułami


Składniki:
  • 2 małe lub 1 większy brokuł
  • 1 cebula
  • 120 g jogurtu greckiego ( lub śmietanko 30 % )
  • 150 g sera pleśniowego brie
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa
  • 200 g ulubionego makaronu


Wykonanie:

Z brokuła oddzielić różyczki. Pozostałości brokuła obrać ze łykowatej skóry.
W lekko osolonej wrzącej wodzie ugotować łodygi brokuła. Różyczki ugotować osobno.

Cebulę drobno pokroić, zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego. Ugotowane łodygi brokuła pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli, smażyć razem przez 2-3 minuty.

Mus czekoladowy z miętą i ciasteczkami

kwietnia 12, 2016

Mus czekoladowy z miętą i ciasteczkami

  Święto Czekolady ! ...krzyczą internety. To bardzo dobrze, bardzoooo...
Za oknem znowu pochmurno, wilgotno i chłodno. Poprawmy sobie humor czekoladą, to zawsze pomaga. A skoro dziś Światowy Dzień Czekolady to można, bez wyrzutów objadać się tym smakołykiem.
Czekolada wprost z opakowania czy w formie "przetworzonej" ? Ja lubię zarówno tą jedzoną w kosteczkach, jak i wszelkie czekoladowe wariacje: ciasta, desery, lody....
Dziś częstuję musem czekoladowym z miętą, podanym na ciasteczkowym spodzie.

Inne czekoladowe przepisy znajdziecie tutaj

deser czekoladowy



Składniki:
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 170 g śmietanki słodkiej 30%
  • kilka listków świeżej mięty

dodatkowo:
  • pokruszone ciastka ( biszkopty lub kruche )
  • dowolny alkohol ( rum, moskat lub inne )
  • owoce do dekoracji

Wykonanie:

Czekoladę połamać i rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Listki mięty bardzo drobno posiekać i dodać do czekolady.
Śmietankę ubić na sztywno. Do ostygniętej czekolady dodać 1/3 część ubitej śmietanki, delikatnie wymieszać, dodać kolejną porcję śmietanki, wymieszać.
Mus wykładać do pucharków, kubeczków, szklanek.

Zielone smoothie z młodą pokrzywą

kwietnia 09, 2016

Zielone smoothie z młodą pokrzywą

   Wiosna zadomowiła się już na dobre. Drzewa pączkują, a z ziemi wyrastają młode rośliny. Warto więc zgłębić wiedzę na temat jadalnych chwastów. Nierzadko są one źródłem cennych witamin i mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Ale, ale - zasada jest tu podobna jak przy grzybobraniu: "Zbieraj i jedz tylko roślinny, co do których masz 100% pewności" !
Zaczniemy prosto, z rośliną znaną każdemu. Pokrzywa, zmora dzieciństwa, kiedy to koledzy ganiali za nami, strasząc "oparzeniem"...
Dziś rozprawimy się z ową pokrzywą i zmiksujemy ją. Wybierzcie się w "dzikie" rejony, tam gdzie auta nie jeżdżą, rolnicy nie pryskają i zerwijcie porządną garść młodych pokrzyw.
Pokrzywa zawiera dużo żelaza, także anemicy nie gardźcie nią. Poza tym bogata jest w witaminy C, K, B2 oraz łatwo przyswajalne mikroelementy. Korzystnie wpływa na naszą cerę, włosy i paznokcie. Także pijcie na zdrowie !


smoothie z pokrzywą


Składniki:
  • 2 niewielkie owoce kiwi
  • 1 banan
  • duża garść młodych pokrzyw ( listki i łodyżki )
  • 30 ml syropu imbirowego ( u mnie Premium Rosa  )
  • około 150 ml wody mineralnej niegazowanej



Wykonanie:

Kiwi i banana obrać ze skóry, pokroić w kawałki.
Młode pokrzywy bardzo dobrze wypłukać pod bieżącą wodą.

Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować.

Pasta jajeczna z awokado i kiełkami

kwietnia 07, 2016

Pasta jajeczna z awokado i kiełkami

     Dziś kolejny pomysł na jajeczne śniadanie. Szybka i smaczna pasta jajeczna. Doskonała do kanapek.
Do pasty polecam dodać świeże kiełki, dobrodziejstwo składników odżywczych. Warto sięgnąć po nie szczególnie teraz, wiosną, kiedy to o dobrej jakości warzywa jeszcze ciężko. Najbardziej znaną rośliną "na kiełki" jest rzeżucha. Być może hodowaliście ją na Wielkanoc, dla ozdoby. Teraz wysiejcie i zjedzcie. Rzeżuchę zazwyczaj uprawiamy na gazie rozłożonej na talerzyku. Inne kiełki ( słonecznik, burak, brokuł ) możecie również uprawiać w domu i to bez kiełkownicy. Wystarczy większy słoik, gaza, gumka recepturka i ...systematyczność nawadniania. Kiełki wsypujemy do słoika, zalewamy wodą, odstawiamy na noc. Kolejnego dnia odlewamy wodę i przepłukujemy kiełki. Przepłukiwanie przeprowadzamy 2x dziennie: rano i wieczorem. Nie zdejmujemy gazy, odcedzamy wodę przez gazę. Słoik z kiełkami stawiamy po skosie, na tacy, tak by nadmiar wody swobodnie wypływał.

pasta z awokado





Składniki:
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1/2 awokado
  • garść kiełków ( u mnie rzeżucha i słonecznik )
  • 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 niepełna łyżeczka majonezu ( można pominąć )
  • sól, pieprz




Wykonanie:

Awokado, obrane ze skóry pognieść widelcem. Dodać obrane ze skorupek jajka - całość raz jeszcze pognieść.
Kiełki drobno pokroić, dodać do jaj.
Dołożyć jogurt i majonez, doprawić solą i pieprzem - wymieszać dokładnie.

Śniadaniowe "muffiny" jajeczne

kwietnia 06, 2016

Śniadaniowe "muffiny" jajeczne

    Dla wielbicieli omletów, mam przepis na danie alternatywne. Muffiny jajeczne przygotujecie szybko i bez problemu. Z powodzeniem masę jajeczną można przygotować wieczorem, a upiec dopiero rano. Oszczędność czasu ogromna.
Muffiny doskonale smakują na ciepło, na pierwsze śniadanie, ale również doskonale sprawdzą się jako zimna przekąska na drugie śniadanie.
Drugim ważnym plusem, poza szybkością przygotowania, jest możliwość kombinowania z dodatkami. Dziś muffiny z szynką, jutro z pieczarkami, kolejnym razem z gotowanym brokułem... Wariantów smakowych jest bardzo wiele.


muffiny jajeczne


Składniki:
( na 4-5 sztuk )
  • 2 jajka
  • 2-3 plasterki dobrej szynki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 cienki plaster żółtego sera
  • 1 łyżeczka mąki 
  • 50 ml mleka
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Szynkę i ser pokroić w kosteczkę. Jajka roztrzepać widelcem, dodając mąkę, sól i pieprz. Następnie wsypać pokrojone dodatki - szczypior, szynkę i ser. Wymieszać.

Warsztaty kulinarne z Fit & Easy - relacja

kwietnia 01, 2016

Warsztaty kulinarne z Fit & Easy - relacja

   18 marca odbyłam kolejną już wyprawę do Warszawy, w poszukiwaniu przygód i nowych smaków. Tym razem gościłam na warsztatach zorganizowanych przez markę Fit&Easy.
"Warzywa dają moc" - tak optymistycznie brzmiał temat spotkania.
Warsztaty poprowadzili: od strony teoretycznej Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia, zaś od strony kulinarnej Jan Kuroń.
Główną i podstawową informacją przekazywaną przez Panią Hannę, był temat warzyw i owoców w codziennej diecie i poznanie nowej piramidy  żywieniowej. Piramida po wielu latach badań, uległa zmianom. Jej podstawę stanowi ruch. Zwiększono także ważność warzyw i owoców w prawidłowym odżywianiu.

Po lewej nowa piramida żywieniowa, po prawej stary schemat.

Na podstawie badań, stwierdzono, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co spożywamy w ciągu dnia. Z tym, że warzywa powinny stanowić 3/4, a owoce 1/4 tego co jemy.
Spożywanie odpowiedni proporcji owoców i warzyw chroni organizm przed wieloma chorobami. Jedząc owoce i warzywa dostarczamy organizmowi szereg witamin oraz składników odżywczych.
W ciągu dnia powinniśmy zjadać 4-5 porcji warzyw i owoców,  z zachowaniem wyżyj wymienionych proporcji.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo