Lekki deser jogurtowo-owocowy z bezami

lutego 14, 2016

Lekki deser jogurtowo-owocowy z bezami

    Planujesz dziś romantyczny wieczór z ukochaną osobą ? A może będziesz płakać w samotności do poduszki ... i potrzebuje czegoś pysznego i słodkiego na poprawę nastroju ?
Zarówno dla tych "sparowanych", zakochanych, jak i samotnych poszukujących miłości i samotnych z wyboru, mam przepis na szybki i smaczny deser.
Zrobicie go w kilka chwil. Do mojego deseru użyłam malin, ale śmiało możecie zastąpić je innymi owocami. Świetnie sprawdzą się truskawki, jagody, jeżyny, a także mango.


lekki deser jogurtowy



Składniki:
( na dwie porcje )
  • 100-120 g malin ( mogą być mrożone )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 180 g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • kilka bez



Wykonanie:

Maliny zmiksować z cukrem. Jeśli używacie malin mrożonych, przed zmiksowaniem  nieco rozmróźcie owoce.
Jogurt delikatnie połączyć z cukrem pudrem.
Bezy pokruszyć.

Walentynkowe muffiny czekoladowe

lutego 13, 2016

Walentynkowe muffiny czekoladowe

    Miłością powinniśmy obdarzać bliskich co dzień, nie tylko przy okazji "świąt". Niemniej jednak kto jest zakochany, kto był zakochany i kto będzie zakochany, Walentynki traktuje wyjątkowo. Ten Dzień Miłości ma w sobie jakąś magię, magię serduszek, całusków, czerwonych róż i słodkich czekoladek.
Obdarowywanie swoich połówek drobnymi prezentami należy do obowiązku walentynkowego ;)
Zamiast głowić się, szukać w sklepach i w sieci zmyślnych prezencików, upieczcie czekoladowe muffiny pełne miłości. Na pewno radość z takiego prezentu będzie ogromna. A i może Wam się dostanie w przydziela jedna babeczka.... a może dwie ? ;)


walentynkowe muffiny


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej tortowej ( można zamienić na pełnoziarnistą, wówczas zmniejszamy jej ilość do 250 g )
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru ( biały, trzcinowy lub pół na pół )
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150 ml mleka
  • 100 -150 g czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej ( lub mix czekolad )



Wykonanie:

Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Czekoladę pokroić w drobną kostkę.

Przygotować dwa naczynia/miski/ rondelki.

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i kakao.

W drugim naczyniu zmiksować składniki mokre, czyli mleko, jaja i rozpuszczone, ostygnięte masło.

Tosty z miodem i orzechami

lutego 11, 2016

Tosty z miodem i orzechami


   Pyszne, słodkie, ciepłe śniadanie w kilka chwil ? Bardzo proszę !
Chrupiące tosty z miodem i orzechami to propozycja niebanalna, ale zapewniam, że smakowo wymiata. Niby prosto, a jednak ... orzechy w kanapce zaskakują. Jeśli lubisz chrupać, a przy tym szukasz pomysłu na odżywcze śniadanko, takie na "raz, dwa", śmiało korzystaj z przepisu.

Taki tosty możecie zabrać ze sobą do szkoły, pracy w podróż. Na zimno też smakują dobrze. To jak, pakujemy lunch boxy ?

tosty z miodem



Składniki:
  •  4 kromki chleba tostowego
  •  1/2 kulki mozzarelli
  •  garść orzechów laskowych
  •  2 łyżeczki miodu

 
Wykonanie:
 
Orzechy laskowe posiekać.
Kromki chleba tostowego posmarować miodem. Na kromce ułożyć plasterki sera mozzarella, posypać orzechami i przykryć drugą kromką. 
Tak samo przygotować kolejną kanapkę.
Grzanki z pastą z awokado

lutego 02, 2016

Grzanki z pastą z awokado

    Lubicie szybkie przekąski ? Te grzanki robi się szybko, wyglądają efektownie, smakują doskonale i ... sprawdzają się przy wielu okazjach, a nawet bez okazji ;)
Spotkanie w gronie znajomych, domówka, rodzinna impreza czy plotki z koleżankami - na te i na wiele innych sytuacji, proponuję Wam dzisiejszy przepis.

Pasta z awokado to także doskonały dodatek do kanapek. Zastąpić może majonez lub masło. Warto czasem zmienić coś w swojej diecie i wprowadzić zamienniki produktów.


grzanki z awokado


Składniki:
  • bagietka pszenna
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z limonki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka jajek przepiórczych
  • sól




Wykonanie:

Bagietkę pokroić w skośne kromki. Kromki bułki podpiec na suchej patelni, w tosterze lub w piekarniku.

Awokado obrać, wyjąć pestkę. W miseczce umieścić awokado, dodać obrany i roztarty czosnek . Całość dokładnie pognieść widelcem. Doprawić do smaku solą i sokiem z limonki.

Jajeczka przepiórcze ugotować na twardo. Ugotowane i ostygnięte obrać i pokroić w plasterki.

Bruschetta z pomidorami, mozzarellą i prosciutto

lutego 02, 2016

Bruschetta z pomidorami, mozzarellą i prosciutto

     Przed nami ostatnie dni karnawału. Jeśli planujecie spotkania z przyjaciółmi, na pewno poszukujecie pomysłów na pyszne, ale szybkie w przygotowaniu przystawki. Bruschetty przygotujecie w mig. Wystarczy kilka prostych składników i gotowe.
Bruschetta to tradycyjna włoska przekąska, jeśli chcecie zrobić je z doskonałych produktów, szukajcie w sklepach Lidl artykułów z tygodnia włoskiego. Na pewno jeszcze znajdziecie to co potrzebne.

Bruschetta sprawdzi się doskonale jako ciepła kolacja. Więc jeśli imprezowanie nie jest dla Was, nie potrzebujecie specjalnej okazji, by przygotować te pyszne zapiekanki.

zapiekanki włoskie



Składniki:
  • 1 bagietka pszenna
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3-4 plasterki prosciutto
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek




Wykonanie:

Bagietkę pokroić ukośnie na kromki.
Ząbki czosnku rozetrzeć. Roztartym czosnkiem natrzeć kromki pieczywa, następnie skropić je oliwą z oliwek.

Mozzarellę pokroić w plasterki, na każdej kromce bułki ułożyć porcję sera. Na ser położyć kawałki prosciutto i połówki pomidorków.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo