stycznia 27, 2016
Szaszłyki drobiowe z sosem gorgonzola
Ciepła kolacja, czy imprezowa przekąska - w obu przypadkach szaszłyki drobiowe sprawdza się doskonale.
A żeby nie było nudno...szaszłyki proponuje podać z sosem z sera gorgonzola.
Szaszłyki:
Sos gorgonzola:
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Olej wymieszać z octem winnym, roztartym czosnkiem i przyprawą do grilla. Marynatą zalać mięso, dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.
Zamarynowane mięso nabijać na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia, około 40 minut w temperaturze 170 stopni C.
A żeby nie było nudno...szaszłyki proponuje podać z sosem z sera gorgonzola.
Szaszłyki:
- filet z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy do grilla
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego
Sos gorgonzola:
- 200 g sera gorgonzola
- 50 g śmietanki 30%
- pieprz mielony gruboziarnisty
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Olej wymieszać z octem winnym, roztartym czosnkiem i przyprawą do grilla. Marynatą zalać mięso, dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.
Zamarynowane mięso nabijać na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia, około 40 minut w temperaturze 170 stopni C.