Szaszłyki drobiowe z sosem gorgonzola

stycznia 27, 2016

Szaszłyki drobiowe z sosem gorgonzola

Ciepła kolacja, czy imprezowa przekąska - w obu przypadkach szaszłyki drobiowe sprawdza się doskonale.
A żeby nie było nudno...szaszłyki proponuje podać z sosem z sera gorgonzola.


sos gorgonzola



Szaszłyki:
  • filet z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do grilla
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego


Sos gorgonzola:
  • 200 g sera gorgonzola
  • 50 g śmietanki 30%
  • pieprz mielony gruboziarnisty




Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Olej wymieszać z octem winnym, roztartym czosnkiem i przyprawą do grilla. Marynatą zalać mięso, dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.
Zamarynowane mięso nabijać na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia, około 40 minut w temperaturze 170 stopni C.

Sałatka z zupek chińskich - najprostsza

stycznia 26, 2016

Sałatka z zupek chińskich - najprostsza

   Sałatka z zupek chińskich to imprezowy klasyk. Karnawał trwa, domówki na pewno u wielu z Was będą. Może na stołach pojawi się ta sałatka ? Robi się niezwykle szybko, wiec nie napracujecie się przy jej przygotowywaniu.

szybka sałątka z zupek vifon




Składniki:
  • 2 zupki chińskie o smaku kurczaka Vifon ( 1 pikantna, 1 łagodna )
  • 1 świeży ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • majonez


Wykonanie:

Makaron z zupek pokruszyć, wsypać do miski/salaterki. Dodać zawartość saszetek, bez zieleniny.
Paprykę i ogórka pokroić w kostkę.
Fasolę opłukać na sicie pod bieżącą wodą, odsączyć. Kukurydzę odsączyć.
Wszystkie warzywa dodać do makaronu, dokładnie wymieszać.
Lazania ze szpinakiem i serem ricotta

stycznia 22, 2016

Lazania ze szpinakiem i serem ricotta

   Jeśli chcecie przygotować danie na 2-3 dni, zróbcie lazanię. Lazania doskonale smakuje także po odgrzaniu. Lazanię ze szpinakiem jeść możecie jako danie samodzielne, lub podać z grillowanym fletem z kurczak/indyka i lekką sałatką.



lazania z ricottą



Składniki:
  • 12-15 płatów makaronu do lazanii
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego
  • 250 g sera ricotta
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 g tartego sera żółtego
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • sok z cytryny

Na sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 350 ml ciepłego mleka
  • sól, pieprz





Wykonanie:

Makaron wrzucać partiami ( po 2-3 płaty ) na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 2 minuty. Podgotowane płaty makaronu rozkładać na tacy.

Szpinak rozmrozić na sicie. Odlać wodę.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę podsmażyć na oliwie/oleju/maśle. Dodać czosnek, smażyć. Po chwili dołożyć szpinak, smażyć całość kilka 3-4 minuty. Szpinak doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Odstawić do ostygnięcia.
Do zimnego szpinaku dodać ser ricotta, wymieszać.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć pierwszą warstwę makaronu. Na makaron szpinak, znowu makaron, szpinak i makaron.

Muffinki czekoladowo-orzechowe

stycznia 15, 2016

Muffinki czekoladowo-orzechowe

   Jeden z najprostszych i najszybszych wypieków - muffinki ! Mam nadzieję, że lubicie. Ja bardzooooo, zwłaszcza takie wilgotne, aromatyczne. Moje dzięki dodaniu banana, takie właśnie są. Często dodaję banana do muffinek czekoladowych. Zyskują dzięki niemu nie tylko wilgoć, ale także ciekawy smak.

muffinki czekoladowe z orzechami



Składniki:
( na około 15 muffinek )
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mielonych orzechów laskowych lub innych
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 banan



Wykonanie:

Czekoladę połamać, umieścić w plastikowej misce, dodać masło. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą - poczekać aż czekolada się rozpuści. rozpuszczoną czekoladę. Rozpuszczona czekoladę odstawić do wystygnięcia.

W tym czasie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami.

Banana pognieść widelcem i wymieszać z jogurtem.

Ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.

Bagietki chlebowe

stycznia 13, 2016

Bagietki chlebowe

   Zapewniam, że przy tym wypieku się nie napracujecie. Bagietki robi się szybko, a smakują przepysznie. Bagietki upiec możecie na kolację lub na spotkanie ze znajomymi. A tych w karnawale na pewno nie zabraknie. Prawda ?

bagietki


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki chlebowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
  • 20 dag drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli



Wykonanie:

Mleko lekko podgrzać, dodać masło i cukier - wymieszać. Obie mąki połączyć i przesiać.
W misce/misie robota wymieszać mleko z dodatkami i wodę, dodać drożdże - dokładnie rozrobić. Następnie wsypać sól i 1 szklankę mąki - wymieszać. Partiami dodawać pozostałą mąkę i wyrabiać ciasto - ręcznie lub w robocie.

Wysmarować miskę olejem, przełożyć do niej ciasto i przykryć folią spożywczą lub ściereczką. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.

Pełnoziarniste gofry z karmelizowanymi jabłkami

stycznia 11, 2016

Pełnoziarniste gofry z karmelizowanymi jabłkami

   Czy gofry muszą kojarzyć się tylko z latem ? Ja mam ich zimową wersję. Pełnoziarniste, chrupiące gofry podaję z jabłkami karmelizowanymi, pachnącymi cynamonem. Poczuliście już zapach ? Zatem korzystajcie z przepisu, śmiało.

gofry chrupiące




Składniki: 

  • 125 g maki pszennej tortowej
  • 125 g maki pszennej pełnoziarnistej
  •   50 g cukru trzcinowego (ewentualnie białegon)
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 2,5 -3 szklanki zimnej wody 




dodatkowo:

  •  3 kwaskowate jabłka
  •  3 łyżeczki miodu naturalnego
  •  3 łyżeczki cukru trzcinowego (ewentualnie białego)
  •  1/2 łyżeczki cynamonu
  •  garść rodzynek







Wykonanie:
 
Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia.
Obie maki dokładnie wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, żółtka dodać do mąki. Wlać płynne, ostygnięte masło i 2 szklanki wody. Wymieszać składniki, w miarę potrzeby dolewając wodę. Ciasto powinno przybrać konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Z ciasta upiec gofry.


Zupa z pieczonych warzyw

stycznia 10, 2016

Zupa z pieczonych warzyw

   Rozgrzewamy się ! Ciepłą, sycącą zupą się rozgrzewamy !
Zupa robi się sama, gdy Ty leżysz i czytasz ulubioną książkę. Wstajesz tylko kila razy, by coś tam wyłączyć, dołożyć, przemieszać, doprawić.... A resztę czasu masz tylko dla siebie.
To jak, robisz dziś zupę ?

zupa krem



Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 2 papryki czerwone
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/4 selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 l bulionu drobiowo-warzywnego 
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki  ( u mnie Appetita )
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili
  • sól
lub na bulion:
  • 1 skrzydło z indyka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 liście laurowe
  •  3-4 ziarna ziela angielskiego


Wykonanie:
 W garnku umyte skrzydło z indyka oraz obrane i umyte warzywa, dodać przyprawy i zalać 1,5 litra wody. Gotować na wolnym ogniu, aż bulion stanie się esencjonalny.
Jeśli gotujecie "na szybko" - gotujcie wywar nie krócej niż 2 godziny.

Wszystkie warzywa umyć, marchewki, seler i ziemniaki obrać ze skóry. Bakłażana, cebulę i papryki przekroić na pół, marchew, ziemniaki i seler pokroić w mniejsze kawałki. Między warzywami poukładać nieobrane ząbki czosnku. Całość lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatur 180 stopni C na godzinę.

Orzechowa jaglanka z bananem

stycznia 08, 2016

Orzechowa jaglanka z bananem

     Zima to czas, gdy ciepłe śniadanie powinno pojawiać się na stole. Rozgrzewa i syci, tym samym dając energię do przetrwania dnia w pacy, w szkole, w domu...
Przygotowanie ciepłego śniadania, nie jest procesem długotrwałym i skomplikowanym - to MIT ! Wystarczy dobra organizacja, przemyślana receptura i śniadanko samo się robi.
Jaglanka dobra na wszystko ! To fakt niezaprzeczalny. Włączcie tę kaszę do swojego menu, ona "robi" wiele dobrego dla naszych organizmów, np chroni przed przeziębieniami. A kichać i prychać nie lubimy, prawda ?


jaglanka z bananem






Składniki:
( na 2 porcje )
 

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka ( lub 1 szklanka mleka + 0,5 szklanki wody )
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5-2 łyżki masła orzechowego
  • banan
  • niesolone orzeszki ziemne
  • szczypta cynamonu



Wykonanie:


Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem, następnie opłukać na sicie pod bieżącą wodą.
Opłukaną kaszę przełożyć do rondla, zalać mlekiem i gotować pod przykryciem do miękkości ( około 15-20 minut ).
W międzyczasie  obrać ze skóry banana i pokroić go w ukośne plasterki.
Sernik ricotta na piernikowym spodzie

stycznia 07, 2016

Sernik ricotta na piernikowym spodzie

    Jeśli nie piekliście jeszcze sernika z sera ricotta - pora to nadrobić ! Niezwykle prosty w wykonaniu, a zarazem tak inny od wszystkich sernik. Mój sernik przygotowałam na piernikowym spodzie, wykorzystując tym samym niedojedzone pierniczki świąteczne. Zamiast pierników możecie użyć biszkoptów lub innych suchych okrawków ciast i ciasteczek.


sernik pomarańczowy



Składniki:
  •  400 g suchych pierników lub innych ciastek
  • około 200 g masła ( ilość masła zależy od użytych ciastek )
  • 500 g sera ricotta
  • 300 g mielonego twarogu
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • skórka  z 1 pomarańczy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • ewentuanie: szczypta kardamonu

Wykonanie:
Pierniczki lub inne ciasta pokruszyć w malakserze. W rondelku rozgrzać masło, ostudzić. Ciepłe masło wlewać partiami do okruszków. Nie wlewać od razu całości, gdyż może okazać się ,że masła jest za dużo. Okruszki z masłem powinny się lekko lepić, ale nie mogą ociekać masłem.
Masą z masła i okruszków wylepić dno tortownicy, można uformować niewielki rant.
Spód podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Piec max 10 minut.

Wigilijne spotkanie Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej

stycznia 07, 2016

Wigilijne spotkanie Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej

    Dziś znowu wspominamy...Tym razem wspomnienia dotyczyć będą wigilijnego spotkania lubelskich blogerek.
To już drugi rok, jako organizujemy "opłatkowe" spotkanie. Okazji do wspólnych spotkań nie ma zbyt wiele, zwykle przeszkodą jest czas. Są jednak takie okoliczności i takie wydarzenia, na których być trzeba.

W ferworze przedświątecznej bieganiny, trudno było mi wygospodarować czas...bo tego zawsze jak na lekarstwo. Mało i mało... Tym bardziej, że sama podróż do Lublina, w jedną stronę trwa godzinkę.
Pokonując przeszkody, i odganiając ten głos za uchem, szepczący: "przecież w tym czasie zdążysz upiec pierniki, posprzątać dom, zrobić zakupy..." - rzuciłam wszystko i pojechałam.



Spotkanie nasze odbyło się w niewielkiej, niezwykle klimatycznej restauracji INSOMNIA Cafe & Restaurant w Lubinie. Przygotowano nam pięknie nakryty stół. Na "wigilijną kolację" z menu restauracji zamówiłyśmy rosół jerozolimski i aromatyczną herbatę. Rosół nie podbił ani mego serca, ani podniebienia. Cóż, nie każdy lubi to samo. Herbatki za to wypiłam dwie ogromne filiżanki. Pyszna, to mało powiedziana. W tej filiżance kryła się jakaś zimowo-świąteczna magia, która upajała me zmysły i roztaczała cudowne ciepło, ciepło nie tylko fizyczne, ale i ciepło spokoju wewnętrznego.

Śniadaniowe bułeczki scones

stycznia 06, 2016

Śniadaniowe bułeczki scones

    Za oknem mróz nie odpuszcza. Co zrobić by dłużej pozostać w przytulnych czterech ścianach? Upiec sobie bułeczki na śniadanie ! O tak, to pomysł wprost doskonały. Fakt faktem, nie będziemy piekli ich o 5 rano, przed pracą. Takie wypiekanie zostawcie sobie na leniwe weekendy lub inne wolne dni.
Scones to angielskie bułeczki śniadaniowe. Wyrabiać je możecie zarówno na słodko, jak i na słono. Słone doskonale sprawdzają się jako imprezowe przekąski, a słodkie, cóż - z powodzeniem zastępują nawet domowe ciasto.
Do bułeczek dodawać możecie przeróżne składniki: bakalie, nasiona, zioła, czekoladę, sery. Scones, te już gotowe zajadajcie z domowym dżemem, serkiem śmietankowym lub kwaśną śmietaną. Mniam ! Prosto i pysznie.


* Zobaczcie też:
PRZEPIS na scones wytrawne.








Składniki:
( użyłam szklanki o pojemności 250 ml )

  •   2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego ( ewentualnie biały )
  •   100 g zimnego masła
  •   1 jajko
  •   2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •   około 1/2 szklanki mleka
  •   2 łyżki żurawiny suszonej
  •   2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych lub innych orzechów
  •   1 łyżka płatków migdałowych



WYKONANIE:
Orzechy i żurawinę posiekać na drobniejsze kawałki.

W misce połączyć mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Masło połączyć niedbale ze składnikami sypkimi, rozcierając w palcach - mają pozostać niewielkie grudki masła.

Dodać jajko, bakalie i stopniowo wlewać mleko - zagnieść zwarte ciasto, nie koniecznie zużywając całe mleko. Ciasto podzielić na 2 części.
Pierniczkowa magia...czyli dziecięca radość podczas warsztatów dekorowania pierniczków

stycznia 05, 2016

Pierniczkowa magia...czyli dziecięca radość podczas warsztatów dekorowania pierniczków

     Święta już za nami...ale powspominać przedświąteczne wydarzenia warto. W Świętach kryje się jakaś magia, dla jednych oczywista, dla innych utajona. Magię odkrywają i magią tą żyją beztroskie dzieciaczki. To w ich towarzystwie powracamy do naszych najpiękniejszych wspomnień, tych z dawien dawna, tych bardzo odległych, przechowywanych w zakamarkach pamięci. Odkrywamy na nowo, co jest najważniejsze, za czym warto gonić, a co odłożyć na jutro.




18 grudnia podczas warsztatów dekorowania pierniczków, zorganizowanych dla pierwszaków ze Szkoły Podstawowej w Stróży miałam okazję oglądać radość, szczęście i beztroskę. Widziałam pasję, kreatywność i chęć tworzenia. Małą szkolną salkę wypełniły dziecięce chichoty i rozmowy pełne zachwytów. I w tej atmosferze, przesyconej szczęściem, powstawały bajecznie kolorowe pierniczki...

Wydarzenie mogło odbyć się, dzięki uprzejmości marki Dr.Oetker . Produkty Dr.Oetker to cała gama dekoracji cukrowych, czekoladowych, opłatkowych. To kolorowe lukry, pisaki cukrowe, posypki. Dzięki takim ozdobom dekorowanie ciastek daje wiele satysfakcji, a efekt końcowy zachwyca.

Jako, że podczas warsztatów nie mieliśmy możliwości wypiekać na miejscu ciasteczek, to nader zaszczytne zadanie przypadło w udziale mojej Igusi. Wałkowanie, wycinanie, układanie  i pieczenie. Iga spisała się doskonale i z pełnym pudełkiem świeżo wypieczonych pierniczków pomaszerowała do szkoły.




Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo