Świąteczne cupcake  piernikowe z dodatkiem likieru Bailey's

grudnia 22, 2015

Świąteczne cupcake piernikowe z dodatkiem likieru Bailey's

   Jeśli praktykujecie obdarowywanie bliskich słodkimi, własnoręcznie przygotowanymi prezentami - ten przepis jest dla Was. Proste babeczki w świątecznym odzieniu zrobią wrażenia, to pewne. Zapakujcie je w ozdobne pudełeczka lub w celofan. Taki prezent od serca, to najlepszy prezent.

Moje babeczki udekorowałam lukrem, takim samym, jakim dekoruję pierniczki. Przepis znajdziecie TUTAJ. Na lukrze przykleiłam dekoracje z masy cukrowej. Równie dobrze możecie oblać babeczki białą czekoladą i udekorować cukrowymi posypkami lub czekoladowymi drażetkami.


muffinki piernikowe



Składniki:
( na około 18 babeczek )

  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki likieru Baileys's ( może być tańszy odpowiednik ) 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • otarta skórka z 1/2 pomarańczy

Do dekoracji:
  • lukier lub czekolada
  • masa plastyczna
  • cukrowe lub czekoladowe posypki



Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Do utartego masła dodawać po jednym jajku - cały czas ucierając.
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą kawą oraz przyprawą do piernika.

Do masy maślano-jajecznej dodać skórkę otartą z pomarańczy, następnie dodawać na zmianę mąkę i likier.

Kruche babeczki z musem czekoladowym

grudnia 20, 2015

Kruche babeczki z musem czekoladowym

   Lubicie słodkości w wersji mini ? Lubicie zaskakiwać znajomych efektownymi wypiekami ? Koniecznie zróbcie kruche babeczki z czekoladowym wypełnieniem. Pyszne są i taaaakie urocze. Śmiało wpisujcie je do świątecznego słodkiego menu, przyozdobione śnieżynkami cukrowymi staną się także dekoracją stołu.

kruche babeczki z kremem czekoladowym


Ciasto kruche:

  • 200 g zimnego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli


Mus czekoladowy:
  • 150 g czekolady deserowej
  • 250  g serka mascarpone
  • 50 g śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
  •  dżem/galaretka porzeczkowa


 Wykonanie:
 Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki nieco większe od foremek na babeczki. Ciastem wykleić foremki, mocno dociskając do brzegów i nakłuć widelcem.

 Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki.

Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami

grudnia 15, 2015

Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami

    Na pewno nie raz miałeś drogi czytelniku, droga czytelniczko tę sytuacje. Kupujesz banany, za dużo, bo zjadasz jednego dnia jeden, drugiego kolejny i dość. Odechciało Ci się, wolisz pomarańcze. A banany leżą, leżą i leżą. Robią się coraz bardziej żółte, z czasem pojawiają się na nich drobne kropeczki, które po upływie następnych kilku dni przeobrażają się w duże brunatno-czarne plany. Zdarza się , że zauważasz je dopiero, gdy skórka zupełnie sczerniała. I co ? Wyrzucasz, bo przecież przejrzałe banany nie smakują dobrze. To fakt ! Ale, na wszystko jest sposób. Nie wyrzucaj przejrzałych bananów, one świetnie sprawdzają się w wypiekach. Dodaj jeden lub dwa zgniecione banany do czekoladowych muffinek, dzięki nim staną się wilgotne. A może zrobisz brownie z bananem ? Lub, tak jak ja, upieczesz chlebek bananowy. Ach ! Co za smak, co za smak. Wypiek doskonały, a i narobić się przy nim nie trzeba.
Inspiracją do wypieku, był przepis na chleb bananowy z bloga Chillibite. Jednak z niedoboru składników i ogólnej "biedy przedzakupowej" musiałam dostosować go do panujących w mej spiżarni warunków.



chlebek bananowy z bakaliami



Składniki:

  • 3-4 przejrzałe banany ( waga bez skóry około 370g )
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru ( lub mniej jeśli wolicie mniej słodkie wypieki )
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego
  • 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego
  • 30 g śmietanki 30 %
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 70 g czekolady deserowej
  • około 60-70 g dowolnych bakalii
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • ewentualnie kilka kropli olejku rumowego


Wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem, dodać do nich otartą skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy.
Czekoladę pokroić w drobne kawałki.
Mąkę wymieszać z sodą i przesiać.

W misie miksera utrzeć jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Do jaj dodać powoli olej i olejek rumowy. Następnie dołożyć rozgniecione banany, jogurt i śmietankę - zmiksować. Wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać do ciasta bakalie i czekoladę - wymieszać.

Deser z  musem śliwkowym i ciastkami speculoos

grudnia 07, 2015

Deser z musem śliwkowym i ciastkami speculoos

   Nie ma to jak porządna dawka kalorii w słodkim wydaniu !
Wiem, wiem ... teraz jest moda na fit. No ale, przecież nie można być szczęśliwym, rezygnując z cukru ;) Wiadomo - UMIAR przede wszystkim, bo zdrowie najważniejsze. Niemniej jednak, dobry deser, nie jest zły. Zwłaszcza jeśli okazja sprzyja, bo akurat urodziny, rocznica, imieniny, święto czekolady, dzień uśmiechu czy co tam jeszcze....
To jak, masz dziś/jutro specjalną okazję ? A może zrobisz deser bez okazji, bo przyznam szczerze - nie warto czekać !

deser z ciastkami speculoos



Składniki:
  • 450 g śliwek mrożonych ( w sezonie świeżych )
  • 3/4 szklanki czerwonego wina - wytrawne lub półwytrawne
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 nasion kardamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 220 g jogurtu greckiego light
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 150-200 g ciastek korzennych speculoos



Wykonanie:
Śliwki umieścić w garnku, dodać przyprawy korzenne, zalać winem i gotować pod przykryciem 15 -20 minut, aż przyprawy uwolnią aromat. Po tym czasie dodać cukier trzcinowy i gotować śliwki bez przykrycia, aż większość płynu odparuje. Odstawić śliwki do ostygnięcia. Gdy wystygną wyjąć cynamon, anyż i kardamon i zmiksować śliwki na mus.

Magazyn AROMAT vol. 3 - ZIMA

grudnia 07, 2015

Magazyn AROMAT vol. 3 - ZIMA

    Dziś Lubelska Blogosfera Kulinarna przedstawia światu już trzeci numer Magazynu "AROMAT". W zimowym wydaniu, jak zapewne się domyślacie dania idealne na zimę i świąteczny czas.
Na wirtualnych kartkach magazynu znajdziecie przepisy na ciepłe śniadania (  to mój wkład w magazyn ), jadalne prezenty, rozgrzewające napoje ( *tylko dla dorosłych ), przepiękne torty w świątecznej odsłonie, bezglutenowe przepisy wigilijne i mnóstwo innych pyszności.
W numerze także ciekawe wywiady i reportaże. Jest też specjalny temat, poświęcony winom - tu dowiecie się jak dobrać idealne wino do potraw. Oczywiście nie zabrakło też świątecznego diy.


magazyn kulinarny



Magazyn dostępny pod adresem: http://issuu.com/magazynaromat/docs/aromat_zima_c3e4a66316049f/17?e=17837286/31813202



*** Nasza lubelska grupa będzie wdzięczna za każde udostępnienie i informację o magazynie. Dlatego jeśli uważasz, że Twoi znajomi też powinni chociażby obejrzeć Magazyn AROMAT - udostępnij link na portalach społecznościowych.
Szybki makaron z indykiem i szynką dojrzewającą

grudnia 04, 2015

Szybki makaron z indykiem i szynką dojrzewającą


    Obiad w 15 minut ? To możliwe. Niezwykle szybki makaron, to danie, którym zaskoczycie rodzinę lub niespodziewanych znajomych. Robi się migiem, a smakuje niczym wytworne danie. I wcale nie trzeba być mistrzem patelni, żeby je przygotować. Myślę, że laik z dwiema lewymi rękami, tez da sobie radę ;)

Do mojego dania podałam wodę Sanpellegrino z limitowanej edycji z etykietą Real Foodie. Real Foodie to międzynarodowy portal skupiający blogerów, szefów kuchni i pasjonatów gotowania z całego świata. Zachęcam do zaglądania i czerpania inspiracji kulinarnych.


 Wodę Sanpellegrino oraz szeroki asortyment produktów z krajów śródziemnomorskich możecie kupić w delikatesach online Smaki Południa.


szybki makaron


Składniki:

  • 300 g makaronu świderki lub innego
  • 300 g mięsa z piersi  indyka
  • 3-4 plasterki szynki dojrzewającej
  • 4-5 suszonych pomidorów z oleju
  • 6-8 oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml śmietanki 30%
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • ser dojrzewający 



Wykonanie:
Makaron ugotować al dente, wg wskazówek na opakowaniu.

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę.
Na patelni na 2 łyżkach oliwy, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać rozgniecione ząbki czosnku. Po chwili dodać mięso z indyka, usmażyć.
Słodki omlet z czekoladą i truskawkami

grudnia 01, 2015

Słodki omlet z czekoladą i truskawkami

    Jeśli zamroziliście latem truskawki - jesteście szczęściarzami. Możecie bowiem zjeść dziś pyszny omlet z czekoladą i truskawkami. A gapy ... zjedzą jutro, jak kupią truskawki w sklepie. Tylko koniecznie mrożone, świeży o tej porze roku tylko ładnie wyglądają.
Omlet to doskonała propozycja na słodkie śniadanie. I robi się go całkiem szybko. Fakt, że smaży się kilka minut, ale w tym czasie możecie umalować oczy lub ułożyć fryzurę...a on "sam się zrobi".

słodki omlet

Składniki:
* 2 jajka
* 30 ml mleka
* 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego ( można pominąć )
* 2 kostki gorzkiej czekolady
* 5-6 mrożonych truskawek ( w sezonie - świeżych )
* 1 łyżeczka  miodu
* 1 łyżeczka masła



Wykonanie:
Truskawki rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku. Następnie owoce przekroić na pół.
Jajka dokładnie wymieszać z mlekiem i cukrem - do lekkiego spienienia.
Czekoladę posiekać nożem.

KONKURS z Kawą Inką - Twój sposób na kawę

grudnia 01, 2015

KONKURS z Kawą Inką - Twój sposób na kawę


      Nie wiem jak u Was, mam nadzieję, że podobnie.... Kawa Inka to moje wspomnienie z lat dzieciństwa. przyznać się muszę, że nie przepadałam za tym smakiem. Niemniej jednak, czerwone pudełko jakoś utkwiło w mej pamięci na dobre. I choć nie był to dla mnie wtedy rarytas, to ciepłę wspomnienia, beztroskich at powodują uśmiech na twarzy.
Teraz się pozmieniało. Kawę zbożową uwielbiam i pijam nader często.  Dlatego mam do Was konkursową prośbę ... Przygotujcie dla mnie kawę Inkę na sposób wyjątkowy. Podajcie mi ją w sposób niebanalny, tak w sam raz na jesienno-zimowe chłody.
 Czy to z jakimś dodatkiem smakowym lub w niesamowitej scenerii ...  Niech ogranicza Was tylko granica fantazji. Czekam niecierpliwie.




ZADANIE KONKURSOWE


Zaserwuj mi kawę Inkę w sposób niebanalny


NAGRODY:
Zestaw 8 kaw Inka, torba na zakupy i kubek






************************************************************************************


REGULAMIN KONKURSU:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo