grudnia 22, 2015
Świąteczne cupcake piernikowe z dodatkiem likieru Bailey's
Jeśli praktykujecie obdarowywanie bliskich słodkimi, własnoręcznie przygotowanymi prezentami - ten przepis jest dla Was. Proste babeczki w świątecznym odzieniu zrobią wrażenia, to pewne. Zapakujcie je w ozdobne pudełeczka lub w celofan. Taki prezent od serca, to najlepszy prezent.
Moje babeczki udekorowałam lukrem, takim samym, jakim dekoruję pierniczki. Przepis znajdziecie TUTAJ. Na lukrze przykleiłam dekoracje z masy cukrowej. Równie dobrze możecie oblać babeczki białą czekoladą i udekorować cukrowymi posypkami lub czekoladowymi drażetkami.
Składniki:
( na około 18 babeczek )
Do dekoracji:
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Do utartego masła dodawać po jednym jajku - cały czas ucierając.
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą kawą oraz przyprawą do piernika.
Do masy maślano-jajecznej dodać skórkę otartą z pomarańczy, następnie dodawać na zmianę mąkę i likier.
Moje babeczki udekorowałam lukrem, takim samym, jakim dekoruję pierniczki. Przepis znajdziecie TUTAJ. Na lukrze przykleiłam dekoracje z masy cukrowej. Równie dobrze możecie oblać babeczki białą czekoladą i udekorować cukrowymi posypkami lub czekoladowymi drażetkami.
Składniki:
( na około 18 babeczek )
- 150 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 2/3 szklanki likieru Baileys's ( może być tańszy odpowiednik )
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- otarta skórka z 1/2 pomarańczy
Do dekoracji:
- lukier lub czekolada
- masa plastyczna
- cukrowe lub czekoladowe posypki
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Do utartego masła dodawać po jednym jajku - cały czas ucierając.
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą kawą oraz przyprawą do piernika.
Do masy maślano-jajecznej dodać skórkę otartą z pomarańczy, następnie dodawać na zmianę mąkę i likier.