Pieczona pierś z indyka

listopada 26, 2015

Pieczona pierś z indyka

   Ha ! To Was zaskoczyłam, co ? Upiekłam, ale nie ciasto. No cóż, pieczone mięsko też lubię... Może mniej niż czekoladowe brownie czy kruchą tartę, niemniej jednak, od czasu do czasu piekę i zajadam.
Pieczone mięsko, tu akurat filet z indyka, smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, np do kanapek lub sałatki.
A dlaczego indyk ? Indyk to najwartościowsze mięso drobiowe. Zawiera znikomą ilość tłuszczu i spora ilość białka. Wskazane osobom walczącym z kilogramami oraz małym dzieciom.
Przygotowanie takiego "pieczystego" zajmie Wam naprawdę niewiele czasu. Przekonajcie się i zróbcie takie dla rodzinki.

mięso pieczone


Składniki:
  • około 1 kg mięsa z piersi indyka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 2 łyżki sosu teriyaki lub sosu sojowego ( jeśli nie macie - sól )


Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Filet przekroić na dwa mniejsze kawałki.

Cebulę i czosnek obrać z łupin. Cebulę pokroić w półplastry, czosnek w cienkie plasterki.
Sos teriyaki/sojowy wymieszać z przyprawami.

Mięso natrzeć przyprawami, przełożyć do miski, obłożyć cebulą i czosnkiem. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum godzinę do lodówki.

Bezglutenowe warsztaty z Kawą Inka ... i Tomaszem Jakubiakiem !

listopada 24, 2015

Bezglutenowe warsztaty z Kawą Inka ... i Tomaszem Jakubiakiem !

     Dokładnie miesiąc temu, 24 października, uczestniczyłam w rewelacyjnych warsztatach. Na warsztaty zapraszała kultowa Kawa Inka ! Na pewno znacie :)

A dlaczego warsztaty bezglutenowe i kawa zbożowa, zapytacie ? Otóż, spieszę z  wyjaśnieniami... Od niedawna w portfolio produktów Inka pojawiła się nowość - kawa zbożowa bezglutenowa. Tak, tak - cieszcie się "bezglutenki" - wreszcie coś dla Was !

Warsztaty odbyły się w Garze Jakubiaka i poprowadził je nie kto inny, jak sam Tomasz Jakubiak z ekipą pomocników.


Ale o co chodzi z dietą bezgutenową ? Czy to przymus, moda , fanaberia ? Śmiem twierdzić, że po troszku  wszystkiego. Na pewno są osoby, które diety potrzebują, ze względu na uwarunkowania genetyczne, ale są też tacy, którzy świadomie z glutenu rezygnują. Sama mam mały epizod, kiedy to ze względu na dziecko, które musiało na pewien czas gluten odstawić, ja także zrezygnowałam z produktów zawierających gluten. Co mogę stwierdzić po tym doświadczeniu ? Na pewno czułam się lepiej. Ale czy to ze względu na brak glutenu w pożywieniu ? Nie koniecznie. Raczej ze względu na fakt, że dieta ta wymaga wyeliminowania prawie wszystkiego, co gotowe, przetworzone itp. W diecie tej, każdy posiłek trzeba dobrze przemyśleć i skomponować. A co za tym idzie - wybiera się produkty świadomie.


Sałatka z pęczaku z pieczonym buraczkiem

listopada 23, 2015

Sałatka z pęczaku z pieczonym buraczkiem

  Jedz kasze - jedz zdrowo ! Mam nadzieję, że Ty drogi czytelniku, jesteś z kaszami za pan brat. Kasze to bogactwo składników mineralnych i odżywczych - nie zapominaj o nich. Jaglana, gryczana, pszenna, ta drobna i gruba, palona i jasna - dla każdego coś dobrego !
Czy jak kasza, to gulasz ? O nie, nie... Kasze sprawdzają się doskonale w różnych daniach i potrawach. Dziś proponuję coś prostego, czyli sałatkę. Sałatka w klimacie zimowym, a nawet świątecznym. Chyba, że tylko mi buraki i ich smak, kojarzą się ze Świętami...

sałatka z buraczkiem



Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 3 buraczki czerwone ( średniej wielkości )
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Buraczki umyć i osuszyć. Owinąć każdy buraczek w papier do pieczenia i ułożyć na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez około 1,5 godziny. Ja buraczki piekę zazwyczaj przy okazji pieczenia czegoś więcej. Upieczone buraczki pozostawić do ostygnięcia.

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, wg zaleceń na opakowaniu. Ugotowaną kaszę przelać zimną wodą, pozostawić aż ocieknie z wody i wystygnie.

Pieczona dynia - jak upiec dynię idealną !

listopada 19, 2015

Pieczona dynia - jak upiec dynię idealną !

    Dziś banalnie ! Nie będzie to przepis, a raczej porada. Porada - jak upiec dynię. Czy to takie trudne, żeby pisać na blogu ? Czy można popełnić błąd, podczas pieczenia dyni ? Czy to nie "intuicyjne" zadanie ? Pytań może być wiele.
Postanowiłam stworzyć ten wpis, gdyż nie zawsze piekłam dynię idealnie. Zdarzało się, że była sucha, spieczona i twarda... Aż do czasu.

jak piec dynie


Do pieczenia nadaje się każda dynia. Zarówno piżmowa, makaronowa czy hokkaido...czy jeszcze jakaś inna.
Dynię przed pieczeniem należy umyć i osuszyć.

Do krojenia dyni użyjcie dużego noża. Dynię przekrójcie na pół lub na ćwiartki- nie wydrążajcie nasion.
Ja często piekę dynię, gdy w piekarniku siedzi "coś jeszcze". Wówczas układam dynię na blasze/siatce razem z "tym czymś" i piekę w zadanej temperaturze, aż zmięknie. Jeśli "coś" wychodzi z piekarnika wcześniej, a dynia nadal jest twarda, zmniejszam temperaturę do 150 stopni i dopiekam dynię.

Krem cytrynowy ( krem do tart i kruchych babeczek )

listopada 18, 2015

Krem cytrynowy ( krem do tart i kruchych babeczek )

  Zapachniało cytrusami ... To znaczy, że zima tuż, tuż ! Bo to właśnie zimą sklepy pachną cytrynami, mandarynkami i pomarańczami. I to właśnie zimą, ceny cytrusów, wołają z półek - "KUP MNIE"... i zrób ze mną coś - coś wyjątkowego. Nie wrzucaj do gorącej herbaty, nie zjadaj ot tak wprost.
Krem cytrynowy, zagęszczany lemon curd, świetnie sprawdza się jako nadzienie do tart, kruchych babeczek, a także do przekładania ciasteczek czy bezików.  Równie bosko smakuje wyjadany wprost ze słoiczka !

lemon curd


Składniki:
  • 3 cytryny
  • 1//2 pomarańczy 
  • 180 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 10 g żelatyny


Wykonanie:
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - odstawić do napęcznienia. 
Wycisnąć sok z cytryn i pomarańczy. Sok przelać do rondelka, dodać cukier puder, wymieszać  i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać masło - rozpuścić.

Sernik dyniowo-kajmakowy

listopada 12, 2015

Sernik dyniowo-kajmakowy

    Już chyba nie raz wspominałam, że obok sernika obojętnie nie przechodzę. Taka ze mnie sernikomaniaczka ! Żadna dieta, żadne zakazy, nakaz i co tam jeszcze, nie odciągną mnie od tego smakołyku. Zjem zawsze i wszędzie. Sernika nie odmawiam. Newer !
Jako, że dynie nadal zalegają na sklepowych półkach, co mnie bardzo, bardzo raduje, użyłam jej do przygotowania sernika. Smak - niebanalny, kolor - mega ooptymistyczny !

sernik z kajmakiem



Składniki:

Na spód:

  • 350 g okruszków biszkoptowych ( u mnie pozostałości z blatów biszkoptowych ) lub ciastek - biszkoptów
  • 200 masła
Masa serowa:
  • 750 g miękkiego sera twarogowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 200 masy kajmakowej
  • 300 g pure z pieczonej dyni
  •  1 budyń waniliowy
  • szczypta cynamonu



 Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku, stawiając na małym ogniu. Rozpuszczone odstawić do ostygnięcia.
Okruszki biszkoptowe/biszkopty  pokruszyć w malakserze.
Do poruszonych ciastek wlać przestygnięte masło - połączyć składniki. Powstałą masą wylepić dno i i boki tortownicy średnicy 26 cm.
Tak przygotowany spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10-12 minut. Wyjąć tortownicę z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.


 KONKURS "Pyszne na słodko" - wygraj książkę Anny Starmach

listopada 05, 2015

KONKURS "Pyszne na słodko" - wygraj książkę Anny Starmach

    Dokładnie wczoraj, 4 listopada swoją premierę miała najnowsza książka kulinarna Anny Starmach. Z tej okazji na moim blogu konkurs, w którym do wygrania są 2 egzemplarze książki.

wygraj książkę


Tym razem autorka kusi słodkimi pysznościami. Książka pt. "Pyszne na słodko" to zbiór 88 przepisów na ciasta, ciasteczka, babeczki, zapiekanki, desery. Znajdziecie tam również przepisy na słodkie przetwory, szybkie naleśniki i placuszki. W książce nie brakuje klasyków, takich jak brownie, pavlova czy makowiec. Każdy łasuch, zarówno ten duży, jak i mały znajdzie coś dla siebie. Przepisy Ani nie są skomplikowane. Większość z nich nie powinna sprawiać kłopotów nawet laikowi. Wystarczy odrobina chęci, zacięcia i bach ! ... ciasteczka czy prosty deser zjawi się na Waszym stole.
Przepisy napisane są w sposób jasny, przejrzysty, łatwy do zrozumienia. Składniki - niewyszukane, takie, które z łatwością dostaniecie w każdym większym sklepie.
W książce znajdziecie przepisy na różne okazje: święta, urodziny, przyjęcie w gronie przyjaciół. Są pączki, są pierniczki...
Na końcu książki znajdziecie porady, jakże przydatne podczas pieczenia i gotowania. A tuż za nimi, puste stronice na własne zapiski.




Mi książka bardzo się podoba. Świetnie wydana ! Piękne zdjęcia, przejrzysty druk, twarda oprawa ... i tasiemka do zaznaczania przepisów ;)
Moja mała "kuchareczka" obejrzała książkę kilkakrotnie, wołając: "to zrób mamo, to zrób mamo...i to też ".

Książki możecie kupić  teraz w promocyjnej cenie 37,43 zł w księgarni internetowej Znak.

Możecie także WYGRAĆ książki w konkursie. Szczegóły poniżej, w regulaminie.


wygraj książkę


REGULAMIN KONKURSU:



1. Organizatorem konkursu jestem ja, a konkurs zostanie przeprowadzony na blogu  http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/.

"Meksykański" gulasz z soczewicy z kiełbaskami i dynią

listopada 03, 2015

"Meksykański" gulasz z soczewicy z kiełbaskami i dynią

   Zimno...zimno...coraz zimniej ! Tak to właśnie będzie. Nie zapadniemy w zimowy sen, nie obudzi nas wiosenny śpiew ptaków i ciepło słonecznych promieni, soczystość zielonych traw, zapach krokusów.... O nie ! Musimy zimę przetrwać. A jak ? Solidna porcja rozgrzewającego, pikantnego gulaszu (?), z soczewicą, kiełbaskami, fasolą, dynią...i co tam jeszcze w czeluściach lodówki znajdziecie. Taki gulasz lubi wiele składników, ważne tylko, by go porządnie doprawić, no i może granic fantazji nie przekraczać i nie wrzucać do gara, jak i co popadnie...
Aha...jeśli jesteś wegetarianinem, pomiń mięsne dodatki w daniu - też będzie smacznie !

soczewica na pikantno


Składniki:
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1/2 pieczonej dyni hokkaido ( nie za duża )
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 250 g kiełbasek ( u mnie patyczki szynkowe Tradycyjne Jadło  )
  • 400-500 ml passaty pomidorowej ( przecieru pomidorowego, NIE koncentratu )
  • olej rzepakowy do smażenia
  • przyprawa do potraw meksykańskich Appetitta ( lub przyprawy wedle uznania )



Wykonanie:
Soczewicę ugotować w dwóch szklankach wody, lekko osolić.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone w kawałki kiełbaski - smażyć razem 2-3 minuty. Kiełbaski z cebulą przełożyć do szerokiego rondla lub niewysokiego garnka, dodać ugotowaną soczewicę i zalać całość passatą pomidorową. Gotować kilka minut.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo