Halloween Cake Pops

października 29, 2015

Halloween Cake Pops

     No dobra, zarzekałam się, wypierałam ...i uległam ! ULEGŁAM tej głupocie !
Halloween, dzień przez jednych wyklęty, przez innych uwielbiany, a jeszcze przez innych zapomniany. Czym jest dla mnie Halloween zapytacie - w sumie niczym.Nie celebruję, nie obchodzę, nie przebieram się ani ja, ani moje dzieci, nie urządzam "krwawych" przyjęć, nawet horrorów nie oglądam. Ot, czasem dynię wyrzeźbimy...i postraszymy lampionem sąsiadów ;)
Nie lubię w tym "święcie" jednego, nie lubi, nie cierpię, nie znoszę wszechobecnego PASKUDNEGO jedzenia. Krwawych ciast, upiornych, kościstych ciasteczek, przebrzydłych sałatek z robalami...Nie lubię brzydkich dań !
Wyjątkiem są śmieszne potrawy, zabawne ciastka i desery. Tak, to mogę strawić, zarówno w przenośni, jak i dosłownie. Wam moje halloweenowe cake popsy - dynie też powinny posmakować :)


na halloween


Składniki:
  • 250 g okrawków ciast ( biszkopty, kruche ciastka, piaskowe babki )
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 g masy krówkowej


Do dekoracji:
  • 150 g białej czekolady
  •  pomarańczowy barwnik spożywczy ( w żelu lub proszku )
  • kolorowe posypki




Wykonanie:
Okrawki ciast dokładnie  pokruszyć. Do okruszków dodać serek mascarpone i masę krówkową - połączyć składniki.
Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na tacy. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

W międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Czekoladę zabarwić na pomarańczowo barwnikiem spożywczym.

Pełnoziarnisty chlebek figowy z bakaliami

października 27, 2015

Pełnoziarnisty chlebek figowy z bakaliami

  Figę zjedz...FIGĘ !
Czy figa, to nic ? Czy jak figa, to tylko z makiem i pasternakiem ? Oj nie. Figa, królowa jesieni, ubrana w purpurę, pod skórką skrywa czerwone, piękne wnętrze. Kusi słodyczą, soczystością, zachęca i nęci zapachem, kokietuje swym okrągłym, powabnym kształtem... Weź ją, teraz, już ... i zrób chlebek figowy !

słodki chlebek z bakaliami


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju ( u mnie olej z orzechów laskowych )
  • 330 ml maślanki
  • 5 świeżych fig
  • 2 łyżki sezamu
  • 50 g orzechów laskowych
  • 70 g rodzynek
  • po  2-3 łyżki pestek słonecznika i dyni
  • ewentualnie inne bakalie


Wykonanie:
Figi obrać i pokroić w nieduże kawałki.
W wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki mokre, tj. maślankę, olej, jaja, dodać pokrojone  figi - całość zmiksować.

Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.

Wytrawne scones ze szczypiorkiem i oliwkami

października 26, 2015

Wytrawne scones ze szczypiorkiem i oliwkami

   Scones, czyli kruche bułeczki rodem z deszczowej Anglii, poznałam w ...Lublinie. I wcale wtedy nie padało ;)
Podczas targów BAKEPOL, ten prosty, a zarazem tak wyrafinowany w smaku wypiek, przygotowała Anna Maria z bloga KUCHARNIA. Polubiłam, pokochałam i ...zrobiłam swoją wersję. Przepis bazowy, jest nadal przepisem Anny Marii, dodatki wybrałam - rozglądając się wokoło i biorąc to, co było pod ręką, zważając jednak, by wszystko do siebie pasowało. I tak w moich scones wylądował siekany szczypior i zielone oliwki.
A co jeszcze można dodać do wytrawnego ciasta? A niemalże wszystko: suszone pomidory, płatki papryki, wszelkie zioła świeże lub suszone, kapary, smażone, odsączone z tłuszczu grzyby, oliwki, ziarna i co tam jeszcze wyobraźnia Wam podpowiada.
A z czym podać te angielskie bułeczki ? Scones lubią hummus, kremowy serek, gęsty jogurt oraz przeróżne pasty.

wytrawne scones



Składniki:
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 75 g zimnego masła
  • 50 g sera cheddar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 pęczku drobnego szczypiorku
  • 10-12 zielonych oliwek 
  • około 1/2 szklanki mleka


Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Zimne masło pokroić w drobną kostkę i dodać do mąki - rozetrzeć składniki, tworząc grudki.
Ser zetrzeć na tarce. Szczypiorek i oliwki drobno pokroić. Wszystko dodać do mąki z masłem. Dolewać mleko i zagniatać szybko ciasto. Masło w cieście nie musi, a nawet nie powinno zostać idealnie wymieszane. Wskazane jest, aby grudki masła pozostały.

"Słodka Lubella"... czyli konkurs z makaronami w tle !

października 19, 2015

"Słodka Lubella"... czyli konkurs z makaronami w tle !

    W kalendarzu świąt nietypowych, już za parę dni, a dokładnie 25 października, ujrzycie kartkę zatytułowaną "Światowy Dzień Makaronu". Przyznać muszę, że poza Dniem Czekolady, to jedno z moich ulubionych "jedzeniowych" świąt. Z tej okazji mam dla Was konkurs. Zadanie może nie będzie super, extra proste...bo poproszę Was o wykorzystanie makaronów - na słodko ! Róbcie ciasta, zapiekanki, sosy do makaronu i co tam Wam jeszcze przyjdzie do głowy, byle by SŁODKO było !

Możecie korzystać z makaronów tradycyjnych, albo pełnoziarnistych. Może zaskoczycie mnie daniem słodkim, ale zdrowym i fit ? Wybrzydzać nie będę, "zjem" wszystko, co będzie miało w sobie choć odrobinę słodyczy, i tej zdrowej i tej mniej zdrowej... Wszak od czasu do czasu gluten, cukier i reszta "zakazanych" produktów - nie zaszkodzi, a nawet jest konieczna ;)


Pełna gama produktów Lubella dostępna TUTAJ






REGULAMIN KONKURSU:


Muffiny dyniowo-daktylowe z orzechową kruszonką

października 13, 2015

Muffiny dyniowo-daktylowe z orzechową kruszonką

     Dynie...dynie wszędzie ! Taki pomarańczowy zawrót głowy. Czy Wy też uważacie, że dynia z roku na rok, to coraz bardziej rozchwytywane i przetwarzane warzywo ?
Sięgam pamięcią te kilka lat wstecz i co widzę ? Siedzę przy stole i rozgryzam pestki dyni... A co z resztą ? Reszty już nie ma, ktoś wyrzucił. Nie zjadł.
Widzę w książce kulinarnej zupę z dyni, wygląda ciekawie...ale nikt mi jej nigdy nie serwował. Jak smakuje ? Nie wiem... Zamykam książkę, zapominam.
I oto po kilku latach, w październiku, dynie atakuj mnie ze wszystkich stron. Zupa, ciasto, mus... Pieczona, smażona, gotowana... Na słodko, wytrawnie, pikantna... SUPER - ja uwielbiam dynię ! Za smak i za cudowny kolor. To ten kolor, soczyście pomarańczowy sprawia, że najbardziej paskudny, szary, ponury i deszczowy dzień, nie jest już tak straszny !

Dziś dyniowe muffiny. Takie w wersji fit, z daktylami i znikomą ilością cukru. Tylko kruszonka na muffinkach nieco kaloryczna, ale, ale ..wcale jej tam być nie musi ;)

muffiny fit z daktylami


Składniki:
  • 1,5 szklanki pure z pieczonej dyni
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 20 daktyli
  • 2 jajka 
  • 3/4 szklanki napoju sojowego lub chudego mleka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego ( można pominąć )
  • szczypta cynamonu i imbiru mielonego Appetita
 Na kruszonkę: 
( nie jest konieczna)
  • 1 łyżka masła orzechowego ( czubata )
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 łyżki cukru trzcinowego



Wykonanie:
Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki, tj. masło orzechowe, orzechy mielone, cukier i płatki owsiane umieścić w miseczce. Rozetrzeć składniki palcami, tworząc grudki. Wstawić do lodówki.

Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie. Po okołu 20 minutach odlać wodę, a daktyle zblendować.
Pure z dyni zmiksować z olejem, rozdrobnionymi daktylami i jajkami.
W drugim naczyniu wymieszać mąki, sodę, przyprawy i cukier.
Sypkie składniki dodać do składników mokrych, dolać mleko/napój sojowy i wymieszać ciasto.

Tosty z masłem orzechowym i bananem

października 07, 2015

Tosty z masłem orzechowym i bananem

      Od dziś, co jakiś czas na blogu pojawi się propozycja na szkolne kanapki i przekąski, czyli wszystko to co można spakować do lunch boxa. Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo.
Pamiętajcie, że Wasze dzieci muszą w szkole zjeść energetyczny, zdrowy posiłek. Głód nie jest sprzymierzeńcem nauki, niezdrowe posiłki także. Osobiście uważam, że batonik czy ciastko od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi, ale ten batonik ma być tylko dodatkiem, nie jedynym posiłkiem wciągu kilkugodzinnego pobytu w szkole.

Dziś mam dla Was przepis na słodkie tosty do szkoły. Tosty smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Także śmiało, możecie pakować je do plecaków swoich pociech.

tosty z masłem orzechowym




Składniki:
  • 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 banan



Wykonanie:
Na kromkach pieczywa tostowego rozsmaruj masło orzechowe. Pokrój banana w plasterki. Plasterki banana ułóż na dwóch kromkach pieczywa, przykryj pozostałymi kromkami chleba.
Granola orzechowa

października 05, 2015

Granola orzechowa

     Od dziś nie straszne Wam będzie przygotowywanie domowej granoli ! Od dziś zaczniecie mieszać coraz to nowe kompozycje - uwierzcie mi. Bo kto raz zrobi granolę sam, ten nie chce już więcej sklepowych mieszanek.
Domowa granola to przede wszystkim ulubiony smak i pewność składników. Robiąc ją sami, dodajemy to co lubimy, wybierając składniki dobrej jakości.
Dziś polecam Waszej uwadze granolę orzechową, taką typowo jesienną ;)

granola orzechowa


Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów ( laskowe lub włoskie )
  • garść orzechów laskowych ( może być też mix różnych orzechów )
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki dobrego oleju, dodałam olej z orzechów laskowych
  • kilka daktyli
  • łyżka żurawiny


Wykonanie:
 W rondelku podgrzać masło orzechowe, miód i olej - połączyć składniki w jednolitą masę.
Orzechy pokroić w mniejsze cząstki, daktyle także pokroić.

Płatki owsiane wymieszać z orzechami mielonymi i orzechami kawałkami orzechów, dodać masę miodowo-orzechową - wymieszać składniki.
Płatki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 160 stopniach C około 12-15 minut.
Naleśnikowe placuszki z jabłkami

października 01, 2015

Naleśnikowe placuszki z jabłkami

   Znudziły Wam się zwykłe naleśniki ? Macie ochotę na szybkie danie na słodko ? To dobrze, bo mam dla Was przepis na pyszne naleśnikowe placuszki z jabłkami.
Placuszki przygotowałam na mące pełnoziarnistej i napoju sojowym. Z racji, że placuszki zażyczyła sobie moja 6-ścioletnia córa, użyłam napoju sojowego specjalnie przeznaczonego dla dzieci powyżej pierwszego roku życia. Alpro wprowadziło już jakiś czas temu na rynek napój sojowy wzbogacony w wapń i witaminę D.
Oczywiście możecie napój sojowy zastąpić chudym mlekiem, nie rezygnujcie jednak z mąki pełnoziarnistej, na rzecz mąki białej. Spróbujcie zdrowszej wersji naleśników...

jabłka w cieście naleśnikowym


Składniki:
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 300 ml napoju sojowego Alpro lub chudego mleka
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • mała szczypta soli

Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kosteczkę.
Jajka, napój sojowy/mleko, olej, szczyptę soli i mąkę zmiksować na gładkie, jednolite ciasto. Odstawić ciasto na 10 minut. Po tym czasie dodać jabłka i ewentualnie trochę cynamonu do smaku.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo