Przegląd tortów - dekoracje 3

września 27, 2015

Przegląd tortów - dekoracje 3


   Dziś nie będzie przepisu, dziś pokażę Wam kilka moich tortów. Oj, dawno już tego nie robiłam !
Mam nadzieję, że lubicie czasem tylko pooglądać fotki - ja lubię :)
Więcej tortów obejrzeć możecie TUTAJ
A jeśli zamarzy Wam się skosztować moich wypieków - zapraszam do kontaktu.
Poniżej z najdziecie torty z różnymi dekoracjami, głównie dla dzieci.
Są torty  w stylu angielskim, dekorowane tylko masą cukrową, są też torty z dekoracją łączoną: krem maślany i masa cukrowa. Inne torty dekorowałam bitą śmietaną bawioną, a jeszcze inne bitą śmietaną i owocami.


UWAGA: wpis zawiera obrazki 18+ ;)


Tort Monster High - Draculaura ( krem maślany i masa cukrowa )

Tort Minie ( śmietana barwiona )

Pełnoziarniste muffiny czekoladowo-bananowe

września 23, 2015

Pełnoziarniste muffiny czekoladowo-bananowe

     Słodko nie musi oznaczać niezdrowo. Wystarczy kilka zamienników i klasyczne muffiny przeistaczają się w wersję bardziej odżywczą, pełną zdrowych składników.
Muffiny polecam jako przekąskę do szkoły/pracy, ale także jako "ciasteczko" do kawy.


pełnoziarniste muffinki czekoladowe


Składniki:
( na 18-20 muffinek )
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 100 g czekolady ( proporcji 50g gorzkiej, 50 g mlecznej lub tylko gorzka)
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego ( można pominąć )
  • 1/2 szklanki napoju sojowego czekoladowego Alpro ( lub chudego mleka )
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 banany


Wykonanie:
Banany obrać ze skóry i pognieść widelcem w miseczce.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli umieścić miseczkę z czekoladą w gorącej, nie gotującej się wodzie i pozostawić do rozpuszczenia.

Przygotować dwa naczynia. W jednym wymieszać wszystkie suche składniki, tj. mąki, , cukier i sodę.
W drugim naczyniu umieścić składniki mokre -  jaja, rozpuszczoną czekoladę, pogniecione banany i napój czekoladowy, szybko zmiksować, do połączenia składników.

Śniadanie do pracy, czyli jogurt, granola i śliwki

września 18, 2015

Śniadanie do pracy, czyli jogurt, granola i śliwki

   Wiem, że każdy z Was spieszy się do pracy, szkoły, czy gdziekolwiek indziej... Wiem, że macie milion wymówek... Ale wstańcie 10 minut wcześniej i zróbcie sobie coś pysznego, czym będziecie się delektować podczas przerwy  na drugie śniadanie. Zapewniam Was, że kolejnego dnia wstaniecie znowu wcześniej, by przygotować kolejną porcję słoiczkowego śniadanka.

granola z jogurtem i owocami

Składniki:
  • 120-150 ml jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki granoli lub musli
  • 8-10 śliwek węgierek 
  • szczypta cynamonu ( u mnie cynamon  Appetita )
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego ( nie koniecznie )
  • odrobina wody


Wykonanie:
Przygotować sobie nieduży słoiczek z zamknięciem. Im bardziej  nietuzinkowy słoiczek, tym fajniej śniadanko wygląda ;)

Śliwki umyć, wypestkować. Na dno rondelka wlać odrobinę wody, nie więcej niż 50 ml. W garnku umieścić śliwki, dodać cukier i smażyć aż owoce zaczną się rozpadać. Odstawić do wystygnięcia. Owoce można przygotować wieczorem, dnia poprzedniego.

Cukinia faszerowana tuńczykiem i soczewicą

września 18, 2015

Cukinia faszerowana tuńczykiem i soczewicą

   Wiem, nie każdy lubi tuńczyka ! Są tacy co go wręcz nie cierpią. Nie będę Was na siłę przekonywała, bo danie smakuje tuńczykiem i to dość wyraźnie. Ale jest i ta druga połowa, co tuńczyka wręcz uwielbia, albo...choć trochę lubi. I to dla Was jest ten przepis, przepis na proste danie, czyli cukinie faszerowane tuńczykiem. A poza rybką znajdziecie w farszu także soczewicę czerwoną i kukurydzę. Mniam !

cukinia z tuńczykiem


Składniki:
  • 5 średniej wielkości cukini
  • 300 g tuńczyka w sosie własnym
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz, tymianek, opcjonalnie sól
  • mozarella lub żółty ser 
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Cukinie umyć, osuszyć i przeciąć na wzdłuż. Każdą połówkę wydrążyć i delikatnie posolić.

Soczewicę ugotować według instrukcji z opakowania, nie solić.
Na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę.Do podsmażonej cebuli dodać odsączonego tuńczka i kukurydzę -podsmażyć przez 2-3 minuty. Dodać ugotowaną soczewicę, passatę i koncentrat pomidorowy - wymieszać i podgrzać. Na koniec doprawić farsz przyprawami.

Kremowe risotto dyniowe z kurczakiem

września 18, 2015

Kremowe risotto dyniowe z kurczakiem

     Sezon dyniowy uważam za otwarty ! Na pierwszy ogień - risotto. Dzięki musowi z pieczonej dyni risotto jest niezwykle kremowe. A jego kolor, tak intensywny wprawia w zachwyt.
Risotto możecie śmiało zajadać bez dodatków, ale jeśli myślicie o bardziej sytym posiłku, podajcie je z kurczakiem.

risotto z kurczakiem


Składniki:
  • 200g ryżu arborio
  • 2 cebule szalotki
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 500-600 ml bulionu drobiowego
  • 1 dynia hokkaido średniej wielkości 
  • 2 łyżki tartego sera ( bursztyn lub gouda )
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: chili, mielony imbir, ziarna kolendry


Wykonanie:
Dynię przekroić na pół, oczyścić z nasion i pociąć w mniejsze kawałki. Kawałki dyni ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C.
Upieczoną i ostygniętą dynię obrać ze skóry, po czym zmiksować blenderem na gładkie pure.

Jaglanka na mleku z karmelizowanymi gruszkami ( Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego )

września 11, 2015

Jaglanka na mleku z karmelizowanymi gruszkami ( Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego )

     Chłodniejsze dni coraz bliżej. Jesień skrada się małymi kroczkami. Warto pomyśleć o ciepłych, aromatycznych śniadaniach, po których energia będzie wręcz rozpierać. Jaglanka z karmelizowanymi śliwkami, z dodatkiem cynamonu i chrupiących orzechów sprawdzi się doskonale. Rozgrzeje, nasyci i doda sił na cały poranek.
Takie śniadanie to dobrze rozpoczęty dzień, zarówno dla ucznia, jak i pracującego rodzica. 

Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dostarczają niezbędnego do budowania kości i zębów - wapnia. Jego niedobory w diecie, w przyszłości skutkować mogą poważnymi schorzeniami.


jaglanka z cynamonem


Składniki ( 2 porcje ):
  • 250 ml mleka 2%
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1-2 gruszki
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu
  • kilka orzechów włoskich


Wykonanie:
 Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i dokładnie opłukać na sicie pod bieżącą wodą.
Mleko zagotować, na gotujące sięmleko wsypać kaszę - gotować pod przykryciem około 20 minut.
W międzyczasie obrać ze skóry gruszki i pokroić owoce w półplasterki, grubości około 0,5 cm.
Muffiny pełnoziarniste z jabłkami ( na jogurcie naturalnym ) - Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego

września 11, 2015

Muffiny pełnoziarniste z jabłkami ( na jogurcie naturalnym ) - Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego

     Śniadanie, zarówno to pierwsze, jak i to drugie powinno być zjadane regularnie. Czasem brakuje czasu, czasem wstajemy za późno... Warto mieć wówczas pod ręką coś na szybko, ale nie takie byle co, tylko zdrową szybką przegryzkę. Muffiny pełnoziarniste z orzechami i jabłkiem sprawdzą się doskonale. W ich składzie poza dobrą mąką i dodatkami, znajdziecie też cukier brązowy zamiast białego i jogurt naturalny, czyli białko, niezbędne w prawidłowej diecie. Muffinki zawierają też dobry olej, u mnie olej z orzechów laskowych. Śmiało możecie zastąpić go innym dobrym olejem roślinnym. Pamiętajcie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, nie można o nim zapominać. Uczcie swoje dzieci dobrych nawyków żywieniowych i komponujcie posiłki tak, by zawierały zdrowe węglowodany, dobre tłuszcze i oczywiście nabiał.

Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dostarczają niezbędnego do budowania kości i zębów - wapnia. Jego niedobory w diecie, w przyszłości skutkować mogą poważnymi schorzeniami.

Muffiny możecie  zapakować, sobie i dzieciom jako drugie śniadanie do szkoły. Ale muffiny śmiało możecie też zjeść na śniadanie, popijając kubkiem mleka lub świeżego soku.

 

muffiny pełnoziarniste z jabłkami


Składniki:
( na 12 muffinek )

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich lub laskowych, mogą być też migdały
  • 1/4 szklanki oleju ( ja dodałam olej z orzechów laskowych, ale może być też dobry olej rzepakowy ) 
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jabłko
  • granola śniadaniowa - do posypania muffinek


Wykonanie:
Jabłko umyć, obrać ze skóry  i pokroić w niedużą kostkę.
Przygotować dwa naczynia. W jednym wymieszać wszystkie suche składniki, tj. mąki, orzechy mielone, cukier i sodę.
W drugim naczyniu umieścić składniki mokre -  jaja, olej i jogurt naturalny, szybko zmiksować, do połączenia składników.
Sałatka pomidorowa z quinoa ( komosą ryżową )

września 09, 2015

Sałatka pomidorowa z quinoa ( komosą ryżową )

     Lekko zjeść też lubię, nie myście, że tylko słodkie i słodkie i słodkie ! Lekko i szybko, bo tak najwygodniej. Sałatkę wyczarowuje się w kilka chwil, dlatego ja lubię sałatki. Zdrowe, smaczne i co najważniejsze - kolorowe.
Dziś mam dla Was przepis na sałatkę z dziwnie brzmiącym słowem - quinoa. Quinoa,  inaczej komosa ryżowa to takie niby-zboże, ale nie zboże. Zawiera dużo wartości odżywczych, głównie białka. Warto quinoę wprowadzić do diety.

sałątka z komosą ryżową


Składniki:
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kg pomidorów ( żółte i czerowne )
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki


Wykonanie:
Komosę ryżową opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Opłukaną quinoę przełożyć do garnka, zalać szklanką wod, odrobinę posolić i gotować pod przykryciem około 20 minut.
Ugotowaną komosę pozostawić do ostygnięcia.

Koktajl śliwkowy z nutą pomarańczowo-imbirową

września 08, 2015

Koktajl śliwkowy z nutą pomarańczowo-imbirową

      Koktajl dobry o każdej porze. Czy to na śniadanie, czy drugie śniadanie, jako przekąska, podwieczorek lub gdy najdzie ochota na coś, takie coś słodkiego. Zabrać możemy go do pracy, w podróż, na wypad za miasto. Koktajl, to niekończące się możliwości - raz na mleku, raz na kefirze, maślance, innym razem tylko z owoców, z sokiem, wodą, nawet herbatą ! Pożywny lub lekki, słodki lub wytrawny...
Dziś proponuję Wam koktajl  z dodatkiem suszonych śliwek, płatków owsianych i herbatki imbirowo-pomarańczowej Teekanne. Płatki owsiane i śliwka, wspaniale działają na układ pokarmowy, a dodatek aromatycznej owocowej herbatki, nadaje napojowi ciekawy smak.

koktajl z płątkami owsianymi


Składniki:
  • 10 suszonych śliwek ( nie wędzonych )
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 torebka herbaty Teekanne Orange&Ginger
  • 100 ml wrzątku
  • 200 ml kefiru
  • 150 ml mleka 2%


Wykonanie:
 Herbatę zaparzyć we wrzątku, odstawić do ostygnięcia.
Śliwki umieścić w w wysokim pojemniku, wlać zimny napar herbaciany i zmiksować blenderem. Dodać płatki owsiane, kefir i mleko - zmiksować raz jeszcze.

Chińszczyzna, czyli kurczak na sposób chiński

września 02, 2015

Chińszczyzna, czyli kurczak na sposób chiński

       Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad - dobrze trafiłeś drogi czytelniku/czytelniczko. Chińszczyzna, po domowemu, nie z baru szybkiej obsługi, nie z niewiadomej knajpki, nie z pudełka, nie ze słoiczka i nie z torebki ! 100% smaku i pewności, co na talerzu leży.
Kurczaka na sposób chiński serwować możecie z ryżem, tak jak zrobiłam to ja, lub z makaronem. Wybór należy do Was.

kurczak po chińsku
Składniki:
  • 1 cała pierś z kurczaka
  • 1 papryka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 600 ml napoju kokosowego Alpro ( lub mleko kokosowe + woda )
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • oliwa do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki przyprawy do potraw chińskich


Dodatkowo do smaku:
  • sos sojowy
  • limonka
  • chili ( świeże lub w proszku )
  • syrop lub cukier trzcinowy 

Wykonanie:
Cebulę pokroić w pół plastry, paprykę marchew i cukinię - w cienkie paski.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubsze paski.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso i podsmażyć do lekkiego zrumienienia.
Usmażone mięso zdjąć z patelni.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo