sierpnia 30, 2015
Tarta z gruszkami i nutą pomarańczy
Sezon na gruszki trwa. Wypieki z gruszkami - obowiązkowo. Dlaczego ? Ponieważ gruszki świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju ciastach. Doskonale chłoną wszelkie aromaty, np skórkę pomarańczową. Idealnie komponują się z czekoladą. A i same w sobie, smakują też dobrze.
Dziś proponuję tartę na spodzie kakaowym z gruszkami i skórką pomarańczową. To z pozoru proste ciasto, zaskoczy Wasze kubki smakowe - obiecuję !
Składniki:
Kruchy kakaowy spód:
Nadzienie:
Wykonanie:
Masło pokroić w drobną kostkę. Mąkę połączyć z kakao.
Z masła, mąki, cukru i żółtka zagnieść kruche ciasto. Najlepiej zrobić to na stolnicy, siekając wszystkie składniki nożem lub specjalnym przyrządem do zarabiania ciasta kruchego - do połączenia składników. Ewentualnie posłużyć się malakserem.
Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 40 minut.
Dziś proponuję tartę na spodzie kakaowym z gruszkami i skórką pomarańczową. To z pozoru proste ciasto, zaskoczy Wasze kubki smakowe - obiecuję !
Kruchy kakaowy spód:
- 120 g masła
- 5 łyżek cukru
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 żółtko
- zimna woda
Nadzienie:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej ( płaskie )
- 170 ml śmietanki 30%
- 1 pomarańcza
- 4-5 małych gruszek lub 2-3 duże
Wykonanie:
Masło pokroić w drobną kostkę. Mąkę połączyć z kakao.
Z masła, mąki, cukru i żółtka zagnieść kruche ciasto. Najlepiej zrobić to na stolnicy, siekając wszystkie składniki nożem lub specjalnym przyrządem do zarabiania ciasta kruchego - do połączenia składników. Ewentualnie posłużyć się malakserem.
Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 40 minut.