Tarta z gruszkami i nutą pomarańczy

sierpnia 30, 2015

Tarta z gruszkami i nutą pomarańczy

   Sezon na gruszki trwa. Wypieki z gruszkami - obowiązkowo. Dlaczego ? Ponieważ gruszki świetnie  sprawdzają się w różnego rodzaju ciastach. Doskonale chłoną wszelkie aromaty, np skórkę pomarańczową. Idealnie komponują się z czekoladą. A i same w sobie, smakują też dobrze.
Dziś proponuję tartę na spodzie kakaowym z gruszkami i skórką pomarańczową. To z pozoru proste ciasto, zaskoczy Wasze kubki smakowe - obiecuję !

ciasto z gruszkami

Składniki:

Kruchy kakaowy spód:
  •  120 g masła
  •  5 łyżek cukru 
  •  1 1/4 szklanki mąki pszennej
  •  2 płaskie łyżki kakao
  •  1 żółtko
  •  zimna woda 

Nadzienie:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej ( płaskie )
  • 170 ml śmietanki 30%
  • 1 pomarańcza
  • 4-5 małych gruszek lub 2-3 duże


Wykonanie:
 
Masło pokroić w drobną kostkę. Mąkę połączyć z kakao.
Z masła, mąki, cukru i żółtka zagnieść kruche ciasto. Najlepiej zrobić to na stolnicy, siekając wszystkie składniki nożem lub specjalnym przyrządem do zarabiania ciasta kruchego - do połączenia składników. Ewentualnie posłużyć się malakserem.
Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 40 minut.

Sernik czekoladowy z jeżynami ( sernik na zimno )

sierpnia 27, 2015

Sernik czekoladowy z jeżynami ( sernik na zimno )

   Sernik ? Znowu sernik ? A no znowu, bo na sernik zawsze jest ochota.
Dziś sernik na zimno, z czekoladą i jeżynami. Połączenie nieco wytrawne, mocne i wyraziste. Poszukajcie na bazarku, na targu, a może na działce u znajomych jeżyn  i zróbcie koniecznie. Macie swoje krzaczki z jeżynami ? To jeszcze lepiej, nie próżnujcie, idźcie zbierać. Na juto sernik będzie gotowy.

czekoladowy sernik na zimno


Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm )
Spód:
  • 150 g herbatników kakaowych typu Petit Beurre
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady mlecznej

Masa serowa:

  • 1 kg sera sernikowego ( z wiadereczka )
  • 200 g  czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 3 pełne łyżeczki żelatyny
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  •  
Frużelina jeżynowa:
  • 250 g jeżyn
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozmieszania

Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać ciastka w rękach ( najlepiej jeszcze w paczce ), wysypać na stolnicę i wałkować.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem z masłem.
Do pokruszonych ciastek, dodać rozpuszczoną, lekko ostygniętą czekoladę - połączyć składniki.

Sernik z frużeliną jagodową

sierpnia 21, 2015

Sernik z frużeliną jagodową

  Sernik z frużeliną odmieni ciasto i nada mu elegancji. Sernik podać możecie z dowolną frużeliną owocową. Ja wybrałam jagody. Doskonale sprawdzą się także maliny czy wiśnie.
Owocowa nuta sprawia, że ciasto nie jest "nudne". Spróbujcie koniecznie.

fruzelina jagodowa




Składniki:

Na spód:
  • 350 g herbatników
  • 180  masła
Masa serowa:
  • 750 g  sera miękkiego sera twarogowego ( ja użyłam ser z Biedronki )
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 70 g masła
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Frużelina:
 
  • 250 g jagód + 50 ml wody 
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozmieszania



Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku. Rozpuszczone odstawić do ostygnięcia.
Herbatniki pokruszyć w malakserze.
Do pokruszonych ciastek wlać przestygnięte masło - połączyć składniki. Powstałą masą wylepić dno i i boki tortownicy średnicy 26 cm.
Tak przygotowany spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10-12 minut. Wyjąć tortownicę z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
Wege lody orzechowe

sierpnia 19, 2015

Wege lody orzechowe

   Jak szybko zrobić domowe lody ? W dodatku takie bez jaj, bez mleka, bez ucierania, miksowania, ciągłego mieszania.
Tajemnica tkwi w .. bananie ! Tak, banan. Bazując na tym owocu w mig przygotujecie lody. Wystarczy banana zamrozić, dołożyć ulubione dodatki i zmiksować blenderem. JA do swoich lodów, dodałam jeszcze awokado. Dzięki niemu stały się bardziej kremowe.

lody dla alergika


Składniki:
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1,5 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki siekanych orzechów ( u mnie orzechy włoskie Bakalland )



Wykonanie:
Banana i awokado obrać ze skóry. Pokroić w nieduże kawałki, umieścić w zamykanym pojemniczku i  wstawić do zamrażarki.

Orzechy włoskie ( lub inne orzechy ) posiekać na drobno.

Jogurtowiec  "Forest Friut"

sierpnia 17, 2015

Jogurtowiec "Forest Friut"

Lekkie ciasta z owocami i galaretką, w dodatku takie bez pieczenia... Nie wyobrażam sobie bez nich lata !
Jako, że rozpoczynamy sezon jeżynowy, a i jagody jeszcze gdzieniegdzie sa - wykorzystajcie je i przygotujcie jogurtowiec "Forest Fruit".
Jogurtowiec możecie przygotować na samych jogurtach z bitą śmietanką. Jeśli jednak zależy Wam na mocny smaku owocowym, dodajcie, tak jak ja to zrobiłam, nową masę śmietanową o smaku owoców leśnych od Dr.Oetker.

Szybko przygotujecie ten jogurtowiec, niestety troszkę trzeba się naczekać, by ukroić pierwszy kawałek...
Ale, ale ... zróbcie wieczorem i idźcie spać. Na następny dzień ciasto do kawy będzie gotowe.

jogurtowe ciasto z galaretką

Składniki:
( na tortownicę średnicy około 25-26 cm )

  • 150 g granoli śniadaniowej  z owocami ( lub zamiennie herbatniki )
  • 100 g białej czekolady
  • 750 g jogurtu greckiego 
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 330 ml śmietanki 30 %
  • 1 opakowanie masy śmietanowej w proszku o smaku owoców leśnych Dr.Oetker
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • około 0,5 kg różnych owoców jagodowych ( maliny, jeżyny, jagody lub borówki )


Przygotowanie:
Czekoladę połamać, przełożyć do misy i ustawić nad gorącą, parującą wodą, do czasu aż czekolada się rozpuści.
Granolę ( lub herbatniki )rozkruszyć w malakserze.
Do pokruszonej granoli ( lub herbatników ) dodać rozpuszczoną czekoladę - dokładnie połączyć składniki. Powstałą masą wylepić dno tortownicy, uprzednio wyłożonej folią spożywczą.

Klasyczna kawa mrożona ( przepis krok po kroku )

sierpnia 17, 2015

Klasyczna kawa mrożona ( przepis krok po kroku )

     Klasyczna kawa mrożona to niezastąpiony napój na upalny dzień. Nie wyobrażam sobie pić jej na ciepło, gdy za oknem 35 stopni C.
Kawa mrożona sprawdza się świetnie jako deser. Smakuje wybornie, wygląda też niczego sobie.
Zaserwujcie ją gościom zamiast gorącej kawy podanej w towarzystwie ciasteczka.

Dziś podam Wam przepis KROK PO KROKU. Mam nadzieję, że z tą instrukcją przygotowanie kawy mrożonej, nie będzie już dla nikogo problemem.

jak zrobić kawę mrożoną


Składniki ( na szklankę pojemności 300 ml ):
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 0,5-1 łyżeczka cukru ( lub wcale )
  • 50 ml gorącej wody
  • 4-5 kostek lodu
  • 2 łyżki lodów śmietanowych, waniliowych lub innych ( u mnie śmietankowo-toffi )
  • około 20 ml zimnego mleka


Wykonanie:
Wodę zagotować. Do szklanki wsypać kawę i cukier. Zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Dokładnie wymieszać.
Następnie do szklanki wrzucić kilka kostek lodu ( 4 większe, 5-6 małych ). Na kostki lodu wyłożyć 2 gałki/łyżki ulubionych lodów. Klasycznie do kawy dodaje się lody waniliowe lub śmietankowe, ale połączenie śmietanki/wanilii z toffi czy czekoladą też sprawdza się doskonale.
Lemoniada cytrynowa z miętą i bazylią

sierpnia 10, 2015

Lemoniada cytrynowa z miętą i bazylią

   Upały mi nie straszne - mam lemoniadę. Walcz i Ty z upałem zimnym, domowym napojem !
Lemoniada cytrynowa z miętą i bazylią doskonale chłodzi i orzeźwia. Nie zawiera żadnych niepotrzebnych dodatków, a poziom słodkości i kwaśności możesz sam/sama regulować.

domowa lemoniada


Składniki:
  • 2 cytryny
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 litra zimnej wody ( dodałam schłodzoną wodę filtrowaną, ale może być też mineralna niegazowana luba gazowana )
  • kilka gałązek mięty
  • 2 gałązki bazylii
  • 3 plasterki limonki
  • kostki lodu

Wykonanie:
Wycisnąć sok z cytryn. Sok cytrynowy wymieszać z cukrem pudrem i zagotować. Gotować 2-3 minuty. Wystudzić. Tym oto sposobem gazę do lemoniady mamy gotową.
Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo