lipca 29, 2015
Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką
Zapytasz mnie – jak pachnie dzieciństwo? Odpowiem Ci, że
plackiem drożdżowym z
jagodami!
Zapytasz mnie – dlaczego? Odpowiem Ci, że nie wiem, ale
gdy zamykam oczy i próbuję sobie przypomnieć te najmłodsze, beztroskie lata
czuję słodki zapach świeżo upieczonego placka.
To jedno z najwspanialszych wspomnień i choć nie ciągnie się za nim
żadna wielka historia, zawsze pozostanie tym najważniejszym, pełnym ciepłego
uśmiechu, spracowanych rąk, miłych słów i zawsze otwartych ramion. Czyich
zapytasz? BABCI ! Bo to właśnie ona zabierała mnie na pierwsze wyprawy do lasu na jagody, to ona
chodziła ze mną po mleko do sąsiadki ( tak, do sąsiadki, nie do sklepu ), to
ona pokazywała jak mieszać i wyrabiać prawidłowo ciasto. Dziś mogę się odwdzięczyć i choć świat tak bardzo się zmienił, placek drożdżowy z
jagodami i kruszonką pozostał taki sam. Dlatego jeszcze ciepły niosę do domu babci …
**************************
Na pewno i Ty masz cudowne wspomnienia, niebanalne historie,
zarówno te śmieszne, jak i te z morałem. A jeśli dodatkowo z Twoją historią
wiąże się ciekawy przepis na ciasto lub inny słodki smakołyk, nie zwlekaj i weź udział w konkursie. Twoja historia może znaleźć się w Wielkiej Księdze
z Wypiekami, w której zostanie opublikowanych 100 najbardziej
ekscytujących historii związanych z wypiekami. W nagrodę możesz dostać paterę na ciasto i wielki kosz
produktów od Bakalland i Delecta. To jak, podzielisz się swoją historią i
przepisem?
Przepisy i historie zgłosić możecie na stronie www.festiwalwypiekow.pl
PLACEK DROŻDŻOWY Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ - przepis
Składniki (
na dużą blachę )
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 szklanki mleka 2% lub 3,2 %
- 1 szklanki cukru
- 3 jaja
- 125 g masła
- sól
- 1 szklanka jagód
Kruszonka:
- 5 dag maki pszennej
- 5 dag cukru pudru lub drobnego kryształu
- 5 dag masła
Wykonanie:
Mleko podgrzać, żeby stało się lekko
ciepłe. Do 1/4 szklanki mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i
dokładnie wymieszać. Oprószyć łyżeczką mąki i odstawić zaczyn do wyrośnięcia.