Placek drożdżowy  z jagodami i kruszonką

lipca 29, 2015

Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką



Zapytasz mnie – jak pachnie dzieciństwo? Odpowiem Ci, że plackiem drożdżowym z jagodami!
Zapytasz mnie – dlaczego? Odpowiem Ci, że nie wiem, ale gdy zamykam oczy i próbuję sobie przypomnieć te najmłodsze, beztroskie lata czuję słodki zapach świeżo upieczonego  placka.  To jedno z najwspanialszych wspomnień i choć nie ciągnie się za nim żadna wielka historia, zawsze pozostanie tym najważniejszym, pełnym ciepłego uśmiechu, spracowanych rąk, miłych słów i zawsze otwartych ramion. Czyich zapytasz? BABCI ! Bo to właśnie ona zabierała mnie na pierwsze wyprawy do lasu na jagody, to ona chodziła ze mną po mleko do sąsiadki ( tak, do sąsiadki, nie do sklepu ), to ona pokazywała jak mieszać i wyrabiać prawidłowo ciasto.  Dziś mogę się odwdzięczyć i choć świat tak bardzo się zmienił, placek drożdżowy z jagodami i kruszonką pozostał taki sam. Dlatego jeszcze ciepły niosę do domu babci …


placek z jagodami i kruszonką
 

**************************

Na pewno i Ty masz cudowne wspomnienia, niebanalne historie, zarówno te śmieszne, jak i te z morałem. A jeśli dodatkowo z Twoją historią wiąże się ciekawy przepis na ciasto lub inny słodki smakołyk, nie zwlekaj i weź udział w konkursie. Twoja historia może znaleźć się w Wielkiej Księdze  z Wypiekami, w której zostanie opublikowanych 100 najbardziej ekscytujących historii związanych z wypiekami. W nagrodę możesz  dostać paterę na ciasto i wielki kosz produktów od Bakalland i Delecta. To jak, podzielisz się swoją historią i przepisem?
Przepisy i historie zgłosić możecie na stronie www.festiwalwypiekow.pl
 




PLACEK DROŻDŻOWY Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ - przepis


Składniki ( na dużą blachę )

  • 3,5  szklanki mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanki  mleka 2% lub 3,2 %
  • 1 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 125 g masła
  • sól
  • 1 szklanka jagód


Kruszonka:

  • 5 dag maki pszennej
  • 5 dag cukru pudru lub drobnego kryształu
  • 5 dag masła




Wykonanie: Mleko podgrzać, żeby stało się lekko ciepłe. Do 1/4 szklanki mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszać. Oprószyć łyżeczką mąki i odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
Letni konkurs z marką Sante

lipca 26, 2015

Letni konkurs z marką Sante

    Lato w pełni ! W ogrodach, na działkach oraz na targowiskach pełno owoców i warzyw. Mam nadzieję, że korzystacie z tego dobrodziejstwa i wykorzystujecie nasze rodzime, sezonowe owoce i warzywa na co dzień. A jeśli dodatkowo macie ochotę podzielić się ze mną letnim przepisem z sezonowych owoców i warzyw - zapraszam do konkursu. Dodatkowo chciała bym, żeby zgłaszane przez Was przepisy zawierały w składzie minimum jeden produkt z asortymentu marki Sante. Gamę produktów podejrzeć możecie  TUTAJ





REGULAMIN KONKURSU:
Ravioli czekoladowe z owocowym serkiem i sosem czereśniowym

lipca 24, 2015

Ravioli czekoladowe z owocowym serkiem i sosem czereśniowym

    Czekoladowy makaron ? Czemu nie ! A gdyby tak ravioli, zupełnie na słodko ? Skusicie się ?
Swoje ravioli nadziałam gotowym serkiem owocowym i podałam z sosem czereśniowym. Myślę, że można go z powodzeniem zastąpić, np malinowym.

ravioli z serkiem


Składniki na ravioli:
  •  200 g mąki pszennej
  •  15 g ciemnego kakao
  •  2 jajka
  •  1 łyżka oliwy
  •  woda
  •  serek Almette Fruit jagoda-malina

Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Na stolnicy lub w misce wsypać mąkę i uformować kopiec. Do środka kopca wbić jajka, wlać oliwę. Zagniatać ciasto, dolewając w razie konieczności niewielką ilość wody. Ciasto zagniatać, aż stanie się jednolite i sprężyste. Odłożyć ciasto na min. 20 min pod przykrycie, np pod miskę.
Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą

lipca 15, 2015

Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą

    Sezon na maliny mamy już w pełni. A ciasta z malinami to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Jeśli lubcie serniki na zimno, wypróbujcie koniecznie wersję z malinami i białą czekoladą. Dzięki dodatkowi białej czekolady, sernik zyskuje ciekawy smak. A kwaskowate maliny, zatopione w galaretce, cudownie równoważą słodycz czekolady.

sernika na zimno z malinami


Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm )

Spód:
  • 440 g herbatników tpu Petit Beurre ( 2 opakowania )
  • 120 g masła

Masa serowa:
  • 750 g sera sernikowego ( z wiadereczka )
  • 200 g białej czekolady
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 2 galaretki ( malinowe lub owoce leśne )
  • 250-300 g malin


Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać ciastka w rękach ( najlepiej jeszcze w paczce ), wysypać na stolnicę i wałkować.
Do pokruszonych ciastek, dodać rozpuszczone, lekko ostygnięte masło - połączyć składniki.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo