Tosty francuskie z macerowanymi truskawkami

czerwca 28, 2015

Tosty francuskie z macerowanymi truskawkami

    Śniadanie na słodko czasem być musi ! Tosty francuskie to klasyk. Proponuję podać je z macerowanymi w sosie balsamicznym truskawkami. Brzmi dziwnie ? Zapewniam, że smakuje wybornie.

tosty z truskawkami

Składniki:

  •  5-6 kromek słodkiej bułki drożdżowej ( chałka lub bułka maślana )
  •  2 jajka
  •  1/3 szklanki mleka
  •  2 łyżki syropu trzcinowego ( lub cukru )
  •  150 g truskawek
  •  1 łyżka cukru pudru
  •  1 łyżka sosu balsamicznego
  •   szczypta kolorowego pieprzu
  •  masło do smażenia

Wykonanie:

Truskawki umyć, odciąć szypułki. Owoce pokroić w plastry, posypać cukrem pudrem, polać octem balsamicznym i posypać pieprzem. Delikatnie wymieszać. Truskawki nakryć folią spożywczą lub aluminiową i odstawić przynajmniej na 30 minut do lodówki.
Ciasto Shrek - na różowo

czerwca 24, 2015

Ciasto Shrek - na różowo

   Znacie Shreka ? Jeśli znacie, to także wiecie, że to wielki zielony ogr. Ale dziś Shrek zmienia kolor, na różowy. Nie pytajcie dlaczego, domysły i domniemania zostawcie na potem, bo to nieistotne. Najważniejszy jest wygląd i ... smak. Shrek na różowo zyskuje nowy wymiar. To niemal już klasyczne zielone ciasto, znane i lubiane przez wielu nie musi być zawsze zielone ! Hmmm.... tylko teraz może powinno nazywać się inaczej? Pani Shrekowa, Shrekusia ?

schrek różowy


Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki  pszennej tortowek
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić do białości z cukrem. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia - przesiać przez sito. Do ubitych jajek dodać mąki - delikatnie wymieszać. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej (klasycznej) blachy.
Migdałowa jaglanka z musem truskawkowym

czerwca 21, 2015

Migdałowa jaglanka z musem truskawkowym

    Co na śniadanie ? Zadajesz pytanie ?
Jaglanka dobra na każdy dzień. Raz z bakaliami, raz z orzechami, a w czerwcu obowiązkowo z TRUSKAWKAMI ! Nie jadłeś jeszcze ? pora nadrobić zaległości i przygotować zdrowy, sycący posiłek. Pamiętaj, o śniadaniu nie wolno zapominać - to najważniejszy posiłek dnia.


jaglanka na śniadanie

Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 1/3 szklanki napoju migdałowego Alpro ( zamiennie mleko 2%)
  • 200 g truskawek
  • łyżeczka miodu


Wykonanie:
Kaszę jaglaną dokładnie opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przesypać do rondelka, zalać napojem migdałowym i gotować do miękkości.
Twarożek "na różowo" - z botwiną

czerwca 17, 2015

Twarożek "na różowo" - z botwiną

Ha ! Taki twarożek z rana gwarantuje dobry humor. Nie wierzysz ? Sprawdź !
Czyż to nie miło zjeść coś kolorowego na kromce chleba ? Biały, biały, biały ... nudą wieje. A twarożek może być też różowy. I zapewniam, ten róż nie jest tylko dla kobiet.

twarożek do chleba



Składniki:

  • 150 g twarogu
  • 1/4 pęczka botwinki ( 2-3 buraczki z łodygami )
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżka ziaren słonecznika
  • sól



Przygotowanie:
Botwinkę oczyścić i umyć. Buraczki zetrzeć na tarce do warzyw - na dużych oczkach, łodygi drobno pokroić. Ząbek czosnku obrać i posiekać.

KONKURS - Twój deser z Lubellą

czerwca 16, 2015

KONKURS - Twój deser z Lubellą

    Dziś nie mam dla Was przepisu na słodkości, dziś Was zachęcam do przygotowania słodkich pyszności, a tym samym wzięcia udziału w konkursie z Lubellą. Jak zapewne wiecie, Lubella to szeroka gama produktów: makaronów, kasz, płatków śniadaniowych, mąk i innych. Więcej o produktach dowiecie się na stronie marki, klikając tutaj.
Korzystając z dobrodziejstwa produktów, przygotujcie deser. Wykorzystajcie do niego kasze lub/i płatki śniadaniowe Lubella. Macie do dyspozycji kaszę gryczaną, pszenną i jęczmienną oraz przeróżne płatki. Stwórzcie coś co mnie zaskoczy !
Ja kiedyś przygotowywałam deser z kaszy manny z malinami. Zobaczcie tu. A co Ty masz dla mnie ?




REGULAMIN KONKURSU:
Pieczarki faszerowane kuskusem i fetą

czerwca 15, 2015

Pieczarki faszerowane kuskusem i fetą

    Pieczarki faszerować można na wszelakie sposoby. Dziś polecam Wam pieczarki zapiekane z kuskusem i serem feta. Danie doskonałe na lekki obiad lub jako zimna przekąska. Dobre samo lub w towarzystwie mięsa i sałaty. Spróbujcie koniecznie, bo nie dość, że smaczne to jeszcze szybko się robi.

pieczarki zapiekane


Składniki:
  • 10-15 dużych pieczarek ( ilość zależy od wielkości kapelusza - moje były powiedzmy średnie)
  • 120 g kuskusu
  • 1 średnia cebula
  • 100g  sera feta
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 150 g tartego sera żółtego
  • około 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • masło i olej do smażenia


Wykonanie:
Grzyby oczyścić, wycierając kapelusze ręcznikiem papierowym. Wyciąć nóżki i pokroić je w drobną kostkę, kapelusze odłożyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, a natkę pietruszki posiekać.
Kuskus zalać wrzątkiem, 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykryć i odstawić do napęcznienia.

Koktajl tropikalny ( mango-ananas )

czerwca 09, 2015

Koktajl tropikalny ( mango-ananas )

    Przed nami kolejne, zapowiadające się gorąco, dni. Czym się chłodzić ? Lodami ? Nie tylko - odpowiadam. W ciepłe dni idealnie sprawdza się zimny koktajl owocowy. A skoro temperatura ma być rodem z tropików, to postawcie też na tropikalne owoce ;)

tropikalne smoothie


Składniki:
  • 1/2 mango
  • 1/2 ananasa
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • woda mineralna


Wykonanie:
Owoce oraz wodę przed zmiksowaniem schłodzić w lodówce. 
Ananasa obrać i wydrążyć twardy środek. Pokroić na mniejsze kawałki. Owoc mango obrać, przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w mniejsze kawałki.
Tarta z kremem rabarbarowym i maracują

czerwca 08, 2015

Tarta z kremem rabarbarowym i maracują

   Szukajcie rabarbaru i róbcie tą tartę ! Jest pyszna. Kruche ciasto i kwaskowy rabarbarowy krem, a wszystko to dopełnione maracują. Słodka i orzeźwiająca zarazem.
A jeśli nie ta, to przepisy na inne tarty znajdziecie tutaj


tarta z rabarbarem

Ciasto kruche:
  • 150 g zimnego masła
  • 150 g mąki krupczatki
  •   90 g mąki pszennej
  •   80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • kilka kropli soku z cytryny


Krem rabarbarowy:
  • 130 ml soku z rabarbaru ( wyciskałam sokowirówką )
  • 250 g cukru pudru
  •   70 g masła
  •   5 żółtek
  • 10 g żelatyny
  • 250 g mascarpone

Dodatkowo:
  • 2 maracuje


WYKONANIE:
Zimne masło pokroić w kostkę, mąkę połączyć z cukrem pudrem. Do mąki dodać masło i żółtka - rozdrobnić składniki w malakserze lub posiekać dokładnie nożem na stolnicy. Następnie dodawać sok z cytryny i zlepiać ciasto, formując kulę. Kulę ciasta spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 40 minut.
Magazyn "AROMAT" ... czyli Lubelska Blogosfera Kulinarna też potrafi !

czerwca 06, 2015

Magazyn "AROMAT" ... czyli Lubelska Blogosfera Kulinarna też potrafi !


I oto jest, pierwszy numer magazynu "Aromat", tworzony przez Lubelska Blogosferę Kulinarną. Premiera miała miejsce już 1 czerwca, wybaczcie, że piszę dopiero teraz... Ale, kto obserwuje fan page kolorowo-torcikowo ten z pewnością nie przegapił owej magicznej daty.

Mam nadzieję, że koleżanki z Blogosfery mnie za to opóźnienie nie wyrzucą z grupy ;)

Przygotowania do magazynu trwały już od początku roku. Pierwsze dyskusje, ustalenia, co gdzie, jak, kiedy ... Potem sesja, przygotowanie przepisów i skład. I oto jest, NASZ lubelski magazyn.

"Aromat" to kwartalnik, który wydawany będzie odpowiednio do pory roku. Letni numer możecie już czytać i oglądać. Przed nami przygotowania do wydania jesiennego, a potem mam nadzieję kolejnych i kolejnych ...

Co znajdziecie wewnątrz ? Oczywiście nasze przepisy, ale nie tylko. W magazynie znalazło się też miejsce na porady, recenzje ciekawym miejsc (doznań  kulinarnych oczywiście ), informacje z regionu ( wydarzenia kulinarne ) i inne.

Ciekawi jak to wygląda ? Zapraszam do lektury.
Magazyn znajdziecie TUTAJ



Owocowo-warzywne warsztaty kulinarne dla dzieci

czerwca 02, 2015

Owocowo-warzywne warsztaty kulinarne dla dzieci

    30 maja znowu miałam okazję przeprowadzić kulinarne warsztaty dla dzieci. Temat warsztatów idealnie zgrał się z pewnym świętem, a mianowicie ze Światowym Dniem Soków.
Owocowo-warzywne warsztaty miały na celu uświadomić małych uczestników oraz ich rodziców, jak bardzo ważne jest codzienne spożywanie 5 porcji owoców, warzyw oraz soków a także, jak łatwo i szybko stworzyć pyszną i zdrową przekąskę,  z mnóstwem witamin.




Jak to zwykle bywa na zajęciach z dziećmi, było bardzo wesoło, a chwilami też  trochę głośno ;) Niemniej jednak daliśmy radę dotrwać do końca i wykonać każde z przewidzianych na ten dzień dań.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo