czerwca 28, 2015
Tosty francuskie z macerowanymi truskawkami
Śniadanie na słodko czasem być musi ! Tosty francuskie to klasyk. Proponuję podać je z macerowanymi w sosie balsamicznym truskawkami. Brzmi dziwnie ? Zapewniam, że smakuje wybornie.
Składniki:
Składniki:
- 5-6 kromek słodkiej bułki drożdżowej ( chałka lub bułka maślana )
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki syropu trzcinowego ( lub cukru )
- 150 g truskawek
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka sosu balsamicznego
- szczypta kolorowego pieprzu
- masło do smażenia
Wykonanie:
Truskawki umyć, odciąć szypułki. Owoce pokroić w plastry, posypać
cukrem pudrem, polać octem balsamicznym i posypać pieprzem. Delikatnie
wymieszać.
Truskawki nakryć folią spożywczą lub aluminiową i odstawić przynajmniej na 30 minut do lodówki.