Światowy Dzień Soku obchodzę z sokami Tymbark

maja 30, 2015

Światowy Dzień Soku obchodzę z sokami Tymbark

  To właśnie dziś, 30 maja, obchodzony jest Światowy Dzień Soku. Kto wymyślił takie święto ? Nie wiem ! Wiem jednak jedno, sok to zdrowie i warto o nim pamiętać nie tylko przy specjalnych okazjach i świętach mu dedykowanych.



Sok to zastrzyk energii i porcja składników odżywczych. Sok to najszybszy posiłek, dostępny na wyciągnięcie ręki. Czy pijesz soki ? Czy wiesz, że sok to jedna z pięciu porcji owoców i warzyw, które powinieneś spożywać każdego dnia ? Zachęcam Cię do picia soków, zarówno owocowych, jak i warzywnych każdego dnia. Wybieraj je zwłaszcza w dni wypełnione mnóstwem obowiązków, kiedy potrzebujesz być w formie, a czasu na porządny posiłek brakuje. Sięgaj po nie na wycieczkach, w szkole ( jeśli jesteś jeszcze uczniem ),w pracy.

Pulpety w sosie pomidorowym

maja 27, 2015

Pulpety w sosie pomidorowym

   Dobre z kaszą, z makaronem, z ziemniakami. Dobre z chrupiącą bagietką i w towarzystwie sałaty. Dobre dla dużych i dla małych. Zwyczajnie, po prostu - DOBRE !

pulpety w sosie pomidorowym

Składniki:
  • 350 g mięsa  wieprzowego ( np. z łopatki )
  • 1 jajko
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oregano suszone
  • olej rzepakowy do smażenia


Wykonanie:
Mięso i cebulę zmielić w maszynce. Do mielonego mięsa dodać jajko, kaszę manną, sól i pieprz - wyrabiać masę przez 2-3 minuty.Z masy mięsnej formować pulpety.
Torcik cytrynowy z musem truskawkowym

maja 26, 2015

Torcik cytrynowy z musem truskawkowym

   Po kilkudniowej nieobecności wracam do Was z nowymi przepisami. Gorący okres już chyba za mną, powoli wracam do codzienności. Systematyczność wpisów więc wróci.
Za tak długą nieobecność muszę się zreflektować. Dlatego mam dla Was pyszny torcik cytrynowy z truskawkowym musem. Połączenie słodyczy i kwasowości na pewno Was zaskoczy.

krem cytrynowy

Składniki ( porcja na tortownicę średnicy 24 cm ):

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 

 Krem cytrynowy:
  • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryn
  • 1/2 szklanki cukru + 1/3 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 100 g masła o temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 200 ml śmietanki 30%
Mus truskawkowy:
  • 300 g truskawek ( mrożonych lub świeżych )
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • tarta biała czekolada


Hellada na talerzy, czyli warsztaty kuchni greckiej z Lidl

maja 17, 2015

Hellada na talerzy, czyli warsztaty kuchni greckiej z Lidl

    8 maja w studiu kulinarnym Cook Up, odbyła się prawdziwa grecka uczta, a wszystko za sprawą pewnego wydarzenia. To tego dnia odbyły się warsztaty kuchni greckiej, zorganizowane przez Lidl. Warsztaty poprowadził Pascal Brodnicki, a pod jego okiem szkoliła się zacna grupa blogerów kulinarnych.


Już na powitanie suto zastawiono dla nas stoły. Na stołach pojawiły się tradycyjne greckie przystawki, a wśród nich: sery, oliwki, antipasti, faszerowane ryżem liście winogron, słodka chałwa i inne. Wszystkie te smakołyki, będą dostępne od jutra, tj. 18 maja w sklepach sieci Lidl.

Biszkopt z mascarpone i truskawkami

maja 11, 2015

Biszkopt z mascarpone i truskawkami

   Jeśli dobrze poszukacie, to znajdziecie już nasze polskie truskawki. Fakt, że nie smakują one tak wybornie, jak te czerwcowe, dojrzewające w słońcu, ale mimo wszystko lepsze takie niż imporotwane. I do słodkiego biszkoptu z kremem z mascarpone są idealne, takie jakie są, czyli lekko kwaśne.

krem mascarpone


Składniki

Biszkopt:
* 5 jajek
* 3/4 szklanki cukru
* 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
* 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem z mascarpone:
* 500 g serka mascarpone
* 250 ml śmietanki kremówki 30%
* 2/3 szklanki cukru pudru

* 250 g truskawek

Poncz:
* sok z 1 cytryny
* 200 ml ciepłej wody
* 3 łyżki cukru


Wykonanie:
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać, gdy zaczną bieleć, dosypać cukier i ubijać, aż cukier zupełnie się rozpuści. Do  piany z białek, nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Ubijać, aż masa jajeczna będzie puszysta.
Obie mąki wymieszać, dodając proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodać przesianą przez drobne sito mąkę - delikatnie wymieszać.
Do wyłożonej papierem do pieczenia  tortownicy średnicy 24 cm przelać ciasto. Biszkopt piec w 170 stopniach C przez około 25 minut - do suchego patyczka.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo