Sernik krówkowy

kwietnia 30, 2015

Sernik krówkowy

Dla mnie każdy sernik jest dobry. Często jeden lepszy od drugiego. Ten, który mam dziś dla Was, jest genialny ! Sernik krówkowy dopieści Wasze kubki smakowe. A w pochmurny dzień, sprawi, że będziecie się uśmiechać !

sernik kajmakowy

Składniki:

Na spód:
  • 350 g herbatników kakaowych
  • 180  masła
Masa serowa:
  • 800 g sera sernikowego z wiadereczka ( u mnie marki własnej Tesco )
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 250 masy krówkowej ( kajmakowej )
Do dekoracji:
  • 200 g masy krówkowej
  • 100 g pistacji lub niesolonych orzeszków ziemnych

Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku, stawiając na małym ogniu. Rozpuszczone odstawić do ostygnięcia.
Herbatniki pokruszyć w malakserze.
Do pkruszonych ciastek wlać przestygnięte masło - połączyć składniki. Powstałą masą wylepić dno i i boki tortownicy średnicy 26 cm.
Tak przygotowany spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10-12 minut. Wyjąć tortownicę z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.

Z wizytą w Fabryce Lubelli

kwietnia 29, 2015

Z wizytą w Fabryce Lubelli

   Oj, minęło już trochę czasu od kiedy, wraz z innymi blogerami i blogerkami zwiedzałam fabrykę makaronów Lubella.  O kurcze - minął już MIESIĄC  ! ... Czy tylko mi tak czas ucieka, czy Wam również ?
Dokładnie 28 marca, w  pochmurne, zimne i deszczowe przedpołudnie udałam się na tą niezwykłą wycieczkę. Nie musiałam podróżować daleko, gdyż Fabryka Lubelli mieści się w Lublinie, a od tego miasta dzieli mnie niespełna 50 km. Tym razem inni wstawali raniutko i pędzili setki kilometrów. Ot, taka odmiana ;)

Zwiedzanie fabryki poprzedził wykład, podczas którego przedstawiono nam historię firmy, jej produkty, działalność i inne informacje.



Zupa z jarmużu

kwietnia 22, 2015

Zupa z jarmużu

   Jarmuż,czyli bogactwo witamin. Mam nadzieję, że  jarmuż gości w Waszych kuchniach i często z niego korzystacie. Ale jeśli nie znacie owego warzywa, wprowadzę Was w świat jarmużowych przysmaków. Na początek proponuję zupę krem z jarmużu i pieczonych białych warzyw.

zupa jarmużowa


Składniki:

Na bulion:
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • zielona część z 1 pora
  • nieduży kawałek selera
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • około 1,5 l wody
  •  
Na zupę:
  • bulion drobiowo-warzywny ( z powyższych składników )
  • 450 g selera
  • 200 g pietruszki
  • 1 nieduża cebula
  • 3 garści liści jarmużu
  • 1/3 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sok z cytryny
  • sól

Wykonanie:

Bazą do zupy jarmużowej jest bulion drobiowo-warzywny. Żeby go przygotować, należy umyć mięso kurczaka. W ganku umieścić mięso, cebulę, kawałek selera, marchewki oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować około 2 godzin.

W tym czasie upiec warzywa korzeniowe i cebulę. Selera i pietruszkę obrać, pokroić w nieduże kawałki, cebulę obrać z łupin, przekroić na pół. Na blasze ułożyć pokrojone warzywa, skropić olejem rzepakowym i delikatnie posolić.
Piec w 170 stopniach C do miękkości.

Budyń jaglany kakaowo-bananowy

kwietnia 21, 2015

Budyń jaglany kakaowo-bananowy

    Jeśli szukacie pomysłu na zdrowy deser, ten przepis jest dla Was. Bogaty w składniki odżywcze, dodający energii, a przy tym niezwykle smaczny. Budyń z kaszy jaglanej zrobicie w kilka chwil, wystarczy ugotowana kasza i kilka dodatkowych składników. Zachęcam do wypróbowania.

bananowy budyń jaglany


Składniki:
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 awokado
  • 1/2 banana
  • 1 łyżeczka kakao
  • około 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego ( ja dodałam napój kokosowy Alpro )


Wykonanie:

 Jeśli macie wszystkie składniki przygotowane, wystarczy umieścić je w blenderze i zmiksować na gładki krem, dolewając stopniowo mleko/napój roślinny - do uzyskania  pożądanej konsystencji.

Jeśli musicie ugotować uprzednio kaszę jaglaną, pamiętajcie, żeby przed gotowaniem solidnie ją
Chili con carne z soczewicą

kwietnia 19, 2015

Chili con carne z soczewicą

   Nie będzie to klasyczna odsłona chili con carne. W moim chili zamiast fasoli, znalazła się zielona soczewica. Danie to, może nie jest daniem typowo wiosennym, ale z racji kapryśnej pogody, rozgrzewająca i sycąca potrawa zdecydowanie wskazana ;)
Inną wersję chili con carne prezentowałam już na moim blogu -  tutaj.

wołowina z soczewicą


Składniki:
  • 350 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 czerwona papryka
  • 4-5 pieczarek ( można pominąć )
  • 1/2 puszki kukuryczy
  • 1 puszka pomidorów bez skóry krojonych
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • chili w proszku lub świeże
  • sól, pierz
  • oregano
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Soczewicę zalać wodą, w proporcjach 1:2. Ugotować. Ugotowaną soczewicę odsączyć na sicie.

 Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać mięso wołowe. Smażyć około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Granola czekoladowa z żurawiną

kwietnia 13, 2015

Granola czekoladowa z żurawiną

   Czekoladowa granola to poranna dawka energii dla każdego. Czekolada na śniadanie ? Hmmm - jestem za. Jeśli i Wy od czasu do czasu pozwalacie sobie na słodkie łakomstwo, to ta propozycja jest dla Was.

granola domowa z żurawioną


Składniki:
  • 400 g płatków owsianych ( najlepiej górskich )
  • 200 g płatków jęczmiennych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki dobrego oleju roślinnego
  • 100 g żurawiny
  •   50 g ziaren słonecznika
  • garść dowolnych orzechów ( u mnie nerkowce )

Wykonanie:
Czekoladę połamać. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Do miski włożyć połamaną czekoladę oraz wlać dwie łyżki oleju. Zmniejszyć płomień do minimum. Pozostawić czekoladę w kąpieli wodnej, aż zupełnie się rozpuści.
Spaghetti z boczkiem i szpinakiem

kwietnia 11, 2015

Spaghetti z boczkiem i szpinakiem

    Po świętach na pewno zostały Wam jakieś wędzonki. Proponuję zrobić z nich szybkie danie. Ale żeby było także wiosennie, choć lekko i dietetycznie w tym daniu nie będzie, dodajcie też szpinak. Spaghetti zyska niebywały kolor, a Wy przemycicie ten znienawidzony przez Wielu szpinak ;)

spaghetti z boczkiem i szpinakiem


Składniki:
  • 250-300 g wędzonego boczku ( zamiennie - wędzona szynka )
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garści szpinaku
  • 130 g serka mascarpone
  • sól
  • pieprz
  • mielona gałka muszkatołowa
  • makaron spaghetti lub inny

Wykonanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Boczek pokroić w niedużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię przełożyć pokrojony boczek. Smażyć kilka minut, aż wytopi się tłuszcz. Do ze smażonego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie.
Babka ajerkoniakowa

kwietnia 06, 2015

Babka ajerkoniakowa

   Jeśli zjedliście już wszystkie wielkanocne wypieki, ale nadal Wam mało, mam przepis idealny. Idealny także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Tą babkę zrobicie w kilka chwil i gwarantuję, że smakiem zaskoczy każdego.

babka najszybsza


Składniki:
  • 150 g mąki tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 200 ml oleju rzepakowego lub innego dobrego oleju roślinnego
  • 5 jajek
  • 250 ml ajerkoniaku 


Wykonanie:
Przygotować dwa naczynia. W jednym naczyniu połączyć składniki suche, tj. mąkę, cukier i  proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre, czyli olej, jaja i ajerkoniak.
Babka marchewkowa

kwietnia 03, 2015

Babka marchewkowa

   Jeśli szukacie przepisu na nietypową babkę wielkanocną, to może zrobicie właśnie tą - marchewkową. Wilgotna, aromatyczna, o cudownym kolorze. Zaskoczcie rodzinę i znajomych podając taki, zdrowszy niż tradycyjne, wypiek.

babka wielkanocna

Składniki:
  •  2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki pszennej  
  • 200 g masła200 g masła 
  •  4 jaja
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki tartej, odsączonej marchwi ( ja wykorzystałam marchew po wyciskaniu soku )


Wykonanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Masło utrzeć, dodając po jednym jajku i 2-3 łyżki cukru pudru.
do utartego masła dodać cukier waniliowy oraz tarą marchew - wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć dokładnie składniki.

Kruche ciasteczka wielkanocne

kwietnia 02, 2015

Kruche ciasteczka wielkanocne

    U nas w domu, to już niemalże tradycja, że na Święta pojawiają się kruche ciasteczka dekorowane lukrem. Jajeczka, króliczki, kurczaczki, motyle i inne barwne ciastka, stają się jadalnym elementem dekoracyjnym koszyczka oraz stołu.

ciasteczka wielkanocne

Składniki:
  • 200 g zimnego masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki cukru
  • około 2,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę. Zmieszać mąkę z cukrem, cukrem pudrem oraz solą.  Do suchych składników dodać masło - zmiksować w malakserze lub posiekać nożem. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko kruche ciasto.
Ciasto uformować w kulę, zawinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min 1 godzinę.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo