Wielkanocne warsztaty kulinarne dla dzieci

marca 30, 2015

Wielkanocne warsztaty kulinarne dla dzieci

   W dniu 28 marca 2015 roku, miałam przyjemność poprowadzić wielkanocne warsztaty kulinarne dla dzieci.
Inicjatorką wydarzenia oraz organizatorką byłam ja, a patronat objęło Starostwo Powiatowe w Kraśniku.
 Warsztaty miały na celu przybliżyć uczestnikom tradycje wielkanocne oraz zachęcić do poznawania nowych smaków.
W warsztatach udział wzięło 17 dzieci z Gminy Kraśnik. Spotkaliśmy się, dzięki uprzejmości władz Gminy, w Świetlicy Wiejskiej w Stróży. To miejsce tego dnia, a raczej wieczorku, gdyż warsztaty rozpoczęły się o godzinie 17.00, tętniło życiem.
Dzieci w wieku od 6 do 12 lat, uśmiechnięte, zadowolone i pełne zapału do pracy, rozpoczęły swoją małą przygodę kulinarną ...
























Nasz plan przewidywał wykonanie trzech potraw. Jako pierwsze ulepione zostały wielkanocne zające z ciasta drożdżowego. Ugniatanie ciasta, wałkowanie, rolowanie i zlepianie przypominało dzieciom zabawy z plasteliną. W efekcie, powstały piękne zające.

Kruche babeczki z kremem krówkowym i bakaliami

marca 29, 2015

Kruche babeczki z kremem krówkowym i bakaliami

   Kruche babeczki w wersji mini, to świetna propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko. Taka słodka przekąska sprawdzi się podczas każdej domowej imprezy. Babeczki nie dość, że smakują wspaniale, to jeszcze stanowią świetną dekorację stołu.

babeczki z krówką

 Ciasto kruche:
  • 200 g zimnego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Krem krówkowy:
  • 400 g masy krówkowej ( u mnie Helio )
  • 250 g serka mascarpone

Dodatkowo:
  • dżem lub galaretka porzeczkowa
  • bakalie


WYKONANIE:
Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny.

Sałatka brokułowa z żurawiną

marca 25, 2015

Sałatka brokułowa z żurawiną

  Wiosna, wiosna ... ach to Ty ! Czy Wam też w duszy gra ?
Jeśli tak samo jak ja szukacie pomysłów na lekkie, wiosenne, kolorowe i zdrowe dania, to mam dziś dla Was pyszną sałatkę.
Sałatka jest dość pożywna, także z powodzeniem może stać się Waszym drugim śniadaniem lub kolacją.

sałatka z brokułem

Składniki:
  • nieduży brokuł
  • 2 pomidory ( lub garść pomidorków koktajlowych )
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 g sera bałkańskiego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny, np Bakalland
  • 2 łyżki orzechów nerkowca lub niesolonych orzeszków ziemnych
  • rukola ( ilość wedle uznania )

Sos do sałatki:
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • łyżeczka miodu
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich


Wykonanie:
Brokuła podzielić na  różyczki i ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowanego brokuła zahartować, przelewając zimną wodą. Pozostawić na sicie, aż nadmiar wody obcieknie.
Pomidory pokroić w cząstki, cebulę pokroić w cienkie pióra.
Ser bałkański pokroić w kostkę.

Muffinki marchewkowe

marca 24, 2015

Muffinki marchewkowe

    Muffinki marchewkowe polecam każdemu. Wiem, że wydawać by się mogło, że to banał jakich wiele .... Ale prostota jak zwykle - NAJLEPSZA !
Ja zwykle muffiny marchewkowe robię wtedy, kiedy wyciskam sok z marchwi. Nigdy nie wyrzucam tych suchych marchewkowych wiórek. Jeżeli jednak nie macie sokowirówki, zetrzyjcie marchew na tarce o drobnych oczkach i odciśnijcie sok.

Przepis podstawowy na muffinki wzięłam od Słodkiej Babeczki

muffinki wilgotne


Składniki:
( na 12 klasycznych muffinek )

  • 280 g mąki pszennej
  •   90 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 150 g kwaśnej śmietany 
  •     2 jajka
  •   75 ml oleju
  • 1 szklanka startej, odciśniętej z soku marchewki
Dodatkowo:
  • biała polewa lub lukier
  • skórka pomarańczowa ( u  mnie marki Helio )

Wykonanie:
Przygotować dwa naczynia. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier.
W drugim naczyniu zmiksować jajka, jogurt, śmietanę olej oraz tartą marchew.
Do składników mokrych dodać składniki suche - wymieszać.

Babeczki czekoladowe z kremem orzechowym

marca 22, 2015

Babeczki czekoladowe z kremem orzechowym

Czekolada zawsze w modzie ! ;)
Dlatego dziś, tak jeszcze przed świątecznie, aczkolwiek już w scenerii nieco wiosennej, mam dla Was przepis na klasyczne babeczki czekoladowe. Ale żeby nie było nudno, proponuję dodać im nieco kunsztu i jeszcze więcej słodyczy i udekorować kremem orzechowo-czekoladowym.

muffinki czekoladowe


Składniki na ciasto:
( na 12 dużych lub 24 małe babeczki )

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 90 g masła
  • jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem orzechowy:
  • 200 g masła orzechowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietanki 30%

WYKONANIE:
Czekoladę połamać. W garnku zagotować wodę, na ganku z gotującą się wodą ustawić miskę. Do miski przełożyć połamaną czekoladę. Dodać mało - pozostawić do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę nieco ostudzić.
Naleśniki kakaowe z bananami

marca 20, 2015

Naleśniki kakaowe z bananami

   Jeśli tak samo jak ja potrzebujesz dawki pozytywnej energii, to mam przepis na najlepsze lekarstwo. Lekarstwo śniadaniowe :)
Kakaowe naleśniki z bananami i kremem orzechowo-czekoladowym zdziałają cuda. Nie wierzycie ? Zróbcie i się przekonajcie jakie to dobre i co będzie działo się dalej ...

kakaowe naleśniki

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 500 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub innego dobrego oleju roślinnego

Dodatkowo:
  • 3 banany
  • 3 łyżki kremu czekoladowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • cukier puder


Wykonanie:
Jajka umyć, wybić do miski. Dodać sól, mleko, olej, kakao i mąkę - zmiksować dokładnie składniki.
Ciasto naleśnikowe odstawić na 10 minut.

marca 13, 2015

O tym co się dzieje i dlaczego nie ma nowych przepisów ...


Moi drodzy, czuje się w obowiązku wyjaśnic Wam, dlaczego od tygodnia nie pojawia się żaden przepis oraz usprawiedliwić się na kolejny tydzień.
Dopadł mnie kryzys "brakoczasowości". Wiele się dzieje, wiele nowego i prawdopodobnie zacznie dziac się więcej. Ale o ty mnie teraz.

Lada moment, lada chwila, wyjeżdżam na kilka dni, poza granice naszego kraju. Po powrocie blog odżyje, mam nadzieję, że ja również ;)

Korzystajcie moi mili z przepisów zamieszczonych na blog, ale oczekujcie też nowych, juz wielkanocnych.

Za tydzień jestem znowu dla Was.


Buziaczki dla Wszystkich :*
Wafle kakaowe z mlekiem w proszku

marca 06, 2015

Wafle kakaowe z mlekiem w proszku

   Jeden ze smaków dzieciństwa - chrupiące  wafle przekładane masą kakaową z mlekiem w proszku. Niezwykle proste w przygotowaniu.
To zdecydowanie najlepszy przepis na masę do wafli. Wypróbowałam wiele, ale ten najstarszy, zeszytu mamy, robiony odkąd sięgam pamięcią nie ma sobie równych.

wafle z mlekiem w proszku


Masa do wafli:
  • 125 g margaryny  ( Bielska lub Palma )
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka w proszku
  •  5-6 tafli  wafli tortowych kwadratowych


Wykonanie:

Margarynę, cukier, kakao i wodę umieścić w garnku. Zagotować. Cukier musi się zupełnie rozpuścić.
Pozostawić do ostygnięcia.

Spotkanie z Michel Roth

marca 01, 2015

Spotkanie z Michel Roth

     Dzień wczorajszy, tj. 28 lutego 2015 roku, będę wspominać do końca życia. To tego dnia odbyło się wyjątkowe wydarzenie ...
Na zaproszenie Intermarche odwiedziłam nowo otwarte studio kulinarne Grzegorza Łapanowskiego Food Lab Studio i wzięłam udział w warsztatach z  Michelem Roth.

Michel Roth to słynny francuski kucharz, odznaczony dwiema gwiazdkami Michelin.


Studio kulinarne zrobiło na mnie duże wrażenie. Miejsce pełne pozytywnej energii, która wyziera z każdego kąta. Tu chce się gotować ! Gotować z przyjemnością. Nie mniejsze wrażenie zrobił sam Michel. Wchodziłam do studia z bijącym serce, podekscytowana do granic możliwości. Taka gwiazda sceny kulinarnej ... i ja ... w tym samym miejscu. Och !
Michel Roth ciepło witał każdego z przybyłych gości, były uściski ręki, uśmiechy ... nie było pogawędki ... ja francuskiego nie znam :/

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo