marca 30, 2015
Wielkanocne warsztaty kulinarne dla dzieci
W dniu 28 marca 2015 roku, miałam przyjemność poprowadzić wielkanocne warsztaty kulinarne dla dzieci.
Inicjatorką wydarzenia oraz organizatorką byłam ja, a patronat objęło Starostwo Powiatowe w Kraśniku.
Warsztaty miały na celu przybliżyć uczestnikom tradycje wielkanocne oraz zachęcić do poznawania nowych smaków.
W warsztatach udział wzięło 17 dzieci z Gminy Kraśnik. Spotkaliśmy się, dzięki uprzejmości władz Gminy, w Świetlicy Wiejskiej w Stróży. To miejsce tego dnia, a raczej wieczorku, gdyż warsztaty rozpoczęły się o godzinie 17.00, tętniło życiem.
Dzieci w wieku od 6 do 12 lat, uśmiechnięte, zadowolone i pełne zapału do pracy, rozpoczęły swoją małą przygodę kulinarną ...
Nasz plan przewidywał wykonanie trzech potraw. Jako pierwsze ulepione zostały wielkanocne zające z ciasta drożdżowego. Ugniatanie ciasta, wałkowanie, rolowanie i zlepianie przypominało dzieciom zabawy z plasteliną. W efekcie, powstały piękne zające.
Inicjatorką wydarzenia oraz organizatorką byłam ja, a patronat objęło Starostwo Powiatowe w Kraśniku.
Warsztaty miały na celu przybliżyć uczestnikom tradycje wielkanocne oraz zachęcić do poznawania nowych smaków.
W warsztatach udział wzięło 17 dzieci z Gminy Kraśnik. Spotkaliśmy się, dzięki uprzejmości władz Gminy, w Świetlicy Wiejskiej w Stróży. To miejsce tego dnia, a raczej wieczorku, gdyż warsztaty rozpoczęły się o godzinie 17.00, tętniło życiem.
Dzieci w wieku od 6 do 12 lat, uśmiechnięte, zadowolone i pełne zapału do pracy, rozpoczęły swoją małą przygodę kulinarną ...
Nasz plan przewidywał wykonanie trzech potraw. Jako pierwsze ulepione zostały wielkanocne zające z ciasta drożdżowego. Ugniatanie ciasta, wałkowanie, rolowanie i zlepianie przypominało dzieciom zabawy z plasteliną. W efekcie, powstały piękne zające.