Sernik chałwowy ( ..i słów kilka o urządzeniu Chop&Blend Aura od Russell Hobbs )

lutego 27, 2015

Sernik chałwowy ( ..i słów kilka o urządzeniu Chop&Blend Aura od Russell Hobbs )

   Przedstawię Wam dziś pewne ciekawe urządzenie. Urządzenie owo otrzymałam od firmy Russell Hobbs, a zwie się ono Chop&Blend Aura. Co kryje się pod tą nazwą ?
Producent zapewnia, że jeśli kochasz dipy i samodzielnie przygotowywane sosy, to urządzenie jest dla Ciebie urządzeniem obowiązkowym. Ja dodam, że jeśli kochasz koktajle owocowe, wszelkie zupy krem i inne "mikstury" - to urządzenie jest dla Ciebie. Ale to nie wszystko, bo Chop&Blend doskonale sprawdza się do kruszenia herbatników, płatków kukurydzianych oraz rozdrabniania orzechów.

Z Chop&Blend przygotowałam dla Was sernik, sernik o smaku chałwowym.

sernik z chałwą


Spód:
  • 300 g herbatników kakaowych
  • 170 g masła

Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego w wiadereczku
  • 1 szklanka cukru
  •  5 jaj
  • 200 g chałwy - smak waniliowy lub waniliowo-kakaowy
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:
Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia.
Herbatniki pokruszyć, np przy pomocy urządzenia Chop&Blend Russell Hobbs. Pokruszone herbatniki dokładnie połączyć z przestygniętym masłem.
Przygotować tortownicę średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Masą z herbatników wyłożyć dno i brzegi tortownicy. Mocno docisnąć i wstawić do lodówki.

Cytrusowy napój "odchudzający"

lutego 24, 2015

Cytrusowy napój "odchudzający"

  Czy istnieje cudowny sposób na schudnięcie ? NIE ! Sukces może przynieść tylko odpowiednia dieta i aktywność fizyczna. Niemniej jednak, w trakcie diety, możemy się wspomóc zdrowymi napojami, rezygnując z suplementacji farmaceutycznej. Wiele ziół, owoców i przypraw ma "magiczne" właściwości. Zaliczyć tu możemy imbir - ułatwiający trawienie, goździki - wspomagające metabolizm, a także yerba mate - wspomaga wytwarzanie żółci oraz powoduje uczucie sytości. Wszystkie te składniki, a także kilka innych, odnajdziecie w pewnym napoju ...

napój wspomagający trawienie

Składniki:
  • 2 torebki herbaty Teekanne Fit&Slim
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5-7 goździków
  • kawałek imbiru ( wielkości połowy kciuka )
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 300 ml przegotowanej zimnej wody



Wykonanie:
We wrzątku zaparzyć herbatę Teekanne Fit&Slim - herbatka zawiera w składzie yerba mate, pokrzywę, miętę zieloną, herbatę zieloną i mirt cytrynowy, dodając pokrojony imbir i goździki.
Napar parzyć 5 minut. Posłodzić miodem.

Cappuccino na biszkoptach

lutego 23, 2015

Cappuccino na biszkoptach

   Czołem łasuchy ! Dziś mam dla Was przepis na łatwe ciacho, takie bez pieczenia... I zapewniam, że wcale nie trzeba być miłośnikiem kawy, żeby je pokochać. Delikatna, waniliowa pianka, nasączone cappuccino biszkopty i słodka polewa czekoladowa ... chcecie czegoś więcej ?

capuccino z biszkoptami

Składniki:
  • 2 opakowanie biszkoptów ( po 120 g )
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 50 g cappuccino waniliowe
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady mlecznej

Wykonanie:
Kawę cappuccino rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody - odstawić do napęcznienia.

Żółtka, jajko i cukier umieścić w niedużym garnku lub wysokiej misce. Do nieco większego garnka wlać na dno wodę. Duży garnek ustawić na palniku, mniejsze naczynie ustawić na nim. Ubijać na parze jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta, a cukier zupełnie zniknie.
Bajaderka

lutego 20, 2015

Bajaderka

  Bajaderka, czyli "ciasto z odzysku". Dlaczego ? A no dlatego, że do przygotowania bajaderki zużywamy niepotrzebne brzegi suchych ciast, nieudane biszkopty, zeschnięte babki piaskowe, resztki, pokruszonych ciastek. Nie wyrzucajcie ich nigdy, pakujcie w woreczki/pojemniki i zamrażajcie. A gdy uzbiera się już odpowiednia ilość - zróbcie bajaderkę.

ciasto bajaderka

Składniki:
  • 650-700 g suchych resztek ciast i ciastek ( biszkopty, keksy, kruche spody, drożdżowe, piaskowe )
  • 150 g masła
  • 0,5-0,75 szklanki cukru - w zależności od słodkości użytych okruchów
  • 4 płaskie łyżeczki kakao
  • 250 g różnych bakalii ( np. żurawina, rodzynki, orzechy i inne )
  • 2 łyżki galaretki/dżemu porzeczkowego
  • 50 ml spirytusu
  • 18-20 herbatników Petitt Beure

Wykonanie:
 Suche resztki ciast i ciastek - bez kremów - pokruszyć w malakserze.
Masło, cukier i kakao podgrzać do rozpuszczenia. Ostudzić.
Okruchy ciast wymieszać z bakaliami - rodzynki i żurawinę uprzednio namoczyć i odsączyć.

Odżywczy zielony shake

lutego 18, 2015

Odżywczy zielony shake

    Grasz w zielone ? Masz zielone ?
Ja mam :D Mam zdrowy, odżywczy shake z banana, awokado i szpinaku. Połączenie zaskakujące, ale bardzo smaczne. To porcja energii w jednej szklance.

koktajl ze szpinakiem

Składniki:
  • 1 banan
  • 1/3 dojrzałego awokadu
  • garść liści szpinaku
  • 150 ml mleka 2%
  • kilka kropli soku z limonki lub cytryny

Wykonanie:
Banana i awokado obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak umyć.
Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera - zmiksować.

Shake dosmaczyć kilkoma kroplami soku z limonki.

shake zielony

zielony shake ze szpinakiem

Smacznego !


Jeśli lubisz zaskakiwać znajomych, przygotuj taki shake i podaj go nie w szklankach, nie w kieliszkach, a w uroczych słoiczkach od WECK.
Krążki cebulowe

lutego 15, 2015

Krążki cebulowe

    Ostatnie dni karnawału to idealny moment na przygotowanie cebulowych krążków. Zastąpić mogą one sklepowe, niezdrowe chipsy.
Dla urozmaicenia, krążki cebulowe podawać możecie z sosami - majonezowych, ketchupem czy innym.

krążki cebulowe przekąska


Składniki:
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia - około 1 litra

Wykonanie:
Cebulę pokroić na plastry grubości około 1 centymetra. Każdy plaster rozdzielić na pojedyncze krążki i oprószyć solą.
Krążki cebulowe odstawić na min. 30 minut.

Jajka roztrzepać z mlekiem.
Bułkę tartą połączyć z pieprzem cayenne i szczyptą soli.

W szerokim, niewysokim rondlu rozgrzać olej.
Każdy krążek maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej, raz jeszcze maczać w jajku i ponownie panierować w tartej bułce.

Smażyć na rumiano.

Usmażone krążki cebulowe, osuszyć z nadmiaru tłuszczu, kładąc na papierowym ręczniku.

Podawać na ciepło lub zimno. Ja preferuję na ciepło :)

panierowane krąązki cebulowe
fot. Ulyy - Photography

krążki z cebuli smażone
fot. Ully - Photography



Kawa korzenna ( na wynos lub "na miejscu" )

lutego 12, 2015

Kawa korzenna ( na wynos lub "na miejscu" )

     Nie wyobrażam sobie dłuższego wyjazdu bez zabrania ze sobą kawy. Do samochodu, do pociągu, do autobusu... no u mnie głównie - do samochodu ;)
Jeśli tak samo jak ja, bez kawy się nie ruszasz, mam dla Ciebie coś specjalnego. Tym razem zrób kawę korzenną, niezwykle aromatyczną, cudowną w smaku... ażeby ta podróż była inna, niż zwykle.

A jeśli poszukujesz fajnego kubka termicznego, zajrzyj do sklepu ROSSI.pl

kawa na wynos

Składniki:
  • 3 łyżki ulubionej kawy mielonej
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 ziarna kardamonu
  • 400 ml wody
  • ewentualnie mleko i cukier

Wykonanie:
Kawę i przyprawy wsypać do niedużego rondelka. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem około 10-12 minut - licząc czas od momentu zagotowania wody.
Kawę przelać przez bardzo gęste sito lub jeszcze lepiej - przez filtr do ekspresu przelewowego.

Wedle uznania kawę posłodzić lub dodać gorące mleko.

Tak przygotowaną kawę korzenną przelać do kubka termicznego i zabrać ze sobą w podróż lub do pracy.

Kawę możecie także serwować w domu. Udekorowana bitą śmietaną stanie się wspaniałym umilaczem w czasie koleżeńskich ploteczek ;)

kawa korzenna

kawa korzenna


A jeśli szukasz ciekawych i niebanalnych akcesoriów do swojej kuchni lub na prezent, zajrzyj koniecznie do sklepu ROSSI.pl
Tarta egzotyczna - papaja i marakuja

lutego 11, 2015

Tarta egzotyczna - papaja i marakuja

   Ja wiem, że dziś Tłusty Czwartek i wiem, że większość z Was zajada się pączkami, pączusiami, chrustem ... Przepis na takowe znajdziecie tutaj.
Niemniej jednak, na tartę zawsze jest dobra pora. A taka tropikalna, zjedzona w połowie lutego, przywoła wakacyjne wspomnienia ;)

tarta z maracują


Składniki na ciasto:
( na formę średnicy 26-28 cm )

  • 150 g zimnego masła
  • 240 g mąki pszennej
  •   80g cukru pudru
  •    2 żółtka
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Nadzienie:
  • 2 marakuje
  • 1/2 owocu papai
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( puszka 533 g )
  • 2 jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej

Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę, mąkę przesiać. W robocie lub na stolnicy posiekać masło z mąką, dodać cukier puder, żółtka oraz sok z cytryny - szybko zagnieść ciasto.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto przenieść do formy na tarte, mocno docisnąć do brzegów.
Szarlotka tradycyjna

lutego 10, 2015

Szarlotka tradycyjna

   Szarlotkę lubi chyba każdy. Dlaczego ? Bo szarlotka to wspomnienie  pysznych babcinych wypieków... Bo szarlotka, to słodycz dziecięcych lat...Bo szarlotka, to najwspanialsze ciasto na świecie !
Też tak uważacie ? W takim razie przepis poniżej jest dla Was :)

szarlotka najlepsza

Składniki: 
( na dużą prostokątną blachę )
  • 2 i 3/4 szklanki mąki krupczatki ( ewentualnie tortowa )
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5-2 kg kwaśnych jabłek
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 1 -1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:
Mąkę przesiać, połączyć z pieczenia oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Mąkę z masłem posiekać dokładnie nożem. Dodać cukier puder i jajka - zagnieść kruche ciasto i uformować kulę.
Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 15 minut.

Deser truskawkowy a'la tiramisu

lutego 07, 2015

Deser truskawkowy a'la tiramisu

   Wiem, że lubicie desery, tak samo jak ja. Dlatego dziś witam Was nową propozycją na deser. Może zrobicie taki dla ukochanej osoby, na zbliżające się walentynki ? Albo już dziś, po co czekać cały tydzień !
Truskawkowe tiramisu, bo tak deserek nazwać można, z uwagi na fakt podobnych warstw co w klasycznym tiramisu, to połączenie słodyczy kremu, z kwaskowatą nutą truskawek.

truskawkowe tiramisu

Składniki:
  • 300 g mrożonych truskawek ( w sezonie świeżych owoców )
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • ewentualnie 2-3 łyżki likieru truskawkowego lub innego alkoholu
Do dekoracji:
  • bita śmietana
  • rozpuszczona czekolada
  • perełki i posypka cukrowa


Wykonanie:
Truskawki rozmrozić i odsączyć na sicie. Odsączone truskawki zmiksować z łyżką cukru, na gładki mus.
Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Następnie ubić schłodzoną śmietankę, dodać do mascarpone i delikatnie wymieszać.
Sok powstały z odsączenia truskawek wymieszać z alkoholem.

Naleśniki zapiekane w soku pomarańczowym ( ...i słów kilka o rodzynkach Bakalland )

lutego 04, 2015

Naleśniki zapiekane w soku pomarańczowym ( ...i słów kilka o rodzynkach Bakalland )

   W ostatnim wpisie poznaliście przepis na idealne naleśniki. Dziś pokażę Wam, jak przeistoczyć zwykłe naleśniki, w niezwykłe danie. Opowiem Wam także trochę o jednym z produktów, który to znalazł się w naleśnikach.



Składniki:
  •  7 naleśników ( z tego przepisu )
  •  300 g sera białego półtłustego
  •  5 łyżek cukru + 1 łyżka do posypania naleśników
  •  kilka łyżek mleka
  •  50 g rodzynek -  u mnie rodzynki bursztynowe marki Bakalland
  •  500 ml soku pomarańczowego
  •  100 ml śmietanki 30% 
  •  laska wanilii
  •  opcjonalnie płatki migdałowe
  •  łyżka masła do wysmarowania formy


Wykonanie:
Ser zmiksować z 3 łyżkami cukru i mlekiem ( ilość zależy od użytego twarogu ) na gładką, gęstą masę.Do masy serowej dodać rodzynki - wymieszać łyżką.
Masą serową smarować naleśniki i składać w trójkąty.

W wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania, układać naleśniki.

Naleśniki - przepis podstawowy

lutego 02, 2015

Naleśniki - przepis podstawowy

   Naleśniki, rzec by można - sprawa banalna. Kto nie potrafi robić naleśników ?! A jednak, dobry naleśnik, nie wyjdzie ze złego przepisu. Zaburzone proporcje, takie "na oko" sprawiają, że ciasto się rwie, bądź przywiera do patelni. Dlatego, jeśli macie ochotę na szybkie danie, usmażcie porcję naleśników, a może nawet dwie ;)

przepis na naleśniki


Składniki:
  • 2 jajka
  • 130 ml mleka min. 2%
  • 120 ml wody ( zwykła lub gazowana )
  • około 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego + do smarowania patelni


Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieścić w  niedużym naczyniu - garnek lub wysoka plastikowa miska - zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto odstawić na 10 minut.

Tortelini z krewetkami i ricottą z sosem migdałowym

lutego 02, 2015

Tortelini z krewetkami i ricottą z sosem migdałowym

   Przepis na tortellini z krewetkami i ricottą, to inspiracja wprost z warsztatów z Alpro. Pomysłodawcą dania jest Robert Harna.  Tortelini podbiło serca i podniebienia, chyba wszystkich uczestników wspomnianych warsztatów, a moim chyba szczególnie :) Dlatego dzielę się z Wami tą przyjemnością...

włoskie tortelini




Makaron:

3 jaj

300g mąki pszennej

sól do smaku



Farsz:
250g krewetek surowych i obranych

200g serka ricotta
35g tartego parmezanu

świeża kolendra

 1/3 papryczki chilli lub papryka chili w proszku

1-2 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku



Sos:

3 łyżki płatków migdałowych

1 łyżka masła

500ml napoju migdałowego Alpro

sól, pieprz i sok z cytryny do smaku


Wykonanie:
 Z jaj, mąki oraz soli zagnieść jednolite ciasto. Ciasto odstawić, aby odpoczęło, na minimum 15 minut.


Ciasto wałkować na cienkie płat, kroić w paski szerokości około 3 cm. Każdy pasek, kroić w równe kwadraty.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo