stycznia 31, 2015
Rozgrzewająca zupa z kukurydzy konserwowej
U mnie dziś przyszła zima, fajnie, bo akurat zaczynamy ferie ! Po spacerach i zabawach na śniegu warto zatem zjeść coś rozgrzewającego. Tu świetnie sprawdzi się zupa z kukurydzy. Jej przygotowanie zajmuje niedużo czasu. Bulion, będący bazą do zupy, możecie nastawić już z samego rana. A potem, wrzucić tylko kukurydzę, i zmiksować zupkę.
Ja do miksowania swojej zupy, użyłam nowości od Russell Hobbs. Rozdrabniacz Chop & Blend Aura to urządzenie niezwykle funkcjonalne, z którym w mig przygotujecie zupy, sosy, salsy, pasty i wiele, wiele innych.
Składniki:
* 1 udko z kurczaka - całe
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* nieduży kawałek korzenia selera
* 3-4 ziarna ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* 1 puszka kukurydzy ( puszka o wadze 340 g, waga samej kukurydzy około 280g)
* 70 ml śmietanki 30%
* pieprz cayenne
* sól
Wykonanie:
Mięso umyć, ułożyć w garnku. Dodać obrane, umyte warzywa - marchew, seler i pietruszkę oraz przyprawy. Całość zalać 1 litrem wody - gotować około 60 minut.
Udko wyjąć z rosołu.
Ja do miksowania swojej zupy, użyłam nowości od Russell Hobbs. Rozdrabniacz Chop & Blend Aura to urządzenie niezwykle funkcjonalne, z którym w mig przygotujecie zupy, sosy, salsy, pasty i wiele, wiele innych.
Składniki:
* 1 udko z kurczaka - całe
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* nieduży kawałek korzenia selera
* 3-4 ziarna ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* 1 puszka kukurydzy ( puszka o wadze 340 g, waga samej kukurydzy około 280g)
* 70 ml śmietanki 30%
* pieprz cayenne
* sól
Wykonanie:
Mięso umyć, ułożyć w garnku. Dodać obrane, umyte warzywa - marchew, seler i pietruszkę oraz przyprawy. Całość zalać 1 litrem wody - gotować około 60 minut.
Udko wyjąć z rosołu.