Sałatka kus-kus z bakłażanem

listopada 29, 2014

Sałatka kus-kus z bakłażanem

   Sałatka doskonale sprawdza się na drugie śniadanie lub kolację. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego sprawdza się także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości.


Składniki:
Udka pieczone w piwie i miodzie

listopada 28, 2014

Udka pieczone w piwie i miodzie

   Jeśli lubisz słodka, chrupiącą skórkę z kurczaka i delikatne mięsko - ten przepis jest dla Ciebie !


Składniki:
Batoniki amarantusowe z żurawiną

listopada 26, 2014

Batoniki amarantusowe z żurawiną

  Dziś zachęcam Was do zrobienia domowych batonów. Te moje są niezwykle proste w przygotowaniu i złożone tylko z 4 składników. Batoniki możecie zapakować i podarować jako słodki prezent - obdarowana osoba na pewno się ucieszy.


Składniki:
Gnocchi z ricottą w sosie serowym

listopada 25, 2014

Gnocchi z ricottą w sosie serowym

 Gnocchi, czyli włoskie kluski, to odpowiednik naszych polskich kopytek. Moje gnocchi zrobiłam z dodatkiem sera ricotta. Dzięki temu zyskały niebywałą delikatność.


Składniki:
Słodkie rożki z papieru ryżowego

listopada 21, 2014

Słodkie rożki z papieru ryżowego

   Czy pomyśleliście kiedyś, żeby zrobić coś na słodko, bazując na papierze ryżowym ? Podobno, potrzeba matką wynalazku ... i u mnie nie było inaczej. Zachciało się ciasteczek, ale tak na szybko, na już - no to sobie usmażyłam ! Tak usmażyłam. 
Słodkie rożki z papieru ryżowego, wypełnione orzechami i marcepanem, przypominają troszeczkę baklavę.


Składniki
( porcja na 6 sztuk )

Żeberka teriyaki

listopada 20, 2014

Żeberka teriyaki

  Pieczone żeberka w sosie teryiaki i miodzie to dla mnie hicior ! Nie wymagają dużo pracy, a efekt końcowy powala. Ten smak, ten zapach, ten aromat... i kolor. Wszystko idealne. Zróbcie je koniecznie.


Składniki:
Domowe bezy

listopada 17, 2014

Domowe bezy

  Kruche, rozpływające się w ustach, bez dodatków niewiadomego pochodzenia - domowe bezy ! Najlepsze są te długo, długo, długo suszone w niewysokiej temperaturze. Pamiętam, jak to się je kiedyś suszyło w piecu chlebowym calutką noc. A rano ... chrupało i kruszyło dookoła ;)


Składniki:
Tarta z musem czekoladowym i gruszką w winie

listopada 14, 2014

Tarta z musem czekoladowym i gruszką w winie

  Spragnieni czekolady ? Jasne, że tak. W końcu taka pora roku. Robi się coraz zimniej, coraz bardziej ponuro, no i chce się, no chce bardziej tej czekolady ! Dlatego proponuję zrobić tartę z musem czekoladowym. A żeby nie było tak nudno, to proponuję dodać jeszcze gruszki w winie.


Składniki
( na formę średnicy 26-28 cm )

Zupa marchwiowa z kolendrą ( krem marchewkowy )

listopada 12, 2014

Zupa marchwiowa z kolendrą ( krem marchewkowy )

   Uwielbiam zupy krem. Niektórzy mówią, że zupa-krem to taka papka dla niemowlaka... , że wolą kawałki całych warzyw, pływające w zupie. Wiadomo - są gusta i guściki. Ja jednak pozostanę przy zupach kremowych. Lubię tą gładką strukturę, gęstą, aromatyczną. A jak chcę pochrupać - posypuję zupę prażonymi nasionami lub zajadam ją z grzanką ;)


Składniki:
Przegląd tortów - dekoracje

listopada 11, 2014

Przegląd tortów - dekoracje

  Już dawno nie pokazywałam Wam moich tortów. Dziś zaprezentuję kilka ostatnich, może dla kogoś staną się inspiracją.

Tort Dynia - masa cukrowa

Czekoladowe ciasto z gruszkami

listopada 10, 2014

Czekoladowe ciasto z gruszkami

   Czekoladowych ciast nigdy dość ! Dobrze piszę ? Ktoś uważa inaczej ? 
Dziś mam dla Was szybkie czekoladowe ciasto z gruszkami. Niezwykle proste w przygotowaniu, a jednak z efektem WOW ! Myślę, że zostaniecie jego wielbicielami.


Składniki:
( na podłużną blachę długości około 35 cm )
Korzenno-cytrusowe puree z dyni

listopada 07, 2014

Korzenno-cytrusowe puree z dyni

  Jedni mówią, że to dżem ... Dla mnie dżemem to jednak nie jest. Mnie taki smak na bułce, grzance czy kromce chlebka nie przekonuje, choć być może, Tobie mój czytelniku przypadnie do gustu i będziesz zajadać, niczym królik marchewkę ;)
 Znalazłam jednak inne przeznaczenie dla owego przetworu. Dla mnie zamknięte w słoiczku puree z dyni stanowić będzie świetną bazę do muffinek czy innych wypieków. Od razu słodkie, od razu doprawione ... i na wyciągnięcie ręki.


Składniki:
( na 4 słoiczki 250 ml )
Zapiekana owsianka waniliowa

listopada 06, 2014

Zapiekana owsianka waniliowa

   Jeśli lubicie owsiankę, ale nie macie pomysłu jak ją zmienić, urozmaicić - to ten przepis jest dla Was. Zapiekana owsianka zyskuje kremową konsystencję i chrupiący wierzch. Faktem jest, że potrzeba te kilka minut więcej na jej przyrządzenie. Jeśli jednak rano czas Was goni, możecie przygotować takie śniadanie wieczorem. Rano wystarczy tylko owsiankę zapiec.
Owsiankę możecie przygotować z dodatkami lub bez. Ja do swojej dodałam gruszki.


Składniki:
( na 2 porcje )

Zupa dyniowa z selerem

listopada 03, 2014

Zupa dyniowa z selerem

 ... A co Ty zrobiłeś z dynią po Halloween ? Wycinałeś, rzeźbiłeś... i wyrzuciłeś ? Oj, oj - popraw się ! Nie wyrzucaj, nie marnuj - zjedz.
Dla Ciebie mam dziś przepis na pyszną, kremową i rozgrzewającą zupę. 



 Składniki:
Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo